Wayne Grudem și raftul teologic propriu

In aceasta interesanta postare, Eugen Matei discuta pe scurt citeva dintre problemele uneia dintre teologiile sistematice promovate la noi de Paul Negrut, la Universitatea Emanuel, care a si publicat traducerea cartii (probabil platita de autor, cum se fac uneori lucrurile la noi in acest domeniu). In mod straniu, in perioada in care predam la aceasta scoala, Negrut recomanda cu caldura drept manual cartea Christian Theology a lui Alister McGrath, un text excelent, de origine europeana, mult mai potrivit pentru contextul romanesc. Acesta este net superior cartii Christian Theology a lui Millard Erickson, folosit pina atunci la Oradea, la sugestia lui Iosif Ton, care a si publicat-o la editura lui, un text contabilicesc si scolastic, specific dominantei rationaliste asupra peisajului teologic evanghelic in America.
Textul lui Grudem este, in opinia mea, unul dintre cele mai reductioniste si mai primitive texte de teologie sistematica produse de evanghelici.
Poate ca cea mai importanta critica ce ar putea fi adusa acestui text din perspectiva rasariteana este lipsa totala a interactiunii cu teologia ortodoxa si, poate tocmai din aceasta pricina, prezentarea absolut penibila a teologiei Sfintei Treimi.

Chibzuieli

Ieri am încheiat cursul de teologie sistematică, de vară. De obicei, la încheierea cursului las un timp în clasă în care „anything goes.” Ei, nu chiar orice, ci orice legat de curs. Cumva am ajuns la discutarea metodei în teologie, ocazie cu care am explicat din nou ce am încercat în ultimă instanță să fac în timpul cursului și cum abordarea mea asupra subiectului este diferită față de alte teologii. În acest context am dat două exemple de metodă în teologie care se situează la poli opuși și pe care eu nu le folosesc. Apoi am elaborat puțin asupra metodei folosite în cursul nostru.

Exemplele date în clasă nu le-am ales la întâmplare ci au provenit din discuția din clasă. În celebrarea faptului că am încheiat cursul m-am gândit să pun cele trei metode pe blog, pe scurt, mai ales că mi-am dat seama că un exemplu folosit este o sistematică…

View original post 720 more words

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Wayne Grudem și raftul teologic propriu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s