Jürgen Moltmann, Scriptura și imaginația cabalistă

Eugen Matei isi continua periplul printre metodele teologice cu o analiza a metodei la Jurgen Moltmann.
Trebuie sa marturisesc dintru inceput ca am mult mai mare simpatie pentru Moltmann (cu care am si avut sansa de a ma intilni odata, asa cum am povestit altundeva pe blog), decit pentru Grudem.
Desi impartasesc in mare critica lui Eugen, cred ca ceea ce-l face pe Moltmann sa fie mult mai aproape decit Grudem de ‘credinta data odata pentru totdeauna sfintilor’ este cristocentrismul lui, chiar daca acesta ar fi avut de cistigat de pe urma unei atentii mai mare date crucii.

Chibzuieli

Am promis în postul anterior la subiectul metodei în teologie că voi reda două metode teologice pe care nu le urmez. Primul a fost cel al lui Grudem. Acum merg la extrema cealaltă cu metoda lui Jürgen Moltmann. Întrucât nu cred că Moltmann este tradus în română bănuiesc că nu există prea mult interes despre Moltmann printre cititorii blogului dar metoda lui fiind puțin mai complexă, inevitabil va fi un post cam lung. Considerând influența lui Moltmann în teologia mai recentă și faptul că îl creditează pe Stăniloae cu priceperea doctrinei Trinității, care este crucială în teologia lui, poate un pic de elasticitate a intelectului nu ne strică.

moltmann_experiencesSpre deosebire de cei mai mulți teologi, care își prezintă metoda în prolegomena la lucrările lor, Moltmann descrie metoda sa teologică în ultima sa lucrare majoră, Experiences in Theology: Ways and Forms of Christian Theology (Minneapolis, MN: Fortress Press, 2000). Astfel, în…

View original post 1,387 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s