Ieri a inceput la Cluj, la Hotel Napoca, intr-o stranie abordare de tip incognito, (nici macar Dr. Corneliu Constantineanu, Rectorul Institutului Teologic Penticostal din Bucuresti – ITP – nu stia de asta), de parca n-ar fi cazut comunismul, o reuniune pe tema misiunilor penticostale in Europa.
Eu am aflat intimplator despre acest eveniment de la prietenul meu Dr. Eugen Matei, de la Fuller Theological Seminary in Pasadena, Ca., care fusese anuntat pe intranet de participarea la acest eveniment a cunoscutului profesor Veli-Matti Kärkkäinen, de origine din Finlanda, impreuna cu care Eugen preda cursul de teologie sistematica. Profesorul Karkkeinen este autorul unei serii impresionante de sinteze teologice (intre care mentionez doua pe care le-am folosit cu succes pe cind lucram la doctorat: The Trinity: Global Perspectives, si An Introduction to Ecclesiology: Ecumenical, Historical & Global Perspectives; vezi mai multe AICI).
Daca venirea in tara a profesorului finlandez ar fi fost cunoscuta dinainte, poate ca acesta si-ar fi gasit timp sa se intilneasca si cu studentii de la ITP.
Pastor Ghita Ritisan
Dintre romani, nu este mentionat in program (vezi mai jos) decit numele pastorului Ghita Ritisan, presedintele Agentiei Penticostale de Misiune Externa (APME).
Redau mai jos programul reuniunii, asa cum apare pe situl evenimentului.
* * *
PEM CONSULTATION PROGRAM
WEDNESDAY, 13.11.2013
15:00 Registration
18:00 Dinner
19:30 Opening Celebration. Message: Mika Yrjölä (FIN). Moderation: Arto Hämäläinen.
THURSDAY, 14.11.2013
07:30 Breakfast
08:30 Prayer for the Harvest. Rosses and Michael Dissanayeke (LK).
10:00 Morning Session. Message: Paul Hockley (NO). Theme: 7000! Moderation: Kent Andersen (NO).
- 11:30 Group Discussion: How do we send for short-term missions? Comment from Markku Ovaska.
- 12:15 Comments
12:45 Lunch
14:15 Workshop Turkey. Message: Özbek Ihsan (TK). Moderation: Hämäläinen Arto.
15:30 Networks supporting sending – 3 Case studies. Moderation: Veera Hug.
- The French case / Elisabeth Dominguez (FR) and Michel Freyd (FR)
- Global and International networks / Arto Hämäläinen
- Weltwärts opportunities / Andreas Sohl (DE)
16:15 Coffee Break
16:45 Training For Missions. Moderation: James Neely (US).
- Children – Video from Jippii/JN
- Long-Term Missions / Veli-Matti Kärkkäinen
- Short-Term / Paul Hockley
- Life-long learning and complementary training / Arto Hämäläinen
- Missions Path for the 10000 / Veera Hug
18:30 Dinner
20:00 Evening Celebration. Message: Veli-Matti Kärkkäinen. Testimonies: Egypt & Ukraine. Moderation: Dino Gabriel Corradini (Spain)
FRIDAY 15.11.2013
07:30 Breakfast
08:30 Prayer for the Harvest. Rosses and Michael Dissanayeke (LK).
09:00 Prayer Workshop. Michael Dissanayeke (LK)
10:00 Morning Session. Message: Mika Yrjölä (FIN). Theme: 3000! Moderation: Edwin Jung (AT)
- 11:30 Group Discussion: How do we send for long-term missions?
- 12:30 Comments
13:00 Jumaa Prayer – Craig and Neelys
13:30 Lunch
15:00 Tent-making as a way. Message: Ari Rocklin (CAN). Moderation: Imre Pinter (HU)
16:15 Coffee Break
16:45 Panel Discussion on Sending. Moderation: Veera Hug. Panelists: Paul Hockley (NO), Rauno Mikkonen (FI), Gheorghe Ritisan (RO).
18:30 Dinner
20:00 Evening Celebration. Message: Asa Kain (BA). Testimony: Roman Dombrauskas (RU). Moderation Gheorghe Ritisan (RO).
SATURDAY 16.11.2013
08:00 Breakfast
09:00 Morning Prayer: Pray for the workers for the harvest! 7000 & 3000. To the 200. Rosses and Michael Dissanayeke (LK).
09:40 PEM Annual Meeting. Arto Hämäläinen
10:30 We and Sending – How do I and our organization / movement participate to sending the 7000 & 3000? Moderation: PEM Committee.
11:30 Closing Celebration with Communion. Message: Ihsan Özbek (TK). Moderation: PEM Committee.
13:00 Lunch
Eu fac distinctie intre sacramental si sacramentalism (urasc toate ‘ismele’).
A propos, prietenii imi spun ca penticostalii, la inceputurile lor in Romania, avea o atitudine implicita aproape sacramentala fata de Euharistie: pregatire speciala, post, marturisirea pacatelor (chiar daca nu la duhovnic). De asemenea, elementele euharistice ramase de la cina erau tratate cu un respect deosebit. Piinea era impartita credinciosilor la sfirsitul slujbei, nu era data porcilor. Iar vinul era turnat la radacina unui pom (ca sa nu se imbete fratii, luind mai mult din el la sfirsit). Sau era pus inapoi in sticla pentru a fi folosit la cina urmatoare. Desigur, acestea atitudini implicite, care pot fi atribuite radacinilor ortodoxe ale multor convertiti, inclusiv ale unor lideri (nu a celor proveniti dintre baptisti, care la noi nu stiu sa fi avut vreodata asemenea sensibilitati sacramentale) nu erau insotite de o reflectie teologica corespunzatoare. A astepta aceasta de la traditie tinara, in care liderii nu aveau echiparea teologica necesara ar fi un lucru nerealist. Si in aceasta ozcazie, din nou implicit, ca si in biserica primara – care intii i s-a inchinat lui Cristos ca Dumnezeu si abia mai tirziu a dezvoltata teologie care sa justicice aceasta), a functionat principiul patristic ‘lex orandi, lex credendi’ – regula inchinarii [devine] regula credintei. Superb.
Din pacate, aceste intuitii eclesiale de bun simt s-au pierdut in pentecostalismul actual din Romania. De ce? La asta va las pe voi penticostalii sa raspundeti. 🙂 Ar fi insa o tema intetesanta de reflectie. Si ar putea deveni chiar tema unui proiect de cercetare sau a unui simpozion, daca ar avea cineva curajul. Ma tem insa ca este cam devreme cu politrucii aflati acum la conducerea cultului; poate si aici, ca si in spatiul politicii, trebuie sa asteptam generatia nepotilor mei.
LikeLike
Singura mostră de teologie marca Veli-Matti Kärkkäinen în limba română este conţinută în cartea Cinci concepţii despre cina Domnului (http://edituracasacartii.wordpress.com/2013/02/22/cinci-conceptii-despre-cina-domnului/), unde el semnează, evident, perspectiva penticostală. A fost foarte interesant (şi oarecum surprinzător poate) să descoperim că şi tradiţia (putem vorbi despre o tradiţie deja, după 100 de ani, nu?) penticostală înregistrează accente sacramentaliste semnificative în modul de înţelegere a Euharistiei, mai ales în dezvoltările teologice mai recente.
LikeLike
Mea culpa.
LikeLike
Mea culpa.
LikeLike
Evenimentul a fost anuntat in 8 noiembrie pe:
apme.ro
Romania Evanghelica (blog si Facebook)
Grupul Evenimente Crestine (Facebook)
LikeLike
Evenimentul a fost totusi anuntat. Pe NewsNet Crestin este postat din 8 nov., aici: http://newsnetcrestin.blogspot.ro/2013/11/conferinta-pem-la-cluj-napoca.html
LikeLike
Reblogged this on Aradul Evanghelic.
LikeLike
Vasilica, chiar asa ma stii tu pe mine? Poate ca asa gindeau cei impatimiti de umblatul la conferinte. Credeam ca ma sconsideri un om rezonabil. In plus, nu am nicidecum complexul alergiei la elitism. Dimpotriva, sunt mai degraba alergic la amatorism si prostie, care, din pacate, abunda in toate mediile religioase, inclusiv ale noastre.
Sper sa va fie de folos intilnirea si spune-i lui Veli-Mati poate revine cindva sa viziteze ITP-ul, acum ca a invatat drumul. 🙂
LikeLike
🙂
Evenimentul a fost anuntat, dar l-au bagat in seama decat cei interesati. Nu a fost nicio secretomanie. Daca promovam evenimentul, dar adaugam ca nu pot participa decat liderii APME, spuneati ca e elitism…
LikeLike
Am banuit. Dar asta nu justifica secretomania. Putea fi anuntat ca un eveniment inchis si nu cred ca supara cineva.
Dar asta nu inseamna insa ca cei care au batut atita drum pina in Romania nu puteau face si altfeca, dupa ce se termina intilnirea.
Dar, vorba batrinului Bunaciu, fiecare cu ‘buticul’ lui. 🙂
LikeLike
Salutari din Cluj,
Aceasta intalnire este un eveniment foarte restrans la care participa doar agentiile de misiune penticostale europene. APME este doar gazda, organizator este PEM. Invitatii sunt ai PEM, de aceea evenimentul nu a beneficiat de publicitate.
LikeLike