Beck Corlan, o provocare pentru constipatia fara leac a evanghelicilor romani

În anul 1973, după terminarea liceului și reușita la examenul de admitere la facultate, am mers să fac armata la termen redus, la Vânju Mare, în Mehedinți (fie vorba intre noi, a fost unul dintre cei mai grei ani din viața mea).

În ultima lună de armată am făcut stagiul la Tr. Severin. Cât am fost acolo, mai cu voie de la comandant, mai strecurându-mă prin gardul din spate al unității, mi-am petrecut duminicile în biserica baptistă din oraș. Așa cum reiese din mai multe documente din primul meu dosar de securitate (vezi, de exemplu, AICI, AICI și AICI), am fost găzduit acolo de familia Corlan, cu care intrasem în contact, daca nu mă înșel, prin intermediul familiei Marcu Nichifor.

Acel dosar de securitate purta numele de cod Chitaristul, pentru ca in perioada aceea, inclusiv în armata, desigur, doar în timpul liber, umblam mereu cu chitara după gât. Alături de cele câteva scrisori pe care le scriam zilnic, chitara a fost unul dintre mijloacele care m-au ajutat să supraviețuiesc nebuniei stagiului militar.

Dar, vorba lui Caragiale, să trecem la cestiune. De ce vă spun toată această poveste, și ce legătură are ea cu Beck Corlan, pe care, trebuie să vă spun, n-am întâlnit-o încă în persoană? Iată. În vizitele mele la familia Corlan aveam mereu chitara cu mine și m-am oferit să dau câteva lecții de inițiere în chitară (atât cât știam și eu, ceea ce n-a fost niciodată prea mult) copiilor sorei Valerica Corlan (care erau vreo 13, dacă-mi adun bine aminte, dar, desigur, n-am lucrat cu toți). Acest lucru minor a fost suficient pentru a-i motiva pe unii dintre ei s-o ia pe drumul muzicii și chiar să facă carieră în acest domeniu. Beck este fiica lui Daniel, unul dintre copiii mai mari ai familiei Corlan.

Așa fiind, mă simt obligat să intervin și eu în micul scandal declanșat ca reacție la clipul viral pe care îl puteți urmări AICI (am mai discutat despre el AICI pe blog) și care a adunat în trei săptămâni peste 360,000 de vizionări.

Iată cum explică Ionuț Corlan geneza acestui clip:

Cu ceva vreme în urmă, Marta, sora mea, și-a pus compozițiile muzicale pe un prim album, ca tot artistu’ și a plănuit o lansare. Nimic anormal până acum.

Și-a făcut website cu toate cele, a prezentat “materialul” si a pregătit o lansare. Una din variante a inclus un “preview” al noului album pe YouTube, dar nu sa “îngrămădit” lumea să-l “revizuiască”. După vreo 4 luni, avea sub 5000 de vizualizări. Ca să trezească interesul, Marta nu a ales să facă publicitate la TV, la radio sau să pună vreun banner prin oraș, ci pur și simplu și-a folosit talentul, ca să creeze un “stimul/motor de căutare”, de canalizare a celor interesați, către evenimentul de lansare al albumului, care a fost pe 19 octombrie, la Daos, în Timișoara.

Și așa s-a născut clipul “Evoluția muzicii ușoare românești” în 9 minute, o operă de artă, cu ajutorul nepoatei mele Becky Corlan, știută în lumea muzicală drept Beck Corlan, și al Anei Huțu. Toate bune și frumoase, până clipul a luat puțină viteză și a strâns 60 000 de vizualizări în primele 24 de ore, intrând la categoria “viral”. După 2 zile avea 200 000, iar în momentul ăsta a depășit 300 000. Câteva publicații, nu foarte titrate (dar si Adevarul), ca și un număr important de critici artistici, au comentat interesant și au preluat rapid știrea. Fetele au apărut deja și la câteva televiziuni, printre care și Antena 3 (nu că ar fi vreo televiziune de lăudat), dar imediat au început și problemele.

Si cele mai mari s-au adeverit a fi cu POCĂIȚII!!!!!!!!!!

Despre acesta au scris deja, între alții, absolut negativ și teribil de confuz (cum se putea altfel?) Andrei Croitoru, pozitiv și nuanțat, ca de obicei, Teofil Stanciu, și, de asemenea, de asemenea pozitiv și cu atenția specifică la detalii Dionis Bodiu.

Din nefericire, diatriba penibilă prin pietismul ei de două parale, marca Andrei Croitoru, căreia îi răspunde așa cum se cuvine Teofil Stanciu, nu este decât partea comestibilă, chiar dacă ingestă, a puhoiului de pocăiți constipați care au năvălit asupra celor trei fete care au creat aceasta simpatică glumă muzicală.

Iată, din nou, cum descrie această năpasta Ionuț Corlan, unchiul lui Beck, și fratele Martei Cotuna (fostă Corlan):

“Nu vă e rușine?” “Faceți Evanghelia de râs” “Pocăitelor, așa vă îmbrăcați?” ș.a.m.d. Eu a trebuit să mă uit din nou la clip ca să văd daca am omis ceva; în afara de faptul că lui Becky i-a căzut șalul de pe umărul drept la un moment dat, care dacă vedeți voi înșivă, nu e chiar “sfârșitul lumii”. Eu nu am decât să numesc materialul o operă de artă, o audiție publică… mai ales ca nu a fost concepută să fie folosită în biserica de duminica.

Acum… normal că atacurile furibunde de pe Facebook si YouTube nu au rămas fără efect, și viteza de promovare a suferit un “fault de la 11 metri” în toată regula. Marta a trebuit să anuleze opțiunea de feedback pe YouTube fiindcă limbajul era de toată jena. Știu că nu ai ce să discuți cu “fariseii cu perciunii lungi”, și indiferent câtă dezbatere porți, fiecare parte tine morțiș de părerea ei. Vorba lui Andrei Pleșu despre argumente… “la capătul cărora fiecare tabără rămâne pe poziţiile proprii cu o fermă, invulnerabilă, exasperare”. Cu oameni ca ăștia într-adevăr nu ai cum să discuți.

Marta a înțeles din start si nu este prea afectată.

Insă Becky e mai tânără, și nu are soț meseriaș ca Marta, care sa o protejeze de “hiene” si “talibani”.

Si de aici supărarea mea… cum mă, niște fete, care dedică totul lui Dumnezeu, nu numai prin vorbe, dar și cu faptele zilnice, trebuie să fie făcute “albie de porci” pe internet de un puhoi de nesimțiți, puhoi condus de pocăiți înrăiți. Și dacă nu le-aș cunoaște… Adică cum?! muzica, pictura, poezia și arta în general sunt dușmanul lui Dumnezeu? Nu toate lucrurile bune vin de la Dumnezeu? Nu este EL inițiatorul și creatorul a tot ceea ce este frumos? Și cum să ajungem noi la lume (cu Evanghelia) dacă nu ne folosim și de “frumos”?

Ce mai putem adăuga noi la cele de mai sus? Așa cum spuneam în câteva rânduri, într-un text la primul volum postum al lui Ionatan Piroșca (Dumnezeu să-l odihnească în pace, cu sfinții), și într-unul pentru un volum au autor al sculptorului Liviu Mocan, Biserica din vremurile noastre este în mare criză de profeți. Și vorbesc aici mai ales de evanghelici, dar situația este similară și în alte tradiții creștine. De ce se întâmplă asta? În mare parte din pricina fățărniciei și a spiritului constipat care domină mediul evanghelic. În aceste vremuri liderii eclesiali se ocupă, vorba bătrânului Bunaciu de buticuri, iar teologii, în mare parte, au devenit un soi de mercenari, care prestează pe simbrie (am vrut să fiu elegant, căci puteam folosi ca analogie și o altă meserie, în care se prestează pe centură). Pe un asemenea teren, evident, nu poate crește iarba sensibilă a spiritului profetic. Și atunci, Dumnezeu, care are simțul umorului, ca toate ființele inteligente, se folosește de artiști pe post de profeți.

Exact aceasta se întâmplă acum cu Beck, cu Marta și cu Ana. Iar fariseii crapă de invidie. Așa le trebuie. În ce le privește pe fete, sper să nu fie afectate prea tare de măgăriile cu care au fost gratulate de pocăiți. Dumnezeu se uită din ceruri și râde de prostia patentată și fanatismul ignobil al acestor constipați fundamentaliști.

Duminică 27 octombrie, la ora 23.15, la TVR, Dumnezeu, în colaborare cu Beck Corlan și, desigur, cu slujitorul lui, Cătălin Ștefănescu, ne pregătește un regal. Să ne bucurăm de el și să uităm de proști. Locul lor este in iadul fundamentaliștilor. Și, vorba rabinului, may God bless them and keep the faaaaar away from us!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

66 thoughts on “Beck Corlan, o provocare pentru constipatia fara leac a evanghelicilor romani”

  1. Si dvs. presupuneti ca cel care nu are dragoste sunt eu, iar persoana care are dragoste sunteti dvs.
    In ce ma priveste, va asigur ca ma rog mereu ca Dumnezeu sa-mi creasca dragostea, care este prea putina, mai ales fata de fatarnici, dar va martutisesc ca nu este usor atunci cind intilnesc oameni ca dvs. care il loc sa se uite in oglinda la ei insisi, nu vad decit pacatele altora.
    oricum, apostrofarea dvs. a ajuns la mine. Sa ved ce faceti dvs. acum cu ce v-am apus eu. Ma tem ca nimic, dar exista intotdeauna o sansa. Nu-i asa?

    Like

  2. Paulo Coelho spunea: “Nu-ti pierde timpul dand explicatii, oricum oamenii aud doar ceea ce vor sa auda” Apreciez cand cineva vede dincolo de sabloane si incurajeaza pe cei care sunt relevanti pt generatiile tinere care cauta modele de viata si din firea lor sunt rebeli si resping traditionalismul si cauta ceva nou proaspat. In sfarsit s-a ivit un model proaspat si ancorat in adevar si credinta si se pare ca patul Procust nu am reusit sa-l scoatem din filtru mintii noastre si asa inguste. D-le Manastireanu va multumesc pt articolele postate pe blog, sunt ca o ploaie in desertul arid al gandirii noastre limitate din necunostinta sau dezinteres poate pt adevarata cunoastere.

    Like

  3. Sunt polemici galagioase ,false si acustice , pline de alienare, ce produc si declanseaza avalanse de URA PATOLOGIC-EVANGHELICA !. Scursori ingrosate de pizma , galbui ,greu mirositoare si si purulente,revarsate din buboiul crapat al discordiei protestantilor, al unei infectii de lunga durata, o infectie cauzata si declansata de mandrie , de aroganta si neveghiere.Consider ca prezentarea si apelul de ajutor la un medic psyhiatru ,de acum ,este definitiv tardiva . Postul si rugaciunea ,consider ca ar ramane eventual ultimul resort , ultima sansa ,inclusiv golirea unui sac cu cenusa fierbinte pe capul nebunului legat fedeles, strans intr-o casmsa de fortza !. Cand nebunua ajunge la apogeu , bata si toiagul raman ultimele remedii bine recomandate scriptural ,singurele curabile si catalizatoare pentru spinarea lui !. Dumnezeu sa o binecuvanteze pe tanara Beck Corlan ,iar daca revine in State, Mosu’ o primeste cu bratele deschise in ranch’ul lui din inima preeriei din Statul Indiana.Sa vina impreuna cu prietenii ei, sa se odihneasca cat doresc .Sa se relaxeze , sa mediteze , sa se inspire. Sa compuna noi piese de lauda si preamarire aduse lui Dumnezeu ! God bless you ,dear Beck Corlan !

    Like

  4. Cand te focalizezi pe forme, uiti care este esenta! Iar fara esenta, esti pierdut…

    De multe ori, incercam sa-L facem pe Dumnezeu sa intre in tiparele noastre, intr-un sablon creat de invatatura care am imprimit-o si de experientele noastre, astfel incat limitam planul Lui de mantuire si impunem gandurile noastre ca fiind gandurile Lui. Stateam de vorba intr-o zi cu o persoana foarte conservatoare si mi-a spus ca doar cei ce cred si traiesc asa cum o fac cei din grupul lui rugaciune vor fi mantuiti. Nu e absurd ? Adica planul lui Dumnezeu este cat universul si tu crezi ca e cat furnica ! Si nu eziti sa dai in cap celor ce nu se incadreaza, nu eziti sa judeci…

    Nu o cunosc personal pe Beck, dar sincer, cantarile ei, felul ei de a canta si de a transmite mesajul m-au incurajat, m-au cercetat si m-au motivat mult in ceea ce priveste lucrarea lui Dumnezeu, mult mai mult decat au facut-o alti “pocaiti” de ai nostri.

    Like

  5. Datorita lipsei de timp, nu am putut sa raspund ultimului raspuns pe care mi l-ati oferit, dar incerc acum. (nu mai stiu unde sa raspund…)
    La fiecare paragraf pe care l-ati scris, eu am “tras” o linie noua. (pentru ca sa se inteleaga la ce am raspuns)

    1. Am inteles foarte bine. Multumesc!

    2. – Daca sunt cu adevarat un prizonier… voi evada, cu siguranta! (sunt recidivist)
    – Multumesc foarte mult pentru recomandari. Le-am trecut in agenda… dar au loc deabea pe anul viitor. (pana atunci, voi ramane la fel.)
    – Nu pot socoti ca trebuie facut ceva ce eu nu fac… dar nu voi promova asa ceva. Cu ajutorul Domnului, inca nu am orbit de tot… cred in cantecele pe care le voi scrie si le voi canta sotiei mele.
    – Totusi… daca aveti vreo alifie din aia pentru ochi… mi-ar prinde tare bine.

    3. Nu accept nicidecum situatia actuala. Imi place sa ma consider un baptist conservator in ce priveste trairea si invatatura crestina, desi in viata mea mai trebuiesc mult lucrate. Daca considerati asta ca fiind o “ingustime” (impotriva careia luptati), cred ca luptati si impotriva mea. Dar nu-i nimic: sunt gata sa ma apar. (insa… prefer sa nu pornim o “lupta” pentru ca voi pierde. Ma veti bate cu experienta (pe care eu nu o am).) In ce priveste rabdarea, va inteleg perfect! Cateodata si eu imi mai ies din fire si ma mai ridic impotriva unor “inchinatori” ne-ingustati.
    Interesant e ca ambelor tabere (in cazul de fata: atat dumneavoastra, cat si mie) le pasa si nu pot renunta la “crezul” pe care il apara.
    Si eu cred in schimbare.

    – Am unele dubii legate de “sinceritatea” si “dragostea” din inteviul acela, insa e doar ceva personal… nu afirm ca am dreptate in a ma indoi.

    “A nu pune ‘lumina sub obroc’, a nu astepta sa vina ‘ei’ la noi, ci a duce lumina acolo unde sunt cei care au nevoie de ea, aceasta este calea recomandata de Cristos in Predica de pe munte.”

    – Din discutiile anterioare si toata aceasta “poveste” cu “fenomenul Beck Corlan” sau “Beckianada” (Alin Cristea) pe care o aparati, precum si din frazele dumneavoastra, inteleg ca scopul scuza mijloacele.

    – Sunt de acord cu dumneavoastra. Trebuie clarificate unele concepte. (s-ar prea putea sa le inteleg eu gresit) Dar… cu prima ocazie, promit ca voi scrie si voi posta ceva pe tema asta, iar dumneavoastra veti fi invitatul meu special. (chiar cred ca este nevoie si de clarificari de acest gen)

    – Cultura care nu apartine “locului”. Oricum… nu prea pun pret, de fel, pe culturile “avansate” (as putea sa spun… “babiloniene” – din foarte multe puncte de vedere).
    Multumesc pentru recomandari! (ma voi uita peste)
    – Cat despre ce face Beck… este originala doar in versuri (eu unul, nu le-am auzit pana acum) dar nu si in stil de muzica. Intr-adevar… are un ” + ” pentru ne-traducere! (dar balanta e tot la pamant)
    – Va inselati din nou. Detest de-a dreptul “traducatorii” nostri ! Macar de-ar avea si ei putina creativitate sa adapteze textele. (in fine… e alt topic)
    – Din punct de vedere artistic: Bravo, Beck Corlan!!! (dar noi vorbim de pocaiti, nu de artisti)
    – Nu este un secret. John Piper este teologul meu preferat.

    4. Va citez: “…A propos, ce este pentru dvs. ‘muzica crestina’? Muzica de doua parale care se cinta in cele mai multe dintre bisericile noastre?… ”
    – Am facut un clasament pornit de dumneavoastra. Si i-am dat o nota mai mare acestei muzici (sper ca nu am gresit), dar tot nu se incadreaza in a fi considerata muzica crestina (pentru mine doar). Unii mi-au dat 4-5 parale pe muzica mea… dar tot nu o voi face publica deocamdata.

    – Se intampla ca fratele Daniel Stauceanu sa-mi fi fost un mentor foarte bun si in muzica si in lucrurile spirituale pe o perioada foarte scurta de timp – credeti-ma ca nici nu e constipat, nici nu are prejudecati. Doar stie (chiar stie) muzica. Cat despre corul de copii din Iasi… eram doar in planul suveran al lui Dumnezeu, acum 30 de ani. Nu pot sa-mi dau cu parerea. Va inteleg in ce priveste muzica.

    – Partea cu inchinarea “in duh si in a(A)devar” e foarte discutabila si discutata – ar merita un topic separat.
    (Intr-adevar, cuvantul “sarx” nu este folosit pt trup… dar asta nu face trupul un “teren” neutru. James Dunn a scris o carte pe teologia apostolului Pavel. O recomand)

    – Imi place sa nu dau cartile pe fata. (probabil e un defect al meu)

    – Chiar nu ma fac ca nu pricep.

    Va citez: ” Spuneti-mi, atunci cind va iubiti nevasta, sau cind va duceti la buda, o faceti crestineste sau ‘lumeste’.Si daca o faceti crestineste, imi spuneti si mie ce anume face ca un actul acela sa fie ‘cestinesc’ si nu ‘lumesc’? Si cind mergeti la serviciu, tot ce faceti acolo este sa cititi Biblie si va rugati, ori faceti acolo si lucruri ‘lumesti’, cum ar fi acela de a… lucra pentru ce va plateste patronul? ”

    Ceea CE face diferenta, este modul CUM o facem (asta implica atat ratiunea cat si actiunea in sine). 🙂 – cred, totusi, ca v-am dat un raspuns.

    – Daca l-am compara pe Pavel cu noi (ca sa nu ma exclud) este ca si cum am compara un leu cu o pisica. (nu voi intra in detaliile astea)
    Ce ma face sa cred ca fetele astea sunt “postmoderniste” ? Nu doar ele… sunt multi altii.
    Atat eu, cat si contemporanii mei care sunt de aceeasi parere cu mine, stim ca avem o baza comuna pe care purtam orice discutie despre ce e adevarat si ce nu (faptul ca fetele gresesc sau nu), pentru ca toti traim si credem in aceeasi Scriptura (Adevarata). In general, postmodernistii neaga realitatea (zic eu, comuna) pe care ar trebui sa se bazeze si ei. Ba mai mult… sustin ca grupurile care provin din culturi diferite, au tot dreptul sa traiasca vieti diferite cu realitati diferite. Ei accepta realitatea ca fiind interpretarea (vietii sau credintei) unui grup (mai mare sau mai mic) de oameni si nu a lumii intregi (ca sa nu vorbim de majoritate). Asa ca, daca 3000 de evanghelici din tara striga “Jos conservatorii !!!” , striga si ei. In general, ei spun ca noi nu mai traim in adevar si nu-l mai descoperim, ci il inventam noi acum (desi el a fost din vesnicie). Si… desigur, afirma (fie prin vorbe, fie prin fapte) ca ceva este adevarat fiindca ei cred si nu cred ceva fiindca este adevarat. (asa ca rastalmacesc Scripturile si nu inteleg/accepta nici macar negrul de pe alb, propovaduind un Hristos care nu a existat si nu exista. Desi cred ca Hristos ar fi foarte relevant pentru lumea asta, daca ar fi astazi printre noi – dar ma abtin sa ma gandesc la asta.)
    Sper ca am raspuns.
    Nu cred ca Scriptura ne indeamna sa adoptam crezul Amish – clar ca suntem moderni. (aici ar fi multe de discutat) Multumesc pentru recomandare! (am sa citesc)

    5. “[Noi mincam ca toti oamenii, ne imbracam in haine ca toti oamenii, si, cum spuneam, iubim si defecam la fel ca toti oamenii. In acestea si in multe altele NU trebuie sa fim diferiti. …”
    – De-aici inteleg tot ce-am inteles si data trecuta. 🙂 Doar ca ati argumentat destul de slab de ce ma numiti lumesc (desigur… si pe cei “ca mine”).

    – Voi lua aminte la sfatul dvs. dar va intreb: “Dumneavoastra nu cumva vreti sa faceti curatenie in batatura altora?” (doar intreb)
    Ciudat e ca eu nu sunt nou convertit. Sunt si oameni care au pe calea credintei mai multi ani decat am eu de cand m-am nascut (in trup) si au studiat cat n-am trait eu… si totusi manifesta acest fanatism specific noilor convertiti. Cum explicati?

    – Va rog sa argumentati neexistenta “prejudecatilor sfinte”. Nu m-ati convins.
    Totusi, nu cred ca am judecat fara cunoasterea (destul de directa) a faptelor/situatiei. Deci nu stiu daca le pot spune prejudecati… dar raman la ele. Pentru ca nu este o regula care sa afirme ca toate ideile preconcepute sunt gresite (in general, sunt. Dar nu este neaparat sa fie asa.) – deci pot exista si prejudecati bune/sfinte.

    – Deocamdata nu vreau sa fac nici o afirmatie cu privire la intelegerea dumneavoastra pentru Cale, pentru ca s-ar putea sa ma insel. As prefera sa va cunosc in mod personal si apoi sa-mi exprim parerea si sa o sustin. (de obicei, lumea virtuala nu este reflectia directa si clara a noastra. desi la multi s-a dovedit a fi)
    Ma bucur ca pastrati “anatemizarile” pentru cine “trebuie”! Legat de simpatie… cred ca e reciproca.
    (De obicei imi plac oamenii care chiar au ce spune – chiar daca nu sunt de acord cu toti. Fiecare avem de invatat.)

    Like

  6. stiti ce este cel mai naspa??? ca toata lumea asista acum la certurile dintre pocaiti, la jignirile aduse unii altora, la zoaiele aruncate cu atata usurinta unii catre altii…:(

    Like

  7. Michiduţă isi freaca mainile de bucurie cand vede lupte intre frati, ca cei “din lume” au luat video-ul ca atare, l-au apreciat si unii sunt curiosi sa vada cum sunt pocaitii, ca ei stiau ca sunt ingusti, inchisi, constipati (cum bine spune dl. D.M.), iar aceia dintre noi care chiar suntem, le dovedim asta. N-au ce sa caute la bisericile de pocaiti, mai ales alea unde se permite ca sa se interpreteze piese “necrestine”. Tare mi-as dori ca Dl. Cristos sa mai treaca cu biciul prin “Templu”, ca tare ne credem noi sfinti; pazim ca fariseii sute de porunci, dar dragostea Lui nu e in noi. Dl. Cristos le poruncea ucenicilor (implicit si noua): “Sa va iubiti unii pe altii, cum v-am iubit Eu!” si atunci nici nu fusese dat la moarte. Vad asa de bine cum ne iubim, incat ne-am da viata unul pentru celalalt, nu alta…

    Like

  8. Corect, Amalia…
    iar eu vin si parafrazez 1 Corinteni 4: 10-13
    “Beck este nebuna pentru Hristos, iar cei ce judeca, doar intelepti in Hristos, Beck este slaba, iar cei ce judeca sunt tari, cei ce judeca sunt pusi in cinste, iar Beck dispretuita ( de ei)…..”
    de citit tot capitolul 4…

    Ma mir ca oameni batrani, care pretind ca s-au adancit in scriptura de-a lungul anilor, nu se tem sa deschida gura si sa judece, cand scrie clar ca cei ce judeca se osandesc singuri……

    Like

  9. Domnule Alin Cristea,
    Ati depasit limita bubului simt, fie si numai pentru ca nu tineti seama de diferenta de virsta.
    Nu credeam sa ajujngem a ne trage de bracinar.
    Asa fiind, drumurile noastre se depart aici. Nu mai reveniti. Va doresc tot ce poate fi mai bun, si, mai ales prieteni adevarati, care sa va ajute, spunindu-va adevarul. Fiecare dintre noi, inclusiv eu, avem nevoie vitala de asta, ca sa nu sfirsim in autoinselare.

    Like

  10. Si acum eu va spun: “Nu mai necajiti pe oamenii acestia, si lasati-i in pace! Daca incercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar daca este de la Dumnezeu, n-o veti putea nimici. Sa nu va pomeniti ca luptati impotriva lui Dumnezeu.” – Fapte 5:38-39

    Like

  11. Nu noi am inceput aceasta polemica, ci cei care si-au facut un tel din a distruce ceea ce nu inteleg sau nu pot accepta. Pe aceia trebuie sa incercati a-i opri. Altfel, daca noi vom tacea, nedreptatea si rautatea vor triumfa.

    Like

  12. Frate Danut am o intrebare. Sper sa fie pertinenta. Dupa un asemenea limbaj folosit la adresa mediului evanghelic va mai perminte Duhul si chemarea primita sa folositi amvoanele acestor biserici?? As vrea sa pot sa imi schimb parerea pe care mi-am formato despre dumneavoastra citind acest articol si ma rog lui Dumnezeu sa ma ajute sa pot sa o fac.

    Like

  13. VAI fratilor!Din inima va rog ,pt. dragostea Domnului Isus nu mai aruncati cu noroi unii in altii. Daca lucrarea nu-i de la Dumnezeu nu va propasi dar daca este de la El ce veti face?Semenii nostri mor nemantuiti si voi va ironizati . O preaiubitilor ce m-as bucura sa vad ca incetati aceasta polemica!

    Like

  14. Invitatia era adresata categoriei de oameni care critica. Pentru ei este o excelenta oportunitate sa participe si sa vada cu ochii lor cam cu ce se” mananca” practic chestia asta.
    Si sa nu aiba cineva impresia ca odata cu Mesajul cantecelor in astfel de locuri, nu are si ostilitate din partea unora si altora la momentul respectiv.

    Like

  15. a punctat bine, Daniel Bulzan:

    “Ascultand interviul mie mi s-a parut ca Beck s-a reprezentat pe ea însăși acolo și pe nimeni altcineva. Cătălin a tot întrebat-o cum e cu neoprotestanții, cum e cu criticii ei și dinăuntru și de afară, dar ea a insistat să se reprezinte doar pe sine. De ce o tragem noi la răspundere că nu ne-a reprezentat pe noi??? Beck nu este John Stott, ca să comunice evanghelia într-un mod extraordinar de coerent. Nu e nici Cliff Richard, ca să fie de la fel de în largul ei și în muzică și în discurs apologetic. Dar e incă tânără și ar putea deveni astfel. Și chiar dacă nu va deveni, merită respectul și dragostea noastră pentru talentul ei, pentru că vrea să cânte dragostea de Dumnezeu și de oameni și pentru că reușește să-i atingă pe cei pe care eu și tu nu vom reuși niciodată să-i atingem… Și la urma urmei, nimeni nu ne oprește nici pe mine, nici pe tine și pe nici un alt evanghelic care se crede sufcient de articulat să atragem atâta atenție asupra noastră prin realizări autentice încât să ne invite Cătălin Ștefănescu în emisiune și să „îndreptăm noi lucrurile”!

    Like

  16. Am impresia ca marea majoritate a fratilor nostri pocaiti nu fac altceva decat sa stea la VANATOARE, la panda dupa astfel de “cazuri” aruncand cu noroi, jignind si luand la pertuu pe oricine le casuna!!!! Dar Doamne fereste sa te iei de ei, ca atunci imediat atentioneaza ca nu e frumos si crestineste sa jignesti!!! Halal!!! Bravo fetelor!!! Sunteti extrem de talentate si apreciate!!! Multa binecuvantare in continuare!!!

    Like

  17. Daca subiectul discutiilor voastre controversate s-ar baza pe mesajul cantecelor compuse de Beck, as intelege; altfel, consider ca nu ati fost atenti la nimic din ce a transmis ea: “un MESAJ de dragoste si pace” care vine de mii de ani peste generatii si natii de pretutindeni. In interviu gasiti ” chestia cu enter”, si ce s-ar putea face “afara”.
    Saptamana aceasta, un alt lucru practic pe care il va face Beck, este sa prezinte acest MESAJ intr-un club unde se va sarbatori Haloween-ul. Care dintre voi care sunteti aproape de varsta ei, sau care dintre voi care aveti copii de varsta ei, sunteti gata sa veniti sau sa va trimiteti copiii sa prezinte in vorbe sau cu talantul pe care l-a primit, acest MESAJ.
    Eu personal va voi prezenta si va voi face introducerea. Si daca ar fi necesar sa predicati de pe un butoi (ca odinioara Spurgeon), poate plin cu bere, si lucrul acesta ar fi PACAT, atunci promit ca o sa aduc si un amvon cochet de undeva…

    CINE VINE?

    Daniel Corlan

    Like

  18. Dumnezeule mare!!!
    Eu bănuiesc că dumneavoastră (trecător sau trecătoare) nu cunoaşteţi mai nimic din activitatea domnului Dănuţ Mănăstireanu.

    Eu aş spune să vă informaţi mai înainte şi mai apoi să vă daţi cu părerea. Nu de alta dar să fiţi în cunoştinţă de cauză despre lucrurile despre care vorbiţi.

    Cu tot respectul…

    Like

  19. Dumneavoastră spuneţi: “Fatarnicii nu se trezesc decit cu asemenea tratamente. Daca, eventual, se trezesc vreodata din somnul lor de moarte.”

    Eu zic: Şi aici aţi fost optimist…dar cine ştie…poate cu folos.

    Like

  20. Cum sa vie-Imparatia-n
    Post-Evanghelistica
    Grupa-nchisa in cutia
    Anti-Belletristica

    Cum sa vie-Imparatia-n
    Ca in Cer si pe Pamant
    La cei cuprinsi de mandria
    Protestanta-protestand

    Cum sa vie-Imparatia
    Fara muzica si joc
    Sa cuprinda Romania
    Daca nu-o sa-I facem loc ?…

    Like

  21. Ma da incremeniti mai sunt unii pocaiti … clipul e superb si sunt extraordinar de talentate. Asta-i dar de sus …
    Mersi Danut pentru atentionare!

    Like

  22. Am stat pana tarziu sa urmaresc emisiunea si desi sunt un traditionalist, mi-a placut curajul cu care l-a marturisit pe Dumnezeu la televiziunea publica, emisiune “shared” pe Facebook si alte bloguri, site-uri. Marea majoritate a celor care comenteaza despre pocainta fetelor astora, sunt muti cand e sa-l marturiseasca pe Cristos. Ma intreb care are mai mare impact, mutul ala care merge zeci de ani la biserica, sau oameni de astia care sunt considerati zvapaiati si ratacitii bisericilor evanghelice…

    Like

  23. @Trecator, sunt absolut convins ca stii ca de-a lungul istoriei Bisericii, muzica a fost unul dintre cele mai (daca nu cel mai) controversate domenii. Acel compromis pe care-l amintesti se vede foarte clar, dupa sute de ani si efectul nu este unul negativ. Sa explic – cu referire la deosebirea de lume si luarea acelui ceva din lume – Biserica a luat si va mai lua multe din lume pentru a le folosi in scopul sau. De exemplu, a luat muzica lumii (Mozart, Beethoven, si altii, care nu erau crestini), a pus cuvinte “crestine” si astazi se canta in Biserica piesele acestora si sunt considerate dintre cele mai bune imnuri. A luat din lume instrumente, care la vremea respectiva erau interzise de multe biserici locale (clavecin, pian, orga, flaut, etc). A luat tehnologii; astazi cele mai multe biserici folosesc calculatorul, proiectorul, internetul, sintetizatoare de tot felul, multe si multe tehnologii pe care altii la vremea introducerii lor s-au opus vehement. Timpul le va dovedi utile sau nu, Imparatiei. “Sfintirea” sau “punerea deoparte” pentru lucrarea Imparatiei face totul. Pana una alta, va dovediti stupizi si incercati sa va argumentati prostiile.

    Like

  24. Mi se pare interesant, doamna, ca aplicati standardele numai unde va convine, adica la altii, nu insa si dvs. Este un alt semn al orbirii fariseice.

    Like

  25. Oare Cristos nu-i jignea pe farisei, cei mai ‘sfinti’ oameni ai vremea lui, atunci cind ii descria drept ‘poui de serpi’ si ‘morninte variute’, sau Pavel ii numea ‘scrijelati’ – literalmente, ‘scopiti’, pe iudaizatori?
    Sa fim seriosi, va rog. Nuj ma luati su siropuri din astea. Fatarnicii nu se trezesc decit cu asemenea tratamente. Daca, eventual, se trezesc vreodata din somnul lor de moarte.

    Like

  26. hmm..ce sa zic,imi pare rau de vorbele atoase a scriitorului nostrum,frustrat si el probabil ca toti ceilalti comentatori de ”you tube” care ar fi comentat sau aruncat cu pietre,dupa cum ne e neamul,in loc sa vedem partea buna a lucrurilor nu facem decat aruncam unii in altii,…da,ce pot sa zic,rusine tuturor ”pocaitilor” care n-am altceva mai bun de cat sa dea cu piatra,mie personal mi-a placut opera lor,am dat un like fara sa stiu ca-s dea noastre,dar acuma dau si un mai mare LIKE, ,si cum spunea dragul nostru scriitor ”nu e capat de lume”,si drept si e….dar cu ce sa ne scuzam ?…cu faptul ca altii is mai ”incuiati ”ca altii,fapt ce deranjanjeaza cand li se zice ,dar e o realitate in fond , sau ca suntem crescuti in medii diferite ..nu stiiu ce scuza am putea gasii..cert e ca daca continuam asa ,nu ajungem decat la cucuie,vb rusinoase care nu ar trebuii sa iasa din gura nimanuii si mai ales a unui pocait care se mai si crede ”pocait ” pe deasupra…si la alte minunatii lipsite de respect si lipsa de ”creieras”…fiti pe pace ca toate sunt cantarite !!

    Like

  27. Domnule Danut, defapt nu ma mai mira nimic. Dupa felul dvs de abordare si cum raspundeti inapoi spune totul. Este o parere din partea mea. Nu stiu dar e foarte bizar ca cine ia de obicei apararea la acest clip si toata povestea asta are si o atitudine urata fata de cei ce au alta perspectiva. Ma intreb de ce. Eu nu am spus ca dvs spuneti vorbe de doua parale desi la varsta dvs ma asteptam sa fiti mai intelept in ce priveste trairea cu Dumnezeu si Scriptura. Da, cat am suflare ma pot trezi din multe, si tocmai m-am trezit stimate domn. Si va multumesc! Cuvintele dvs reci si lipsite de dragoste mi-au aratat multe. Mi-am dat seama ca “s-au dus oamenii de bine” (cum spune un pslam, daca m-ati tot trimis la psalmi).si oamenii sunt mai mult iubitori de sine, de placeri, de faima…Doamne ai mila!

    Like

  28. PS: cred ca este o jignire la adresa crestinilor sa ii faceti constipati. Dragostea este implinirea legii….si daca trairea este pentru Dumnezeu zilnica, cum ati spus, am o nedumerire: Faptul ca sunt frati de-ai tai in lumea asta care se poticnesc( personal nu ma poticnesc, doar ca nu accept asta pentru viata mea si mi-e greu sa vad in ziua de azi ce usoara e crucea) si poate nu au libertatea ta, este ok sa ranesti cugetul altuia si sa-l invinuiesti ca tot el nu stie ce e aia faima si libertatea, ca e un consipat? Nu toti au libertatea sa cante desculti si sa sara cand canta, cum se procedeaza in biserica acestor fete. (am vazut un clip). Traind pentru Hristos ai dragoste de semeni, de fratii tai pentru care a murit Hristos asa cum a murit si ptr tine si nu te adresezi cum au facut-o rudele mai sus. Taria ta e datorie pentru slabiciunea celor din jur care sunt “slabi de ingeri”. Dar vai de cei ce-i faca sa pacatuiasca pe unii din acesti micuti ai Mei, spune Domnul nostru Iisus, si imi doresc ca nici unul sa nu facem vreodata asa ceva.

    Like

  29. Cine stie? Eu mai insist caci, cum spuam altadata, mi-a ramas din comunism naivitatea ‘luminarii maselor largi populare’ 🙂

    Like

  30. Haideti, chiar va rog sa ne scutiti de patetismele astea de doua parale. Mai bine mai citeati un psalm intre timp. Mai exista o sansa sa va treziti din intunericul fundamentalismului.

    Like

  31. Nu mi se pare deloc o prezentare care sa miste ceva din Duhul in mine, ci din contra. Raspunsul familiei lor e foarte firesc. Adica, ca sa fii cunoscut cand vezi ca nu prea ai audienta, trebuie sa faci un compromis pentru a fi ridicat? Biblia spune ca Domnul inalta si El coboara. Copiii lui Dumnezeu trebuie sa se deosebeasca de lume si din pacate observ tot mai multi pocaiti care fac cover-uri ba de la Adele ba de la Beyonce, ba iau ceva din lume pentru a deveni cunoscut. Oare despre asta e totul? Daca faci o lucrare 100% pentru Dumnezeu, e daruita 100% Lui si El va folosi celor ce crede de cuviinta. Multi nu au dorit sa fie cunoscuti dar Domnul i-a folosit in smerenia lor si asa a lucrat ca slujirea lor sa fie o binecuvantare pentru multi. Compromisul niciodata nu va aduce asa binecuvantare si nici dorinta de afirmare prin compromis nu are putere in sine. Fiti binecuvantati

    Like

  32. Nu doar ştiu, sunt siguri. Inima criticăciosului mediu răuvoitor fiind deznădăjduit de rea şi de înşelătoare, Chipul lui Dumnezeu se retrage, triumfător, în voinţă şi raţiune. Pure, altfel cum?!? Deci, baticuţele, urechiuţele şi unghiuţele la control! Mai ales urechiuţele, vă daţi seama ce fel de muzică ascultă fetele astea pe după cercei? Chestiunea cu celebra casetă cu Holograf ispitind studenţii UBEO pare floare — tot la ureche, desigur. Totuşi, nişte discuţii mai calme poate n-ar strica (deşi e clar că nici n-ar ajuta foarte mult).

    Like

  33. un nou post după garantatul 100%de azi dimineaţa?

    beck a demonstrat că e la vîsta şi maturitatea la care este orice credincios bine intenţionat fără să fie virusat de prejudecăţile fariseilor şi sadukeilor. urmărind emisiunea m-am simţit, vorba aia, ca la catedrală!

    cei ce o critică nu au citit evangheliile şi interpretează într-un context ciudat epistolele. mă întreb dacă ştiu ce e aia să fi liber în cristos…

    Like

  34. In primul rand, vreau sa mentionez inca o data ca toata aceasta “discutie” nu este un atac la persoana dumneavoastra. (mai degraba atac “problema” in sine)

    1. Am inteles deabea acum pentru ca (desi va urmaresc de multa vreme pe blogosfera romaneasca) deabea acum (astazi) am citit postarile dumneavoastra cu privire la ea (Beck) – am inteles, oarecum, legatura pe care o aveti/ati avut-o cu familia Corlan (din spusele dvs.)
    Dar nu asta e subiectul discutiei.

    2. Trebuie sa recunosc ca nu am mai auzit niciodata o astfel de definitie a “celor care se poticnesc” – am sa ma mai gandesc la ea.
    Nu stiu in ce categorie ma incadrez. Probabil ca sunt destul de matur incat sa-mi dau seama ca nu sunt indeajuns de fatarnic pentru a ma considera imatur. Totusi, nu cred ca e o nuca prea tare… am spart eu si nuci mai tari de-atat. Dar nu inteleg ce lucruri ar putea invata un pocait din video-ul asta – poate doar lucruri pe care sa nu le faca. Nu cred ca e vorba de legalism sau de vreo impietrire… ba chiar, cum spuneti dumneavoastra: “tara arde…” – oamenii se duc in iad, iar ele le gadila urechile… macar sa ajunga incantati in iad.

    3. Oh, nu va gadil deloc… chiar am tot respectul fata de dumneavoastra! Nu sunteti chiar un simplu crestin (desi e bine sa va considerati asa).
    Ma bucur foarte mult ca suntem in acelasi asentiment. Si eu m-am saturat de prostia pocaitilor si de toate gogosile vandute si alea pe bani putini, celor care vor neaparat sa manifeste un crestinism “altfel” – dar astia suntem noi.
    Totusi… ce credeti ca ar trebui sa faca pocaitii nostri ca sa atraga atentia lumii (a celor din jur)?
    Cred ca ar trebui scris un alt articol pe libertinism, ca sa putem discuta si asta. Insa… ma abtin in a-mi exprima parerea fata de Securistii Evanghelici (desi n-am trait odata cu ei) si fata de cei care se imbogatesc pe “spatele” b(B)isericii. Cat despre fatarnicia mea… cand am vazut ca sunt un nenorocit daca Domnul ma lasa in voia mintii mele blestemate, mi-am plans mult amarul si am recunoscut a mia oara ca nu-mi sta in putere sa fac nimic bun. (dar si asta e alt subiect)
    Da. Am un dispret foarte mare fata de cultura straina si venetica din Romania. Cat despre carti… desi stiu ca sunteti un om foarte citit, nu as vrea sa intru nici in subiectul asta. Dar va asigur ca ultima carte pe care am citit-o, n-a fost abecedarul si nici nu sunt un fan al cartilor comerciale de pe piata (citesc mai mult teologi morti – necomerciali – desi teologul meu preferat traieste). 😉 Oricum… sa fim seriosi: chiar credeti ca vreunul dintre noi citeste in Biblia in functie de cultura sau cultura in functie de Biblie? Nu stiu daca am putea sa citim cultura si scriptura in paralel, ca sa le putem echivala.
    – Sper ca v-am raspuns. Nu sunt unul dintre acei fanatici care citesc doar Biblia.

    4. A fost chiar prea sincer! N-a gresit – a spus adevarul.
    Pentru mine, muzica crestina nu este in nici un caz muzica de 3 parale pe care o fac fetele astea si multi altii care s-au “rasculat” in ultima vreme. Ca sa-l citez pe unul dintre fostii mei profesori, “Muzica buna misca inima. Muzica ne-buna misca picioarele.” Sper ca sa intelegeti ce vreau sa spun.
    Am studiat ceva muzica pana acum… compun si cant muzica crestina (dar nu abordez problema asta printr-o comparatie)… deci chiar nu sunt agiamiu in muzica.
    De obicei, nu ma bag unde n-am habar. 🙂
    Cand imi voi iubi nevasta, o voi face crestineste. Iubind-o ca pe un copil al Domnului si ca pe un DAR de la Domnul. Cand voi fi la serviciu, voi lucra crestineste. Imi voi da toata silinta ca tot ce fac, safie facut in dragoste. Daca dumneavoastra imi puneti astfel de intrebari… ma simt nevoit sa spun ca voi face lucrurile astea cu multumire si ca pentru Domnul. (voi incerca din rasputeri) Chiar are rost sa comparam aici cum se fac lcururile astea lumeste si cum se fac crestineste ?
    Ma gandesc ca nu are rost sa-l comparam pe Pavel cu “pocaitii” nostri postmoderni. Macar ca ei nu studiaza muzica seculara pentru a o combate ci pentru a o promova. 🙂 In nici un caz nu cred ca Pavel a pacatuit facand asta… dar vorbim de alte scopuri care nu scuza mijloacele.
    Inca nu e cazul sa vorbim despre copii, dar intr-adevar… mi-a dat Dumnezeu creier. Voi gandi !

    5. Nu! Chiar nu ne imbracam ca toti oamenii (sau… nu ar trebui). Chiar nu iubim ca toti oamenii. Chiar trebuie sa fim diferiti.
    Sunt uimit.

    Recunosc: am o RAUTATE enorm de mare fata de lucrurile lumesti (tocmai pentru ca am trecut si eu prin ele, si stiu ce inseamna). Daca a fi diferit inseamna rastignirea firii … ma intreb: Firea tinerelor/tinerilor nostri “revolutionari” de ce inca traieste???
    Cat despre prejudecati… ma rog Domnului sa-mi dea si sa-mi pastreze prejudecati sfinte!
    Prefer sa nu discut mai mult despre intelegerea mea sectara a Caii… pentru ca s-ar putea sa ma faceti Anatema. (bag de seama ca deja ati facut-o)

    6. Vai mie!

    Cel putin in prima mea rugaciune de dupa acest articol, va voi asculta sfatul si ma voi ruga pentru fetele astea si pentru dumneavoastra.
    Nu voi inceta sa apar cauza Evangheliei chiar si in cele mai mici detalii. Sunt convins ca stiti bine despre ce vorbesc si nu ma credeti un nebun incuiat.
    Cu siguranta Domnul stie daca mai exista inca o sansa de salvare. Eu ma rog sa existe!

    Like

  35. Am urmarit emisiunea (datorie de serviciu!), dar sint rezervat. Sper sa apuc in urmatoarele zile (saptamini?) sa scrriu un articol despre situatiunea creata de aparitia clipului viral. Probabil il voi folosi ca pretext sa abordez chestiuni mai ample din mediul evanghelic romanesc.

    Like

  36. He, he, he. Nu se poate să nu râzi sănătos după ce vezi cum fetele astea bagă într-o coajă de nucă toată muzica ușoară românească de la 1931 până azi. Îți trebuie nu doar talent să faci asta, ci și multă, multă minte… Faină prestație…

    Like

  37. La cite prostie si rautate domneste astazi in mediile eclesiale evanghelice din Romania, te rog sa ma crezi ca am fost extrem de elegant. Starea de fapt merita cuvinte mult mai grele.
    Nu stiu cum se face insa, ca neam-prostia si badarania vin de obicei la pacaty cu stomacuri foarte sensibile. De aceea am apelat la ‘ciocolax’, pentru purgatie.

    Like

  38. Wow! Clipul mi-a plăcut enorm. Dar nu mi-a trecut prin cap asta. 🙂 Chiar am observat că fetele din dreapta își făceau glumițe de ochi dulci între fete, cum fac fete cool din București.

    Like

  39. Desi nu as vrea nicicum sa aduc un atac la persoana… vreau totusi sa vin cu o mica nelamurire fata de acest articol.

    [Domnule Teodoru, voi incerca sa va raspund inserind comentariile mele in textul dvs., ca sa fie mai clar.]

    Desi am observat ca o sustineti pe Beck Corlan, nu mi-am dat seama de ce. (acum am inteles)

    [Ma intreb daca chiar ati inteles de ce. Poate imi explicati, si promit sa ‘recunosc’ daca aveti dreptate. Nu am nicio problema cu asta.]

    Tin sa precizez ca nu o cunosc si nu am nici o legatura cu ea dar in nici un caz nu este o provocare pentru evanghelicii romani ci mai degraba o poticnire.

    [Domnul meu, stiti cine sunt cei care se poticnesc si isi fac un titlu de glorie din asta? Cei maturi si fatarnicii. Dvs. la care dintre cele doua categorii va incadrati?
    Pina una alta, faptul ca va simtiti obligat sa reactionati asa cum o faceti vadeste ca am dreptate, si ca ceea ce au facut fetele astea este o nuca prea tare pentru maselele firave ale evanghelicilor romani. Daca ar fi mai maturi si s-ar ocupa de lucruri mai serioase, nu de prostii, ar putea invata cite ceva din aceasta experienta. Ma tem insa ca sunt prea impietriti la inima si prea catraniti in legalismul lor de doua parale ca sa priceapa ce se intimpla in lumea asta. Asa ca vor ramine pe mai departe in mediocritatea aurita in care se scalda. Pacat. Vorba ceia, ‘tara arde, si baba se pieptana cu lautari’. ]

    Imi pare rau ca un om cu un statut ca al dumneavoastra vine in apararea unui libertinism in plina desfasurare a crestinismului evanghelic din Romania, si incurajeaza propagarea “culturalismului” in crestinism.

    [Nu e nevoie ca sa ma gidilati sub barba ca sa-mi trageti mai bine upercut-ul. Eu sunt un simplu crestin. Nu am demnitati elesiale si alte cele. Am ales insa sa nu-mi sacrific mintea si bunul simt prin convertire. Si tin la dreptul meu de a taxa prostia care domina propria mea traditie eclesiala. M-am saturat de prostia fudula a pocaitilor. De aceea nu avem nimic de spus in tara asta si ‘ne dam in stamba’ de fiecare data cind deschidem gura. In afara de clabucii pietisti care ne ies din gura la fiecare vorba, nu avem mai nimic important de spus. Cei mai multi dintre noi n-au realizat in viata lor nimic vrednic de atentia celor din jur. Suntem anonimi in cel mai rau sens al acestui cuvint. Si ne mindrim doar cu faptul ca, chipurile, suntem ‘altfel’, fara sa ne pese de faptul lui Dumnezeu ii e sila de acest ‘altfel’ al nostru, care nu are nimic de-a face cu acel ‘radical altfel’ pe care il asteapta el si evanghelia de la noi.
    Ce intelegeti dvs prin ‘libertinism’? Cind liderii nostri eclesiali ne turnau la Securitate, acesta nu era libertinism? Cum ati protestat dvs. impotriva acestei tradari? Cind pastorii nostri isi iau masini de lux si isi ridica vile din banii saracilor, aceasta nu vi se pare a fi libertinism? Ce faceti dvs. este, cum zicea Cristos, sa strecurati acul si sa inchititi camila. Lasati fatarnicia laoparte si vedeti mai degraba birna din priprriul ochi, inainte de a judeca ce nu intelegeti.
    Ca sa nu mai vorbesc de enormitatea dispretului dvs. fata de cultura – etichetata drept ‘culturalism. Cite carti de teologia culturii ati citit dvs, de va permiteti sa va dati cu parerea in aceasta problema, de parca ati fi un mare specialist? Nu este nimic mai de dispretuit in lumea asta ca ignoranta ingimfata. Ca sa nu va intreb care este ultima carte citita, dessigur, in afara siropurilor pietiste de doua parale care se vind in librariile crestine. Ori sunteti si dvs. unul dintre fanaticii fundamentalisti care nu citesc decit Biblia, ca martorii lui Iehova. Nu va temeti, sunteti in companie buna. Iadul va fi plin de asemenea oameni, probabil sinceri, sau mai bine zis, sincer inselati.]

    Ionut Corlan pur si simplu da cartile pe fata in defavoarea acestui clip – fetele au vrut sa promoveze muzica crestina, folosindu-se de cea lumeasca. INCORECT

    [‘Da cartile pe fata’? Asta numiti dvs sinceritatea unui frate in credinta? Pentru cel plin de amaraciune, toate lucrurile sunt apare.
    A propos, ce este pentru dvs. ‘muzica crestina’? Muzica de doua parale care se cinta in cele mai multe dintre bisericile noastre? Faptul ca acestea au cuvinte care suna, zice-se, crestineste, asta o face crestina? Sa fim seriosi. Prin ce spuneti vaditi a fi complet agiamiu in muzica, Dar, de obicei pocaitii se simt datori sa-si dea cu presupusa, si in mod inevitabil cel mai adesea cad in ridicol, ca si dvs, in lucruri despre care nu au habar. Scriptura ne cere sa fim smeriti. A nu fi smerit, inseamna a fi ‘lumesc’. Ma tem ca la asta nu v-ati ginti. Probabil pentruca v-au ramas in git cintecele ‘lumesti’ ale fetelor. Daca nu va pricepeti la cultura si la muzica, macar taceti. In felul acesta puteti lasa macar impresia, chiar daca falsa, ca sunteti un om intelept. Vorbind insa, iata ca ati ratat si acea sansa.
    Si inca ceva. Ce este pentru dvs. un lucru ‘lumesc’. Spuneti-mi, atunci cind va iubiti nevasta, sau cind va duceti la buda, o faceti crestineste sau ‘lumeste’. Si daca o faceti crestineste, imi spuneti si mie ce anume face ca un actul acela sa fie ‘cestinesc’ si nu ‘lumesc’? Si cind mergeti la serviciu, tot ce faceti acolo este sa cititi Biblie si va rugati, ori faceti acolo si lucruri ‘lumesti’, cum ar fi acela de a… lucra pentru ce va plateste patronul? Sau dvs. puteti face acolo lucruri ‘lumesti’, iar fetele astea nu au voie. Unde scrie asta? Si cu ce drept legislati dvs. asa ceva?
    Obsesia asta cu separatia stricta intre sacru si profan este una patologica si vine dintr-o teologie de balta, promovata cel mai adesea de pastorii inculti si manipulatori care ne conduc. Treziti-va. Este loc de normalitate in viata unui crestin.
    Va amintiti ca Pavel a citat in lucrarea lui misionara din poeti pagini? Ca sa-i citeze, a trebuit mai intii sa-i citeasca si apoi chiar sa-i studieze. Sau o fi pacatuit el facind asta? DE fapt, am auzit niste tembeli spunind asta prin amvoane. Sper ca nu ginditi asa, caci atunci chiar nu mai avem ce vorbi.
    Si inca una. Oare copiii dvs la scoala studiaza numai din Biblie si din carti pocaite, sau cinta acolo si cintece ‘lumesti’? Daca da, ei au voie si fetele nu? Va rog, treziti-va din ingustimea mintii si ginditi ca oamenii, ca de aceea v-a dat Dumnezeu creier.]

    Revin co o alta interventie a lui Ionut Corlan:
    “Si de aici supărarea mea… cum mă, niște fete, care dedică totul lui Dumnezeu, nu numai prin vorbe, dar și cu faptele zilnice, trebuie să fie făcute “albie de porci” pe internet de un puhoi de nesimțiți, puhoi condus de pocăiți înrăiți. Și dacă nu le-aș cunoaște… Adică cum?! muzica, pictura, poezia și arta în general sunt dușmanul lui Dumnezeu? Nu toate lucrurile bune vin de la Dumnezeu? Nu este EL inițiatorul și creatorul a tot ceea ce este frumos? Și cum să ajungem noi la lume (cu Evanghelia) dacă nu ne folosim și de “frumos”?”

    “… niste fete care dedica totul lui Dumnezeu…” – haideti sa fim seriosi! Daca muzica asta e dedicata lui Dumnezeu, atunci prefer sa ma las de cantat lui Dumnezeu si sa cant pt. lume (spre slava lui Dumnezeu) – ca… fie vorba intre noi: e mult mai banos!!!

    “… nu toate lucrurile bune vin de la Dumnezeu?” – Ba da!!! Dar asta e lucru bun? Probabil definim gresit lucrurile “bune” sau am eu o problema la definirea acestora.

    La lume (cu Evanghelia) nu se ajunge folosindu-ne de ce-i place lumii – oferim lumii ce vrea sa primeasca, ca mai apoi, cand le ducem Evanghelia sa spuna: “Dar cu ce sunteti diferiti?” (cea mai simpla intrebare pe care o primim cel mai des).

    [Noi mincam ca toti oamenii, ne imbracam in haine ca toti oamenii, si, cum spuneam, iubim si defecam la fel ca toti oamenii. In acestea si in multe altele NU trebuie sa fim diferiti. In ce ar trebui sa fim diferiti este in RAUTATE. Ori tocmai aici detractorii acestor fete, si printre ei si dvs., va dovediti a fi absolut lumesti. A fi diferit in rautate cere crucificarea firii si a prejudecatilor noastre dragi, pocaiesti. Dar la acestea nu vreti sa renuntati in ruptul capului. Mai bine il rastigniti inca odata pe Cristos, si cu el pe toti cei care vor sa-l slujeasca in mod sincer, dar intr-un mod pe care intelegerea dvs. sectara a Caii n-o permite. Pacat. Prin asta nu faceti decit sa va condamnati pe dvs. insiva si pe cei care gindesc ca dvs.]

    “Oare din aceeasi vana a izvorului tasneste si apa dulce si apa amara?”

    Vai mie… !

    [Da, da, vai dvs. Caci rautatea dvs. vine din acea vina a izvorului care a fosr otravita de legalism. Nu judecati inainte de vreme, caci cu ce judecata judecam, cu aceea vom fi judecati. Decit sa aruncati cu voebe grele, mai bine rugati-ve pentru fetele acestea. Sunt sigur ca pe ele nu le va deranja. Iar Dumnezeu va sti sa indrepte rugaciunile, oricit ar fi ele de strimbe. ASa face si cu ale mele. Si, nu uitati, rugati-va si pentru mine si, mai ales, pentru dvs. Cine stie, poate mai exista inca o sansa de salvare.]

    Like

  40. Pacat ca crestinii nostri nu se stiu exprima elegant daca au un punct de vedere diferit. Recunosc si pentru mine clipul este o nuca tare dintr-un punct de vedere dar nu ma pot pune pe deplin in papucii fetelor ca sa trag o concluzie.

    Pina una alta jos palaria pt prestatia artistica!

    Like

  41. Cand Biserica cea vie
    Paraseste templul mort
    Face loc la profetie
    Si prin Arta si prin Sport

    Nu asteapta ca sa-i vina
    Membri noi in vechi altar
    Merge-afara ca Lumina
    Investind maretul Har

    Mergi’ nainte raza blanda
    Bucuriile cantand
    Cu chitara-ti tremuranda
    Ca in Cer si pe Pamant…

    Like

Leave a comment