Scrisoarea lui Oncken dupa misiunea in sudul Rusiei, Tulcea, Bucuresti si Transilvania

Eugen Matei a inceput sa adune si sa face publice documente importante din istoria evanghelicilor romani. Iata aici unul dintre ele.

Chibzuieli

În ultimile câteva lui am făcut un studiu al istoriei și teologiei creștinilor evanghelici din Romania și pe parcurs am colectat un număr de documente relevante pe care intentionez să le fac disponibile în viitor, în limitele permise de legea dreptului de autor.

onckenÎn acest post vă prezint un extras din scrisoarea lui Johann Gerhard Oncken către American Baptist Missionary Society din 1870, în care raportează pe scurt despre rezultatele misiunii lui din sudul Rusiei, Turcia (adică Tulcea / Cataloi), București, Transilvania, și întoarcerea lui prin Austria acasă, la Hamburg.  Vizita a avut loc în toamna-iarna lui 1869.  Cel puțin o altă scrisoare anterioară s-a păstrat, scrisă din Rusia, în care menționează planul de a pleca spre Tulcea în zilele următoare.

Alexa Popovici menționează în Istoria Baptiștilor că în această vizită Oncken s-a îmbolnăvit serios, ceea ce și confirmă și această scrisoare, deși acest fapt este menționat doar în treactăt de Oncken.  Remarcabil…

View original post 31 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: