Robert Letham – Sub privirea Apusului

Sub privirea Apusului

Tocmai am primit un exemplar al cartii lui Robert Letham, Sub privirea Apusului. O perspectiva reformata asupra ortodoxiei rasaritene, publicata de Editura Faclia din Oradea, specializata in literatura teologica de inspiratie reformata.

Lucrarea reprezinta traducerea cartii Through Western Eyes. Eastern Orthodoxy: A Reformed Perspective. Asa cum reiese de aici, prima observatie care se cere facuta este lipsa de inspiratie a titlului. ‘Through’ in limba engleza inseamna ‘prin’, NU ‘sub’. Dincolo de asta, n-am avut inca vreme sa evaluez calitatea traducerii. Vom vedea.

Aceasta este a treia traducere aparuta in limba romana pe tema relatiei intre evanghelism si ortodoxie. Prima, cu un titlu asemanator celei de mai sus, este cartea lui Donald Fairbairn, Ortodoxia rasariteana din perspectiva occidentala, aparuta mai intii in 2005 la Multimedia, Arad si republicata de Faclia in 2013. A doua este Ortodoxie si evanghelism: Trei perspective, de Bradley Nassif et al, publicata de Editura Adoramus din Iasi si de Editura Casa cartii din Oradea (cartea este eouizata si se pregateste, daca va exista finantarea necesara, o noua editie).

Iata o scurta prezentare a autorului cartii introduse aici, asa cum se gaseste pe situl Editurii Faclia:

Dr. Robert Letham este conferenţiar în teologie sistematică şi istorică la Wales Evangelical School of Theology. Timp de 25 de ani, a activat în lucrarea pastorală – şi la Emmanuel Orthodox Presbyterian Church, Wilmington, Delaware, din 1989. A predat la London Bible College, este profesor asistent de teologie sistematică la Westminster Theological Seminary, Philadelphia, şi profesor invitat la Reformed Theological Seminary, Washington/Baltimore, unde predă teologia.

Redau mai jos si prezentarea facuta cartii pe situl aceleiasi edituri:

Cultura Bisericii din Răsărit este străină experienţei noastre. Totuşi, pe măsură ce ne familiarizăm cu practica acestei biserici, reuşim tot mai mult să recunoaştem, în ciuda tuturor diferenţelor, asemănările familiale. Familia a fost despărţită un timp foarte îndelungat. Dar au apărut şanse să ne întâlnim din nou şi să ajungem să ne cunoaştem unii pe alţii.

În ultimii ani, ortodoxia răsăriteană a apărut cu însufleţire pe radarul creştinilor din Apus – până recent, ea a fost în mare măsură ignorată. Separarea s-a datorat subminării istorice pe termen lung cauzată de diferenţe de limbaj, perspectivă şi teologie şi, în cele din urmă, de ravagiile islamului. Din acest motiv Răsăritul şi Apusul au mers pe căi separate. Ca urmare, teologiile lor corespunzătoare par uneori să locuiască universuri paralele.

Totuşi, această ignoranţă începe să se atenueze. Ortodoxia răsăriteană este tot mai populară în lumea anglo-saxonă. Ea transmite un sentiment de mister, de continuitate cu trecutul, de închinare plină de demnitate într-o vreme când protestantismul evanghelic este tot mai ieftinit şi banalizat.

Această carte examinează istoria şi teologia ortodoxiei dintr-o perspectivă reformată. Există domenii clare şi semnificative de acord – o loialitate comună faţă de Dumnezeul triunic; persoana lui Cristos; autoritatea Scripturii şi adevărul Evangheliei. În acelaşi timp, există multe domenii de dezacord, unde se pare că ortodoxia şi protestantismul sunt în conflict. Totuşi, există şi înţelegeri greşite de ambele părţi, unde susţinătorii fiecărei poziţii nu sunt dispuşi să acorde credit opiniilor celorlalţi. Atrăgând atenţia atât asupra acordurilor, cât şi a înţelegerilor greşite, Robert Letham are încrederea că cititorii vor reuşi să înţeleagă mai bine semnificaţia exactă a diferenţelor reale. Putem învăţa din ortodoxie – dacă suntem convinşi că lucrul cel mai important este să creştem, să ajungem să-L cunoaştem tot mai bine pe Cristos.

In sfirsit, puteti citi AICI o recenzie in limba englezaa a cartii lui Letham facuta de Robert Arakaki. Iata concluzia recenziei:
Letham closes Through Western Eyes with a frank admission that while there are areas of agreement between Orthodoxy and the Reformed tradition, there are also areas of significant disagreement which means that “lasting agreement” between the two is not likely (p. 289).  Pastor Letham calls for mutual dialogue so that both sides can reach a common understanding.  My sincere prayer is that OrthodoxBridge will take us beyond a superficial understanding of each other to an informed dialogue in which both sides challenge each other with grace.

//

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “Robert Letham – Sub privirea Apusului”

 1. Nu prea văd să mă încadrez la anti-ortodox.Nu îmi place.Nici văd sensul.Chiar dacă are probleme(în doctrină), văd totuși ortodoxia mărturisindu-L pe Iisus Hristos ca Domn al domnilor…și ca Mântuitor.Ințeleg,la modul sensibil, reticența ortodocșilor față de raționamentul “agresiv” protestant .Dar la rândul meu,nu înțeleg “raționamentul”care ..sună cam așa :”ereticul” Luther(strecurat prin acatiste,când le mai ascult).In fine.. Din partea dvs. m-ar interesa să știu ceva cu ref. la Doc. de la Yale (știu că ați semnat.De ce?)… Sunt convins că o parte din creștinism este atras(ba chiar ademenit)…cu șuturi înspre o agendă globală,care consider că trebuie evitată .Nu sunt de acord cu strădania de a-i ține pasul.De ce aș fi? Mă voi folosi de un clip(2 min.) pt. a avea mai repede ,în mare,panorama.

  Like

 2. Doriti neaparat o definitie a fundamentalismului, ca sa va puteti privi in oglinda? O pot face, la nevoie, desi o puteti gasi in orice dictiinar de teologie (nefundamentalista.)

  Like

 3. Nu ma deranjeaza deloc alte opinii, daca sunt argumentate si nu sunt librate pe poist de adevar absolut.
  In alta ordine de idei, eu sunt un anglican evanghelic, si, ca atare, mai aproape de protestantism decit de ortodoxie din multe punte de vedere.
  Aceasta nu inseamna insa deloc a fi anti-ortodox, asa cum , poate gresit, am impresia ca sunteti dvs.

  Like

 4. Greșit. Nu am făcut încă.. nicio expunere personală cu privire la Ortodoxie!
  Iar unele puncte tari ale Reformațiunii le-am expus ca o motivație de a prețui protestantismul.

  Nu înțeleg de ce opinia mea deranjează așa tare.Aveți vreo explicație reală?
  Vâ să rog postați și răspunsul meu.

  Like

 5. Greșit.
  Nu am făcut încă.. nicio expunere personală cu privire la Ortodoxie!

  Și de ce nu acceptați și opiniile diferite?

  … fundamentalism !?

  Like

 6. Domnul meu, comentariyul dvs vadeste o asemenea ignoranta sectara fata de traditia ortodoxa incit pina si o novice o poate observa. De aceea si permite acest somentariu. Ca exemplu de ‘ asa nu’.
  Daca doriti sa faceti exercitii de reeligie comparata faceti macar minimul efort de a face lectueile de baza.
  De aroganta si ignoranta fundamentalista e plina lumea.
  Va rog nu reveniti cu asemenea comentarii. Cel putin nu aici.

  Like

 7. CITAT :
  “ Totuşi, această ignoranţă începe să se atenueze. Ortodoxia răsăriteană este tot mai populară în lumea anglo-saxonă. Ea transmite un sentiment de mister, de continuitate cu trecutul, de închinare plină de demnitate într-o vreme când protestantismul evanghelic este tot mai ieftinit şi banalizat. “

  Comentariul meu:

  Protestantismul evanghelic se caracterizează prin despărțirea de trecutul cu idolatria păgână a Romei. Nu umblă cu ” mistere”,ci cu Adevărul revelat în Cuvânt:Sola Scriptura. Protestantismul evanghelic îsi fundamentează relația cu Dumnezeu pe principiul:” Cel neprihănit va trăi prin credință “. Credința îl onorează pe Cel Prea Inalt. De aceea, protestantismul nu are cum să fie” ieftin și banal”.Dimpotrivă! Trebuie prețuit!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: