Gen. lt. (r) Marin Ilie a implinit 67 de ani – La multi ani!

 

 
Gen. lt. Marin Ilie la ceremonia de retragere
(sursa, Presa militara)

In mai 2005 se retragea din activitate domnul general Marin Ilie, fost rector al Universitatii Nationale de Aparare. Iata ce spune presa militara despre acest om exceptional.

Dupa o prestigioasa si inde­lungata cariera militara, generalul- locotenent Ilie Marin s-a retras din activitate. Om de o inalta tinuta morala, si-a inceput cariera militara cu aproape 40 de ani in urma, ca tanar locotenent la Regimentul 30 Garda si Protocol. A fost pe rand comandant, profesor univesitar si, mai apoi, rector al Universitatii Nationale de Aparare. Ultima functie pe care a indeplinit-o, ca militar in activitate, a fost cea de inspector-sef pentru Fortele Terestre in cadrul Inspec­toratului General al Minis­terului Apararii Nationale. Gene­ralul-locotenent  Ilie Marin va mentine insa contactul cu mediul miliar, ca profesor colaborator la Universitatea Nationala de Aparare.

Cei prezenti pentru a marca acest moment au subliniat caracterul deosebit al generalului-locotenent Ilie Marin, cat si succesele pe care acesta le-a obtinut pe parcursul carierei sale.

L-am cunoscut pe domnul general in 1973, deci exact acum 40 de ani, pe cind domnia sa avea 26 de ani (este nascut in 3 ianuarie 1947), era locotenent major si, ca proaspat absolvent si sef de promotie la Academia Militara, era sef de stat major la unitatea militara Vinju Mare, unde eu eram soldat cu termen redus, la virsta de 19 ani.

A fost probabil cel mai dificil an din viata mea, inclusiv pentru ca acesta a marcat primul meu contact, extrem de traumatic pentru mine ca tinar militar fara experienta, cu politia secreta comunista, in persoana ofiterului de contrainformatii din acea unitate militara.

In acel context tensionat, lt. mj. Marin Ilie a fost singura figura luminoasa pentru mine. Am scris deja despre asta pe acest blog (AICI – nota 8, si AICI, in ultimul paragraf din acest fragment de interviu).

Acum citiva ani am avut surpriza extraordinara de a primi un telefon de la domnia sa. Gasise blogul meu si a dorit sa reintram in contact. Mi-a povestim despre felul in care a ajuns la credinta (ortodoxa) intr-o perioada in care lucrul acesta era riscant pentru un militar de rang superior. Ulterior am primit mai multe mesaje de incurajare spirituala de la dinsul.

Dupa un timp am pierdut insa contactul. Astazi totusi am aflat ca este ziua dumnealui de nastere si i-am trimis un mesaj pe Facebook, la care am avut placerea de a primi un raspuns foarte prompt. Iata mesajul meu:

Cele mai bune urari unui Om adevarat, pe care l-am cunoscut acum 40, intr-o perioada grea a vietii mele. Fie ca viata dvs, domnule General, sa continue a fi o binecuvintare pentru toti cei din jur, si mai ales pentru nepoti, cel mai mare dar pe care un om il poate primi vreodata de la Creator. Cu sincera pretuire si mare recunostinta,
Danut Manastireanu

Cei care ma cunosc stiu bine ca sunt alergic la violenta si ca nu vor gasi pe blogul meu cuvinte de lauda adresate unor militari. Acesta este singurul caz si o fac cu toata inima.

Sa ne traiti, domnule general Marin Ilie si sa va bucurati de nepotii pe care vi i-a dat Dumnezeu!

 

 

 

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

18 thoughts on “Gen. lt. (r) Marin Ilie a implinit 67 de ani – La multi ani!”

  1. Cred ca situtia miltarilor in termen era putin diferita de aceea a TR-istilor, data fiind atentia de care se ‘bucurau’ in ochii SEcuritatii cei cu studii superioare.
    Oricum, ceea ce am trait eu este certificat de documente. Si nu am afirmat nicicum ca asta a fost experienta tuturor evangheliclor in armata. Fiecare cu istoria sa.

    Like

  2. Salut domnule Danut am citit biografia Dv. despre experienza traita la Vanju Mare ca militar terist si sincer nu mi-a facut placere. Eu am fost militar in termen in perioada 79-80 si am avut in plutonul meu atunci cand am ajuns sergent mai multi baptisti dar va spun ca nu am auzit sa fi fost persecutati, as fi stiut sigur pentru ca cel mai bun prieten al meu era baptistul Babisca Toma acum in America. Nu intru in detalii probabil ii cunoasteti istoria.

    Like

  3. L-am cunoscut pe acest militar de exceptie intre 1977-1978, la Vanju Mare, unde am facut armata la TR, in compania Lt col Barbulescu!
    Din Canada ii transmit multa sanatate si mi-as dori sa mai intalnesc inca un roman de talia dumnealui!

    Like

  4. Imi pare rau. Nu pot face asta, din motive, sper, lesne de inteles (nu stiu la ce va referiti si ce anume vreti sa sugerati). Dar il puteti gasi pe Facebook si ii puteti adresa dvs intrebarea.

    Like

  5. Buna seara, il puteti intreba pe domnul general daca numele „Blero” ii spune ceva?
    Multumesc frumos

    Like

  6. Sa traiti domnule general.Dupa 36 de ani ma bucur ca am ocazia sa va salut cu aceste cuvinte°DOMNULE GENERAL LOCOTENENT ° dar am avut ocazia si placerea sa va cunosc personal la gradul de maior si comandantul unitati de la Vinju Mare,ca militar in termen,in anul 1979,vorbeam foarte des cu dumneavoastra,nu intru in detalii pentru ca aveati probleme mult mai importante decat un sergent in termen care va stimat de la prima conversatie pe care am avut-o cu dumneavoastra. Mi-as dori foarte mult sa va intalnesc dar nu se stie niciodata.Am avut ocazia sa cunosc mormantul parintilor dumneavoastra din intamplare,pentru ca sotia mea este de prin partile acelea.Cu respect,si sa ne traiti Domnule general. Functia s-au profesia este pregatirea noastra pentru viata si la un moment dat ne abandoneaza,dar ce a ce avem in noi si ce lasam in urma nu ne abandoneaza niciodata. Constantin Pistritu.

    Like

  7. Să sperăm într-o lume mai bună,cu mai puţine războaie,armate şi cu mai puţini generali!Napoleon a fost într-adevăr un om genial dar cu geniul lui a provocat moartea a sute de mii de oameni,care au murit în chinuri prin Rusia!Armata e frumoasă să o priveşti la televizor,cum fac alţii instrucţie!
    Domnule Ilie Marin,e mai bine că fiul dvs NU a ales cariera militară! Să facă ceva pentru oameni,nu contra lor!

    Like

  8. DomnulGeneral nu este prea activ pe email, aproape deloc pe Facebook si cvred ca deloc pe bloguri. Dara daca va voi, probabil va va raspunde.
    Multa sanatate.

    Like

  9. Mult stimate Dle Danut Manastireanu,
    Doresc sa Va multumesc foarte mult pentru acest blog si pentru ca ati transmis mesajul meu.Sper sa fiu contactat, de altfel as mai indrazni,as mai incerca odata.
    Ar fi multe de povestit,am trait vremuri frumoase in tineretea noastra,desi nu au fost toate asa cum ar fi trebuit sa fie. din fericire amintirile cele neplacute se ascund undeva in adincul creierului.
    Vorbim des si ne amintim cu mare placere de timpurile trecute.

    Like

  10. Buna ziua.
    I-am transmis domnului general, prin email, mesajul dvs., caci nu cred ca se uita orea des pe acest blog.
    Si ma bucur sa vad inca o confirmare a maretiei de caracter a acestui om deosebit.

    Like

  11. Mult stimate D-le general lt. Ilie Marin!
    Im-i bate inima ca la un pui! des,foarte des ma gindesc la Dvs., la ciclul de armata petrecut la Vinju-Mare.
    Este adevarat ca vorbeam de Dvs.,de micul Napoleon, pentru Dvs.ne-am fi dat viata!(a fost invaziunea URSS in Afganistan!)
    N-as fi indraznit sa cred ca V-as putea contacta vreodata!
    Ma scuzati ca indraznesc sa Va contactez.
    Permiteti Va rog sa ma prezint,Christian Hann,daca Va aduceti aminte de o pasara sculptata(cocostirc,daca nu ma insel.)
    Daca nu stiti cine sint ar trebui, pentru recunoastere, sa Va mai spun un nume.
    Va doresc numai bine si sanatate!
    Cu mare respect.

    Mult stimate D-le redactor,
    sint tare surprinsca am ajuns pe acest site,mai mult din intimplare.
    Ceea ce se spune despre D-l Ilie Marin este adevarat si fantastic.
    Mi se face pielea gaina cind ma gindesc la comanda si vorbele Comandantului nostru. Clar,Limpede,Scurt! De astfel de oameni are nevoie tara!!!

    Like

  12. Nu stiu la cine ajunge ceea ce scriu,dar am rugamintea sa fie redirectionata catre domnul general lt.(r) Marin Ilie.Sunt un fost coleg de scoala militara cu el;o sa-si aduca aminte de “Piratu”.Multumesc.

    Like

  13. Domnule Simirea,
    Va multumesc pentru acest comentariu de suflet, despre un om adevarat.
    I-am transmis chiar acum messajul dvs. domnului General.
    Va asigur ca il va citi, poate chiar miine dimineata.
    Numai bine.

    Like

  14. Stimate redactor,

    Nu cred ca aceste cuvinte vor ajunge sa fie citite de cel caruia îi sunt adresate, dar îmi face o deosebita placere sa retraiesc clipe si evenimente din tineretea mea. La fel ca si multi alti viitori studenti am facut si eu armata la Vânju-Mare intre 1981-82 si am avut privilegiul sa-l cunosc personal pe mairoul Ilie Marin, ajuns la acea vârsta si grad comandantul UM01068, si sa-l compar dupa aspectul fizic si capacitatea intelectuala cu Napoleon. Aceasta era defapt si porecla pe care i-o atribuisem noi cei de la TR. Stateam in lungile ore de garda la discutii cu acest MARE OM si nu imi venea sa cred ca se coboara sa discute cu un tânar absolvent de liceu despre subiecte diverse, locuri sau pasiuni comune
    Acum la ani distanta si de peste oceane si mari, doresc sa-i transmit respectul meu si cele mai bune urari de sanatate si bucurii in viata.

    Dan Simirea

    Like

  15. Am facut armata la TR( Autovehicule Rutiere, Fac . Transporturi ) la Vinju Mare in 1979-1980, am avut prilejul deosebit sa-l cunosc si apreciez personal pe Comandantul Ilie Marin. Nu l-am uitat nicodata , un conducator adevarat, cu valori si actiuni demne de urmat . Ai urez mult noroc si viata lunga alaturi de cei dragi.
    La Multi Ani !

    Ionel Cush

    Like

Leave a comment