Luiza Spiridon – You Raise Me Up

Gasiti AICI citeva detalii biografice ale acestei cinterete adventiste cu o voce absolut superba.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Luiza Spiridon – You Raise Me Up”

 1. Danut,

  De curand m-am interesat de istoria acestui cantec si am descoperit ca de fapt nu este un cantec crestin la origine, ci a fost compus la moartea unuia dintre parintii autorului. Mai tarziu a fost “adoptat” de evanghelici, dupa ce a fost in topurile muzicale din mai multe tari. L-am auzit cantat ( foarte profesionist) la o seara de karaoke dintr-un restaurant din Barlad.

  Profit de acest context sa semnalez abundenta cantecelor crestine foarte umanizate, in care Hristos este mentionat rar. Un capitol care ar merita dezbatut separat in aceasta discutie ar putea fi cantecele Hillsong.

  Like

  1. Draga Andrei,
   Mie nu mi se pare deloc o problema ca acest cintec nu este unul crestin la origine. Acum este, prin adoptie si crestinare, asa cum Saturnaliile au devenit Craciunul (stiu pentru puristi si fundamentalisti aceasta strategie culturala este suspecta, dar pentru astia pina si Cristos este suspect; uita-te cum s-a lasat el sarutat pe picioare si sters cu parul unei femei – un gest evident senzual pentru orice pudibond obsedat).
   Nu cred ca mentionarea deasa a numelui lui Cristos face ca un cintec sa fie mai crestin. Dimpotriva. Adeseori devine suspect si obositor.
   Mai degraba ma intereseaza daca mesajul, implicit sau explicit este crestin. Restul este poveste.

   Like

 2. Draga Danut,

  Sunt constient ca tu ai vrut sa scoti in evidenta talentul cantaretei, si cred ca merita acest lucru.

  Ceea ce am ilustrat eu mai sus este modul in care adoptam fara sa transformam categoriile, valorile si ierarhiile culturii noastre. Limba Noului Testament ne da cateva exemple a unei asimilari-transformatoare a unor concepte ale veacului.

  Like

  1. Draga Andrei,
   Nu inteleg in ce fel adoptarea de catre crestini a acestei melodii ilustreaza compromisul cultural de care voebesti.
   Ma tem caea ce ne desparte este viziunea despre strategiile culturale legitime pentru crestini. Tu pari a promiva un soi de exclusivism cultural – numai ceea ce este nascut crestin este legitim crestin, in vreme ce eu cred ca tot ceea ceea ce este bun, adevarat si frumos este de la Dumnezeu, si deci legitim crestin, indiferent cine l-a creat.
   dar, desigur, se poate sa ma insel. daca ai fi mai explicit si ai oferi argumente si exemple, poate ar fi mai clar ce vrei sa spui.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s