A fost Pavel „creștinătorul” lui Isus? O tentativă de răspuns recenziei lui Petru Clej.

In acest articol, Emanuel Contac ne da o mostra de apologetica, raspunzind foarte taios si pe deplin meritat unei recenzii cu caracter vadit anticrestin (o versiunea evreiasca, in oglinda, a rasismului antisemit promovat de unii asa-zisi crestini) scris de domnul Petru Clej, la o carte a unui crestin canadian convertit la iudaism.
Domnul Clej, altfel un jurnalistu talentat, sare repede calul si se arunca fara a avea expertiza necesara, intr-o diatriba care il face sa plonjeze in ridicol. Motiv pentru care Manu Contac il ‘executa’ academic, scurt si meticulos, ba chiar nemilos, am putea spune. 🙂 Sa-i fie de invatatura. Desi ma tem ca pina nu-i trece patima specifica convertitilor – ma refer la tendinta lor (naturala as zice) de a demoniza comunitatea din care au plecat pentru a-si justifica si valida astfel lor insile noua optiune, sunt putine sanse de rationalitate.
Dumnezeu cu mila.

Vaisamar

Update 24 nov. 2013. Mă strofoc de mai mult timp să găsesc o recenzie la cartea lui Barrie Wilson într-un jurnal academic prestigios. Silenzio stampa! Probabil e o conspirație generală menită să împiedice ieșirea la lumină a adevărurilor descoperite în exclusivitate de Barrie Wilson. Am găsit deocamdată un articol AICI.

***

Există cercetători de ocazie și jurnaliști care tranșează senin, într-o carte de popularizare sau într-o recenzie, chestiuni care pe specialiști îi frământă și ocupă o viață întreagă.

La finalul articolului de vulgarizare, autorul își îngăduie zâmbetul condescendent al „cunoscătorului” blindat cu certitudini. De la nivelul iluminării pe care a atins-o  cu minim efort, jurnalistul taxează „habotnicia și extremismul”, fără să fie conștient că, în lumina complexității nodurilor gordiene pe care le-a tăiat în articol, poziția lui devine, în fond, o altă formă de extremism.

Dl. Petru Clej (pe care îl ascultam odinioară la BBC cu plăcere) face AICI

View original post 1,748 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “A fost Pavel „creștinătorul” lui Isus? O tentativă de răspuns recenziei lui Petru Clej.”

  1. Vreau sa afisez si aici un comentariu facut de un prieten al meu din Canada la acest text al lui Manu Contac, tocmai pentruca il gasesc plin de substanta teologica si pentruca atinge citeva chestiuni importante, chiar grave, cu care ne confruntam in comunitatile evanghelice. Deci, iata comentariul lui Manu Intrigatu la textul lui Manu Vaisamar 🙂 .

    Manu felicitări pentru articol! Îmi permit ca un simplu amator sa fac un mic comentariu. E lăudabil pe deoparte aducerea în “teren” și nu la masa verde autori cu perspective diferite… mai ales când vedem edituri creștine atât de unilaterale în oferte. Presupusa bulimie de cărți “evanghelice” maschează de fapt o serioasă anorexie academică. Pe de alta parte știm ca subiectul “elaborat” de Wilson e destul de “fumat” . Dacă evaghelicii au rămas contosionati în această caricatura teologică numită și “planul de mântuire personal” – luându-L pe Iisus doar pentru ei, uitând că deși Domnul mântuie Evanghelia este în primul rând despre sosirea Împăratului. (probabil ca un bun “propagandist” imparțial ai putea sa te ocupi și “di asta”). Cealaltă extremă l-a” congelat” pe Mesia doar ca produs finit “made in Israel”. Aportul enorm adus de curentul de gândire “noua perspectiva” constă în afirmarea acestei “continuități” iudaice cât a unei “discontinuitati” în gândirea paulina. Wright este genial exact aici: subliniază acest “remake” paulin a lui Israel în jurul Iisus. Atât timp cât nu vom reevalua gândirea paulina care îl vede pe Hristos “climax-ul” lui Israel nu ne vom înțelege nici trecutul și nici prezentul, ci vom continua să fim “victime” ale vechiului gnosticism sau filozofi ce caută să explice textul biblic cu întrebările prezentului îmbibate de postmodernism.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s