John Piper and the Pope: Some Observations

John Piper and the Pope: Some Observations.

If you are interested in understanding how the neo-reformed react, from their own narrowly defined bubble, to the way Catholics frame their understanding of redemption, you should read this post by Scot McKnight.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “John Piper and the Pope: Some Observations”

  1. Desigur, dvs stiti mai bine. Ma tem insa ca-n 500 de ani dogma catolica nu s-a prea schimbat iar cind a facut-o a fost nu doar in bine.
    De ex. la istorica intilnire a teologilor protestanti cu cei catolici (la sf. sec. XX) s-a reusit o concluzie comuna: “mintuirea este prin harul lui Dumnezeu”. N-au resuit sa mearga mai departe pt ca nici dupa 5 secole catolicii n-au ajuns sa creada ca “cine va crede si se va boteza va fi mintuit, iar cine nu va crede va fi condamnat”. Iata de ce scepticismul lui Piper are justificare in justificarea prin credinta. Nici prietenul dvs. [nereformatul] Branzei nu isi ascunde scepticismul.
    Printre schimbarile dogmatice in regres e decizia unui papa, de prin anii ’50, de-a declara conceptia imaculata a fecioarei Maria. Nu e treaba mea, dar suna ca o despoperire arheologica menita sa-i clarifice lui Dumnezeu unele lucruri ce i-au scapat. Interesant mi s-a parut momentul ales: la citiva ani dupa razboi cind Europa era distrusa moral de conflagratie si cind Holocaustul i-a facut pe multi catolici tare maculati alta problema nu-l putea vizita pe acel papa?
    Cu siguranta Francis este un crestin despre care s-au spus lucruri impresionante. Ramine sa-i duca pe catolici mai aproape de Domnul si nu de sec. XVI.
    Nu numai baptistii s-au scepticizat ci si presa laica. Prinsi pe picior gresit de preocuparea papei pt saraci, acestia nu s-au putut abtine sa nu-i reproseze ca mimind umilinta priveste suveran spre NGO-uri cu superiotatea celui ales de Sus. Privita prin ochii secularismului [cu radacini protestante] American, pompa de la Vatican pare dovada ultimei monarhii absolute din Europa; si nu fara un dram de dreptate.
    In ce ne priveste pe noi, baptistii, avem un avantaj dogmatic enorm: putem discuta de la egal la egal cu orice frate, de la papa in sus sau in jos in functie de teologia interlocutorului.
    Salut preocuparea papei Francis pt evanghelizare. Sper sa-i intoarca pe catolici si spre Scriptura.

    Like

  2. Ma asteptam ca evanghelicii precum si neo-reformatii sa reactioneze…. potrivit doctrinei lor. De ce-ar fi de asteptat sa reactioneze favorabil doctrinei catolice doar pt ca a fost ales papa un crestin respectat? Pt mine e favorabil faptul ca e conservator precum a fost si Benedict ceea ce este un ajutor pt evanghelicii interesati [si] de promovarea conservatorismului in plan moral. In rest, diferentele ramin; nu s-a schimbat nimic si nici nu cred ca se anticipeaza mare lucru.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: