Se caută informații despre „Leul, vrăjitoarea și șifonierul”, prima traducere în limba română a volumului „The Lion, the witch and the wardrobe”.

Manu se intereseaza de prima traducere in limba romana a uneia dintre cartile din Narnia; Leul, vrajitoarea si dulapul.
Iata si comentariul meu:
Manu, am si eu cartea undeva in casa, dar cred ca am ratacit-o cind mi-am aranjat cartile si desi o caut disperat de citeva zile, n-o gasesc nicicum. Poate, vorba prietenilor mei ortodocsi, ar trebui sa adresez o rugaciune Sf. Mina, patronul lucrurilor pierdute. Dar mai bine nu spun ce fac, sa nu se poticneasca cei maturi in credinta. 🙂 Probabil se va ivi si carticica dupa ce va trece simpozionul. Am vrut si eu s-o arat acolo.
Este o brosura de format mic, tipica pentru vremea cind literatura era colportata in Romania si are o coperta grafica bejulie. Din cite-mi amintesc, nu are niciun fel de detalii bibliografice, ceea ce nu este surprinzator, date fiind vremurile.
Banuiala mea este ca a fost tradusa si tiparita de Ieremia Hodoroaba, in Franta. Cred ca este stilul lui, tipic interbelic, cu romanizarea numelor diverselor personaje. Asa a facut si cu Calatoria pelerinului, a lui Bunyan.

Vaisamar

Știind că zilele acestea scriu un material pentru simpozionul dedicat lui C.S. Lewis (Iași, 7-8 nov.), Daniel Fărcaș îmi atrage atenția asupra unui fapt cât se poate de curios: în anii ’70 s-a publicat clandestin în limba română o traducere a cărții The Lion, the Witch and the Wardrobe, parte din seria Cronicile din Narnia.

Daniel a ținut în mână cartea respectivă, însă nu o mai găsește.

Dacă aveți detalii despre această ediție, m-aș bucura să le inserez în referatul meu.

View original post

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s