”Răscumpărarea memoriei” va fi publicată în limba engleză

O veste excelenta. Dorothy si Stuart Elford au fost cei care m-au ajutat si pe mine in editarea finala a tezei de doctorat si va asigur ca Vasi Croitor nu putea face o alegere mai buna.

Suceava Evanghelica

Vasilica Croitor
La finalul lunii iulie s-au făcut progrese seminificative pentru publicarea cărții ”Răscumpărarea memoriei” în limba engleză. Cartea pastorului Vasilică Croitor,  “Redeeming Our Memory” va apărea la Regnum Books – Oxford Center for Mission Studies.

Dorothy și Stuart sunt profesorii care s-au ocupat de traducerea cărții în engleză.

View original post

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “”Răscumpărarea memoriei” va fi publicată în limba engleză”

 1. Despre Rascumpararea Memoriei

  Proiectul RM, ..este unul bun.este necesar.este o obligatie morala a noastra a evanghelicilor din Romania..daca nu de la noi,atunci de la cine?poate fi luat ca si un inceput pe drumul cel bun.

  Cu referire la presupusa rusine care afecteaza pe unii,sau unele familii.. eu cred ca e vorba doar de pretexte..din cauza ca am observat ca s-a avut atitudinea corespunzatoare,de intelegere ,de restaurare.Persoanele care au marturisit (chiar si sub anonimat,au fost tratate cu dragoste si valoare,nicidecum condamnate). O mentalitate si o linie trasata astfel,arata lamurit ca, proiectul Rascumpararea Memoriei nu acuza ,ci aduce lumina ; nu forteaza ci asteapta ca Duhul Domnului sa convinga persoanele respective .

  Imi place sa cred,sa asociez asa lucrurile :

  1) ..ca la ceea ce se intampla in Evul Mediu(poporul a fost pus în situația de a cumpăra ,pe bani, iertarea de pacate…) și când oamenii au inceput sa ia această minciuna .. drept adevar:

  Dumnezeu răspunde prin Reformatiune.

  2)..ca la ce s-a intamplat in Romania –informatorii s-au mentinut pe functii(primind si dupa ’89 ..osanale),in timp ce altii cu o bruma de constiinta au preferat sa patimeasca prin inchisori(sa li se smulga unghia cu patentul decat sa dea informatii).

  La aceasta, Dumnezeu a raspuns prin proiectul RM.

  Si daca ceea ce cred eu..,iar asocierea de mai sus este si adevarata :proiectul RM va continua ,prin ideea in sine de rascumparare a valorilor morale si spirituale pierdute pe traseu.

  Mai toti am considerat,dupa 89, ca bisericile neoprotestante romanesti traditionaliste nu mai sunt relevante pentru poporul nostru,pe motiv ca au ramas inglodate ..setate pe ideea baticului si a pantalonilor etc.Le-am abandonat si criticat vehement pentru ca asa ne-au invatat americanii,.. si am sarit cu solutii “mai bune”(oferite tot de americani). Dar sa imi fie cu iertare,daca gresesc..Nici modelul oferit de bisericile independente sau altele, nu cred sa salveze situatia ..Ma refer la tiparele “prosperity”,sau colajele “..dancing and singing to king Jesus “..sau :” proclam si declar ..ca sint,ca esti,ca voi fi,ca tu vei fi, tara mea va fi..” in loc sa ma lipesc de tare de Domnul si sa imi fie groaza de rau si sa caut cu ardoare pocainta aducatoare de binecuvantare si vindecare.. si peste tara.

  Daca multi martiri au ajuns la concluzia ca suferintele si experienta inchisorii a fost o binecuvantare,in sensul ca s-au apropiat mai mult de Dumnezeu..la fel trebuie inteles si proiectul RM ca o binecuvantare.Este inca o sansa care..Dumnezeu o ofera.Vreau sa spun ca prin intelegerea,acceptarea si desvoltarea lui ,fenomenul evanghelic romanesc se va schimba radical.Va deveni mai profund.Va produce o sfintenie a gandurilor si a motivatiilor. Va deveni mai relevant. In loc de eticheta .. “sectantii evanghelici” ,poporul roman va avea exemplul veridic al epistolelor vii.

  Fenomenul sau proiectul RM,in esenta,este si unul de ridicare a standardului.De reintoarcere si valorificare a martiriului conservat intre zidurile temnitelor,in sensul de a o face SI CU FAPTA, nu doar cu elogii verbale.E adevarat..avem de a face cu un alt nivel.Unii nu fac fata si de aceea protesteaza..solicitand abandonarea lui,a proiectului .Totusi “in cer pe flori nu poti fi dus”(old song?) si nici pe ciripit de pasarele(.. venind de la orga lui Nicu Wagner).S-a acceptat si proslavit mult timp ..acel tip de suferinta ca rezultat al ignorantei crestinului in fata vietii ,..de ce unii insistă acum să se renunțe la acea suferință care lucrează caracterul?.Ipocrizie? ..probabil aceasta e motivația reală a unora. Chiar daca proiectul RM pare incomod,de ce nu am “iesi din zona de confort”(daca tot..mai nou, asta ni se lanseaza ).

  Asa cum prorocul Zaharia a vazut “un sul de carte zburand”(Zah.5),as lua.. ca o mica analogie ,in sensul ca dusmanii.. nu pot decat sa priveasca cum “Rascumpararea Memoriei” pleaca in zare .. si spre alte meleaguri.Acum ca vorbim si despre traducerea in limba engleza.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s