moral minimum – 3

Amicul meu, Sam, este un fel de ‘israelit in care nu este viclesug’. Tocmai de aceea sinceritatea cu care vorbeste despre cautarile lui existentiale este atit de greu de inghiti de catre cei care au adoptat ca o a doua natura fatarnicia tipica persoanei religioase care n-a reusit sa depaseasca faza adeziunii la religie, ca sa ajunga la treapta credintei mature.

B-logoreea

Dacă aș fi creștin autentic m-ar bucura întoarcerea cu fața spre Ierusalim a fiecărui om pe care-l întâlnesc sau de care aud indiferent unde se află ierusalimul respectivului.

Din (ne)fericire credința nu ține de voință, nici de nevoi fizice, nu poți fi convins și nici convinge, nu e trofeu de război și nici tehnică/temă de meditație. Nu găsesc nimic concret de care s-o agăț ca pe un trofeu sau la gât ca pe un talisman.

Din (ne)fericire în lipsa unei reprezentări palpabile autonome singurul loc în care merită căutată, nu credința ci urmele ei oricât de palide, este lumea din jurul meu. Am ieșit ușor-ușor, fără să știu când și am deschis poarta larg, ferestrele la drum, am redat libertatea roibilor sufletului.

Meditațiile pe care le-am citit cu nesaț câteva săptămâni la rând m-au trimis apoi la Filocalia. Am găsit firul roșu comun multor artiști ai meditației creștine până la…

View original post 155 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: