Afacerea Tanase – Un film despre avatarurile diasporei romanesti la Paris

Daca “l’essentiel est de vivre pour le retour…”, cum  spunea de Saint-Exupéry intr-un citat drag lui Virgil Tanase, intoarcerea acestuia in Bucuresti in octombrie 2013 e pentru a rememora imprejurarile in care Ceausescu a vrut sa-l lichideze acum 31 de ani. Documentarul “Afacerea Tanase. Leapsa pe murite” de Ionut Teianu a fost lansat la Institutul Francez in prezenta lui Virgil Tanase, a regizorului si a lui Liviu Tofan, initiatorul proiectului.

Despre acest caz demn de John Le Carre in care spionul Matei Pavel Haiducu e insarcinat de Ceausescu sa-i lichideze in 1982, la Paris, pe Virgil Tanase si Paul Goma, Liviu Tofan (care lucra la Europa Libera chiar in acele vremuri) a scos anul trecut o carte pentru care a facut investigatii timp de patru ani. Primul capitol din “A patra ipoteza: ancheta despre o uluitoare afacere de spionaj” (Ed. Polirom, 2012) se numeste chiar “Viata bate filmul”.

Oricat de bun regizor ai fi, nu vei putea imagina mai mult decat poate aseza viata insasi. Si oricat de bun regizor de documentar ai fi, nu vei putea pune in lumina toate dedesubturile acestei povesti in care intervin doua servicii secrete, Securitatea romana si Direction de la surveillance du territoire (DST) din Franta. Dupa cum a spus si Ionut Teianu la lansarea din 14 octombrie, “am stiut de la bun inceput ca n-o sa aflam tot ce s-a intamplat”.

Nu suna prea reconfortant pentru spectator, dar filmul se urmareste cu interes, in ciuda unui comentator din off (Mihai Constantin) al carui ton entuziast te trimite cu gandul la un crainic de Telejurnal comunist. Foarte posibil ca asta sa fi fost si intentia dar, pe de alta parte, acest documentar de o ora e destinat mai ales televiziunii (desi producatorul Tudor Giurgiu de la Libra Film a anuntat ca din 1 noiembrie, dupa ce va deschide Festivalul de film francez, filmul va intra si in cateva sali).

Data fiind complexitatea cazului, spectatorul simte varianta de o ora ca pe un rezumat al unei povesti extraordinare care merita intoarsa pe toate fetele. Mai ales ca regizorul a avut sansa de a putea folosi fragmente dintr-un documentar realizat in Franta, in anii ’80, cu reconstituiri ale muncii de spion a lui Haiducu (adica el jucandu-se pe sine), precum si fragmente din interviul acordat de acesta Televiziunii Romane (unei Carmen Dumitrescu posace) la inceputul anilor ’90.

Filmul armonizeaza foarte bine (montajul Dana Bunescu) bucatile de arhiva cu “reenactment”-uri operate de regizor, si foloseste bine procedeul “split screen” ca in filmele anilor 60 (de pilda, “The Thomas Crown Affair”, al lui Norman Jewison). E ceva nou pentru un documentar de la noi sa fie bibilit in amanunt, pana la generic, si sa arate atat de modern, in ciuda tiparului documentarului TV.

Cititi AICI intreg textul.

* * *

Iata si o prezentare a filmului, facuta de Liviu Tofan, Director al Institutului Roman pentru Istorie Recenta.

“Acest film documentar nu arata decat suprafata acestei povesti. Mai exista un al doilea plan, care nu apare aici si datorita caruia si cartea se numeste “A patra ipoteza” pentru ca in carte apare si background-ul, care este posibila explicatie politica a ceea ce este prezentat in film. Lucrurile s-au terminat exact asa cum le vedeti in film”.
Liviu Tofan, Director al Institutului Roman pentru Istorie Recenta, despre filmul “Afacerea Tanase. Leapsa pe murite”, o productie Libra Film, producator Turdor Giurgiu, regia Ionut Teianu, scenariu Ionut Teianu si Liviu Tofan; film prezentat in avanpremiera la FFIR 2013, premiera octombrie 2013.

Mai multe detalii pe http://www.ffir.ro

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s