Pastorul Ionel Plesa a plecat la odihna vesnica

Ionel Plesa

In data de 9 septembrie 2013 a plecat la odihna vesnica, la Mmedias, la virsta de 85 de ani, pastorul pentecostal Ionel Plesa, unul dintre cei mai interesanti lideri ai evanghelicilor romani. In mod straniu, acest fapt a fost trecut aproape complet cu vederea in spatiul virtual evanghelic, in ciuda faptului ca pastorul era foarte cunoscut in tara, cel putin in perioada dinainte de 1989, si are o prezenta masiva pe web, cel putin prin cele 287 de emisiuni TV sub genericul ‘Casa din Betania’ inregistrate si accesibile pe YouTube.

Intre altele, Ionel Plesa a scris poezii si peste douazeci de cintari, printre care si Neprihanita dragoste dintii.

L-am cunoscut pe Ionel Plesa in perioada de dinainte de 1989, cind a venit sa predice in mai multe rinduri in Biserica baptista din Iasi, si am fost marcat profund de unicitatea mesajului sau profetic. Stiu, de asemenea, de la prieteni apropiati, ca Ionel Plesa pastra o legatura strinsa cu sora Lili Anton si lucrarea de ucenicie pe care ea o conducea. El venea adesea sa oficieze euharistia pentru acest grup, care nu era acceptat de bisericile evanghelice oficiale. La fel ca alti lideri evanghelici de aceasta factura, Ionel Plesa avea si el o serie de accepte teologice particulare si uneori surprinzatoare. Poate cindva cineva care cunoaste indeaproape lucrarea sa de predicare si invatatura, inclusiv in forma scrisa va face o analiza serioasa si aplecata a teologiei lui.

Ieri am primit de la domnul Dorin Radu vestea trecerii la cele vesnice a pastorului Plesa. Iata ce-mi scrie el (redau textul cu permisiunea sa):

‘Mi s-a parut una din cele mai fascinante personalitati penti din Trasilvania, fostul pastor penti Ionel Plesa, mort recent la 85 ani in Medias; el a trait ultimii ani in SUA.
Mi se pare interesant ca in ciuda recrudescentei interesului pt minuni, acest frate de o spiritualitate atit de deosebita trece neobservat. Desigur, era batrin, alta generatie, etc. Stiu unii penti vor fi fost deranjati de “devierile sale de la pneumatologia penti” dar si de la cea baptista.  Pe mine, Dumnezeu m-a intarit mult prin acest frate. Multi martori confirma sprirtulaitatea sa deosebita.  Indeosebi minunile lucrate de Domnul in viata lui IP, mi-au intarit credinta in comunismul cu ateismul sau agresiv. Plesa vizita centrele universitare (anii ’70-’80) intarind pe frati. Era mai popular printre tineri si intelectuali.’

Domnul Radu imi transmite, de asemenea, un text despre Ionel Plesa, scris de Florian Guler, mentorul grupului ‘Desculti’. Il redau si pe acesta, cu permisiunea sa.

* * *

A inceput ca si Crestin dupa Evanghelie, s-a botezat la Baptisti si a slujit la Penticostali. A fost o suma a ce era mai bun in Romania evanghelica.

Un predicator echilibrat fara excese si fara artificii siropoase, cu o nota duhovniceasca profunda. Radia o pace si o liniste care te zidea si iti provoca o gelozie sfanta. Ioan Baleanu, fostul dirijor de cor de la Biserica Baptista Sega-Arad, a spus odata: “fratele asta nu trebuie sa spuna nimic, mi-e destul sa privesc fata lui.”

Era muncitor, un meserias care mergea in fiecare dimineata la fabrica cu “ujina “ in geanta; nu am putut niciodata sa mi-l imaginez cu mainile  pline de vaselina si hainele patate de ulei, era pedant si avea o anumita noblete in tinuta si gesturi. Citea si studia in limba germana, era un erudit in ce priveste invatatura lui Cristos.  Si el fost unul dintre “uriasii  pe umerii caruia a venit generatia mea”:

Astazi, Ionel Plesa, este de patru zile in mormant. Am senzatia ca a trecut pe furis, ca sa nu starneasca vreo impotrivire sau sa faca senzatie. (nu am putut afla reactii pe internet, fara sa sugerez ca nu sunt deloc). Avea cumva o aura de profet. Lipsa reactiilor la moartea lui imi provoaca o anumita amaraciune. Baptistii il tineau de Penticostal, Penticostalii il acuzau de Baptist.

Nu am cunoscut un alt pastor baptist ori penticostal sau prezbiter de la crestini dupa evanghelie, cu autoritatea, experimentarea si calauzirea Duhului Sfant la nivelul fratiei sale.

Sunt amintiri pe care nu le-am vizitat de mult si care au primit  o dimensiune de legenda in mintea mea, le scriu asa cum mi-au ramas intiparite.

Atel este un orasel undeva langa Brasov . Intr-o dumineca dimineata, Ionel Plesa se ruga inainte de a pleca, la gara  sa calatoreasca la biserica unde era invitat; s-a  ridicat de pe genunchi si i-a spus sotiei, merg la Atel.  La Atel nu era atunci nici o biserica evanghelica, dar “Duhul  te trimite unde vrea”

Dimineata la Atel femeile “maturau la ulita”. S-a apropiat de o femeie si a intrebat, daca sunt pocaiti in comuna lor, femeia a negat. A pornit pe o ulita; un baietel se juca cu mingea, putin prea dimineata. L-a intrebat daca sunt oameni care se roaga undeva . Copilul a aratat cu mana spre o casa… A sunat si a iesit sa il primeasca un barbat… L-a poftit inauntru… In casa erau adunati un grup de barbati. Dupa ce s-a asezat pe un scaun, un barbat dintre ei l-a intrebat: “ spune-ne cum ai ajuns aici” le-a spus: “pe cand ma rugam…”

Barbatul a replicat: “ postim si ne rugam de trei zile; noi am inceput sa citim Biblia si avem nevoie de ajutor sa o intelegm, ne-am rugat ca Dumnezeu sa ne trimita pe cineva…”Asa a inceput biserica din Atel. Este o povestire care te infioara, venind parca din Faptele Apostolilor.

In tinerete Ionel Plesa si-a dorit sa aiba o viziune a arestarii si patimirii Domnului, si a avut-o.  Este in acest episod din viata lui, ceva care se deosebeste de visele si viziunile care se pot naste din multimea gandurilor (Solomon).

Nu am putut sa imi explic niciodata cum in timpul acestui vis ori vedenie ori ce a fost, fratele Plesa care nu stia evreiste “a primit” o cantarea in evreieste, a fost in stare sa scrie sunetul cuvintelor cu litere latinesti, si sa le inteleaga sensul in romaneste. Mai tarziu cand un cunoscator al limbii evreiesti a vazut textul a  confirmat ca textul romanesc este acelasi cu textul evreiesc.

Eu personal l-am auzit de multe ori cantand cantarea in evreiste si in romaneste, chiar si la biserica Sega, cred ca aceasta cantarea se numeste “Sufletul meu e cuprins de-ntristare de moarte”; in vedenia dumnealui era cantarea pe care o cantau ucenicii impreuna cu Domnul.  Pot sa explic rational cum?  Nicidecum.

Nu stiu exact daca aceste lucruri au fost scrise undeva, dar eu le-am auzit de la dumnealui impreuna cu altii care am avut harul sa ne ofere prietenia si increderea fratiei sale.

Asa numita Meditatie Transcedentala, este un episod trait de intelectualii romani, de clasa la sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80, episod inca in ceata politica. “Era un ritual de tip asiatic, indian, mai exotic pentru romani, dar care era extrem de interesant pentru cercetatori. Flori, ghirlande, fructe, parca si o lumanare, fotografia lui Maharishi Mahesh Yogi pe o masa, cam cum se aduc ofrande sau cum primesc turistii locuitorii unor insule exotice”.

Episodul acesta a creat victime, altele decat degradarea de partid si pierderea slujbei, unii dintre intectualii participanti au intrat sub influenta duhurilor.

Un lucru putin stiut este ca cel contactat in Romania de victime , oameni cu demnitati de clasa, a fost Ionel Plesa, care a asistat cazuri dramatice.

Ionel Plesa a avut mai multe experiente in viata lui, unele miraculase, dar se comporta ca si cum aceasta ar trebui sa fie norma crestinului. Nu facea caz de ele si nu le povestea usor, cu toate acestea in viata lui nu a prevalat experienta personala, ci predicarea Cuvantului; nu imi aduc aminte sa fi ilustrat predicile fratiei sale cu experientele personale si nu erau in senzationalist.  Experientele personale le prezenta in cercuri rastranse, de obicei cand era presat de ascultatori sa o faca. Si intodeauna o facea cu retinere umila si tintea intr-una zidirea altora.

“Se duc oamenii de bine”….si iata, imi pasa

Florian Guler

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

29 thoughts on “Pastorul Ionel Plesa a plecat la odihna vesnica”

  1. Multora le-a stat in git imensitatea Cerului din singele slujbasului Ionel Plesa De aceea au tratat cu indiferenta zborul vartical al acestui om al Domnului Nu-i nimic,sa fie sigruri ca Tata a lasat un urmas si mai si …care va inflacara lucrarea lasata de Pastorul Ionel De ce le-a fost frica “fratilor ” de aceea n-or sa scape Frate Manastirene,scoate apa din fintini ,inclusiv fintina mamei Lili Anton Patrascanu din Iasi Amin Puteti trimite si pentru postat pe http://www.informatii-agrorurale.ro

    Like

  2. Domnule Plesa
    Ma bucur ca va interseaza personalitatea lui Ionel Plesa, unul dntre oamenii cei mai remarcabili ai evanghelicilor romani.
    Cartile lui nu mai sunt disponibile, caci au fost publicare in regie proprie intr-un numar mic de exemplare. Voi incerca sa cer permisiunea familiei pentru scanarea lor.

    Like

  3. As fi interesat si eu daca se poate sa citesc scrierile pastorului. I-am urmarit cam toate emisiunile ”casa din Betania” . Un om binecuvantat. Din coincidenta ma cheama tot Plesa si tatal meu vine tot din apuseni.
    Multumesc.
    mihaiplesha@gmail.com

    Like

  4. Multumim d-nei Lidia pt scurta prezentare a omului Plesa. Asa l-am cunoscut si eu ca pe-un om blind. Deosebit de actual si sfatul “sa nu ne minjim cu pateele altora”. Aviz amatorilor (multi pin blogosfera)… si mie.

    Like

  5. Lui pompiclau: va rog daca ati putea publica restul inmormintarii lui Ionel Plesa v-as fi recunoscatoare. Cum nu locuiesc in tara, eu nu am putut asista la inmormintarea sa.

    Like

  6. Ionel Plesa este unchiul meu (fratele tatalui meu- Plesa Gheorghe). Eu il cunosc mai mult ca unchi si nu ca pastor insa as putea spune ca asa cum era ca pastor era si in familie : un om deosebit, iubit de toti ai sai.

    Ionel Plesa este ultimul copil al familiei Plesa. Familia lui se tragea din Muntii Apuseni.

    In 1940, la virsta de 16 ani, Gheorghe, fratele lui (si tatal meu) a fost primul care s-a convertit din familia Plesa. Tatal lor era cantor in biserica. In urmatorii ani, unul dupa altul, atit fratii cit si parintii lor s-au predat toti Domnului.

    A fost impreuna cu tatal meu si cu alti frati, arestati in timpul comunismului si batuti crunt. Insa au ramas fideli Domnului. Nu si-au tradat niciodata nici credinta si nici fratii !

    Ionel, a fost casatorit cu Nuti si au avut 4 copii (Beniamin, Dina, Nelu si Petru). In urma unui cancer, Dina a murit la virsta de 42 de ani lasind in urma ei 5 copii. O incercare grea si dureroasa pentru toata familia.

    Ionel a fost un om bun si blind care cauta mai presus de tot pacea in familie si printre frati . Nimeni nu l-a auzit niciodata ridicind glasul la cineva. Nimeni nu l-a auzit vre-o data criticind sau vorbind de rau pe cineva… Ne spunea des : « cauta pacea si alearga dupa ea » (psalmul 34.14)

    Imi amintesc sfatul pe care mi l-a dat acum doi ani cind am vrut sa pun in lumina anumite situatii socante intilnite intr-o biserica –El mi-a spus : «Draga mea, daca nu-si recunosc pacatele, lasa-i si nu te mînji cu faptele lor ! »

    Eu l-as numi numai un pastor plin de dragoste pentru cei din jur ci si un apostol care avea darul invataturii (Romani 12.7). Era un om inspirat de Duhul Sfint atit in deciziile luate in viata sa cit si in mesajele si predicile si invataturile date.

    Ultimii ani i-a trait in USA unde a fost un pastor iubit si apreciat de toti si dupa moartea sotiei, a decis sa se intoarca in tara definitiv.

    La sfirsitul lunii iunie2013 Ionel s-a intors la Medias, orasul in care a trait cea mai mare parte a vietii lui, constient fiind ca nu-i mai ramine mult timp de trait. Sanatatea lui era extrem de fragila. Fiul lui Beniamin cu care a venit din USA si noi, nepotii lui am organizat o ultima intilnire si l-am inconjurat cu toata dragostea stiind ca este ultima oara cind il vom vedea.

    Ultimele lui cuvinte pentru noi au fost : « Sus, sunt toti ai nostrii, si acolo sunt mai multi decit cei ce ne ramin aici… Dar sa stiti ca in curind vom fii cu totii, impreuna ».

    In ceea ce priveste drepturile pentru cartile scrise de Ionel, daca imi dati adresa unui mail privat, am sa va trimit coordonatele fiului sau Beniamin care locuieste in USA si care va poate raspunde la aceasta intrebare.
    La fel, prin mail va pot trimite ultimele poze facute cu el.

    Like

  7. Stimata Lidia Zeller,
    Multumesc frumos pentru oferta. Sunt extrem de interesat, nu numai pentru mine, ci si pentru cei din jurul meu care l-au pretuit pe fratele Plesa.
    Orice este binevenit, caci, din pacate si in mod nemeritat, se stiu prea putin despre el.
    Stiti cumva cine anume detine drepturile pentru cele citeva carti pe care le-a scris? Ele nu mai sunt disponibile si ma gindesc ca ar merita sa fie digitalizate si puse la dispozitia celor interesati.
    Inca odata, anticipat, mii de multumiri.

    Like

  8. Sunt nepoata lui Ionel Plesa (tatal meu Gheorghe Plesa era fratele lui) L-am vazut pe Ionel cu citeva saptamini inainte de a pleca la Domnul. Daca sunteti interesati, pot sa va trimit si citeva fotografii facute cu el in ultimele saptamini de viata si citeva intimplari din viata lui.

    Like

  9. Am filmat toata înmormântarea lui Ionel plesa,caută pe youtube am pus o părticică deocamdata

    Like

  10. Reblogged this on Istorie Evanghelica and commented:
    Un articol despre un om după inima lui Dumnezeu. Despre pastorul Ionel Pleșa, Dănuț Mănăstireanu afirmă că a fost unul dintre cei mai interesanți lideri ai evanghelicilor . După ce citești articolul și comentariile domnului Doru Radu, comentarii care vin în completarea materialului publicat de Dănuț, îți dai seama că afirmația se confirmă în totalitate.

    Like

  11. Asa cum zice dl Manastireanu, avem nevoie de oameni ca el.
    Ca orice om duhovnicesc, Plesa a fost confruntat cu atacuri ale Celui Rau. A dovedit o patrundere duhovniceasca deosebita; consilia fratii in acest domeniu. Cunosc parinti ai caror copii aveau manifestari ciudate, gen epilepsie, auzeau voci, etc. Dusi la Plesa, acesta i-a intrebat multe lucruri. Le-a spus sa se linisteasca: “nu-i vorba de duhuri; sunt chestii medicale pt care doctorii n-au solutii”. Ce diferenta fata de “expertii duhovnicesti” actuali care vad duhuri dupa orice frunza de copac dar care ma indoiesc c-au fost confruntati vreodata cu duhui rele.
    Cu toate astea, Plesa a participat in exorcizari. Despre una povesteste autorul articolului. Unii de la meditatia trancedentala au avut manifestari de speriat. Speriati, l-au chemat pe Plesa; erau 3-4 doctori acolo. L-au declarat mort pe cel ce se manifesta ciudat.. Cind Plesa s-a rugat pt el, doctorii l-au luat in deridere. Omul si-a revenit insa; dupa care le-a spus ce au facut fiecare pe cind el era mort dupa medici (lucru obisnuit pe cei ce au experiente spiritiste). Multi omeni ce cauta senzationalul – chiar crestini sinceri – se trezesc nu in contact cu lumea lui Dumnezeu ci a Celui Rau. E multa ignoranta aici, cu toata aroganta pretentiilor academice actuale din lumea evanghelica. Oameni sinceri atrasi de minuni sau de lideri cu carisme deosebite se pot trezi in lumea Inselatorului.
    Exista o Singura Cale; celelalte duc la pierzare.
    Plesa a avut dusmani. Au adus o vrajitoare “sa-l lege”. Cind a intrat pe strada unde locuia dinsul, vrajitoarea a fugit: “e prea bine pazit ca sa ma pot apropia”. Am cunoscut experiente similare cu credinciosi duhovnicesti carora au vrut sa le faca rau in acelasi mod.
    Cea mai periculoasa cursa pt el a fost cind a fost chemat la Militie si i s-a dat pasaport de Germania Federala. “Dar n-am cerut asta” – s-a mirat el. “Ia-l, domnule, si du-te in Germania. Citi oameni ar vrea si nu pot” – s-a enervat functionarul. Plesa s-a rugat lui Dumnezeu. A inteles ca totul s-a realizat printr-o miscare spiritista din Germania ca sa-l atraga. Povestea-i lunga; a dat pasaportul inapoi si n-a plecat.
    Toate astea i-au conferit o aura deosebita printe noi. Cita nevoie ar fi astazi de oameni cu patrundere duhovniceasca ce ar avea autoritatea sa-i fereasca pe unii oameni sinceri care se pot insela amarnic! Plesa autentifica pretentiile de felul acsta cu Scriptura si cu multa partasie in rugaciune cu Dumnezeu si cu fratii. Multumim lui Dumnezeu pt el si alti lideri prin care El ne-a crescut.

    Like

  12. Am rugat-o pe o prietena a mea, care l-a cunoscul bne pe pastorul Plesa, din perioada cind vizita grupul doamnei Lili Anton, sa povesteasca ceva despre el. Sper ca o va face. In acel caz, voi publica textul ei pe blog.
    Eu, trebuie sa marturisesc, l-am cunoscut doar de la distanta. Si l-am admirat. Pacat ca avem astazi atit de putini oameni ca el, daca mai exista cumva.

    Like

  13. Multumesc pt publicare si pomenire. M-a uimit si pe mine tacerea fata de plecarea sa in vesnicie.
    Ionel Plesa a fost un crestin complet: erudit al Scripturii – incintindindu-i pe baptisti, om al experientei – impresionindu-i pe penticostali, traitor/duhovnicesc. Avea o autoritate si o patrundere spirtuala deosbita – uimindu-i pe carismatici; articolul are dreptate. Dumnezeu ne-a intarit prin el; mai ales pe studenti si intelectuali. Erau alte vremi; azi e mai mutla informatie. Totusi, e mare nevoie de oameni din acestia astazi! Era crestin biblic, dar vorbea si-n limbi si (daca nu gresesc) a facut cel putin o proorocie care s-a si implinit. Blindetea-i era cunoscuta de toti oamenii; caracter crestin, fara a fi perfect. Corecta fara timiditate erziile din Cuvint, dar si fanatismul religios experimental. O facea public doar daca era provocat; o facea cu blindete… Astazi? Un tinar pastor imi povestea trist ca al treilea val carismatic (din care face parte Wagner si probabil Ton) are puternice influente in orasul sau. Caracteristic acestui val ar fi, pe linga aspectele carismatice clasice, ca noi avem autoritate si asupra mortii! Vedeti dvs., evanghelia lui Isus vs. cea a lui Pavel are efecte neasteptate. Multi tineri sinceri, dezamagiti de bisericile lor din acel oras romanesc – spunea pastorul – sunt atrasi de acest nou curent. Ei sunt influentati direct – prin internet – de vreo 3 miscari din lume: Brazilia (America de Sud), Africa de Sud, Singapore. America sau Ton? Pas d’interest! Si fac ravagii: se roaga pt bolnavi sfatuindu-i sa nu mai ia medicamente, ci sa creada c-au fost vindecati. Unii i-au urmat si au murit fara medicamente; ante mortem, acesti noi lideri s-au dus sa sufle peste ei “eliberindu-i de duhuri”. Au murit bietii tineri “eliberati de duhuri”. “Nu-i poti convinge rational” – i-am spus. “Ca sa-i poti convinge pe oamenii sinceri ajunsi aici trebuie ca Domnul sa fi facut prin tine minuni”. Iata de ce, Plesa/oameni ca el ar avea autoritate aici. Desigur, ap. Petru a inviat-o pe Dorca, Pavel pe Eutih… dar n-au tinut studii biblice pe tema asta si n-au predicat astfel de lucruri insultindu-i pe ascultatori ca n-au credinta. Au tacut si au facut! Plesa “se ruga si cu duhul dar si cu mintea”.

    Like

Leave a comment