Nicolae Moldoveanu – Dor si gind

Marturia compozitorului crestin (membru al Oastea Domnului) Nicolae Moldoveanu.

http://blip.tv/resurse-pipera/n-moldoveanu-dor-si-gand-5385408

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Nicolae Moldoveanu – Dor si gind”

 1. Ce amintiri mi-a trezit marturia/cintarea! O vizita la N. Moldoveanu te lasa puternic impresionat pt ani de zile! Dumnezeu a stiut ca prin cintare mesajul se va duce mai usor prin redici…. si ani de zile -prin compozitorul acesta- El ne-a edificat spiritual cu toat cenzura/paza si iscoadele Securitatii.
  Se pot spune enorm de mutle lucruri despre N. Moldoveanu ca om si/sau compozitor. Citeva de-a valma.
  – In mica locuinta erau multe carti si ziare, chiar si Scinteia, ptiu drace.
  – Moldoveanu trebuie sa fi fost un tinar sensibil. In timpul razboiului (adolescent fiind ) scrie matura cintare “Purtam in suflet dor de vesnici”… era coplesit de bombardamentele din jurul lui.
  -Citiva ani mai devreme isi da ratia de piine pe o luna pt a cumpara o… Biblie. A pastrtat pina la sfirsitul vietii telegrama de la Cluj prin care a fost chemat la redactia ziarului Oastei, Lumina Satelor
  – Era ecumenic in sens bun si … nu vorbea pe nimeni de rau… nici pe fostii sai colaboratorii care il vorbeau de rau. Desi a suferit mult de la Secu, N. Moldoveanu n-a fost adeptul confruntarii.
  – Nu ma pricep la muzica. Cele mai multe melodii ale sale sunt in stil popular si poate d-aia au prins. unele dintre ele au un stil aparte incit nu-ti dai seama ca sunt ala lui Morldoveanu; melodia cu versurile Baraba, Minunata-i noaptea sfinta, sau ce cu versurile, E plin de miraje Pamintul.
  – E surprinzator tonul optimist din inchisoare: Nu te-ndoi ci crede (Nu te uita la ziduri, la portie de fie) sau optimista Cer Senin, Cer Senin… Surpinzator si nu pt ca ele vin prin lucrarea Duhului Sfint, Duh de Viata.

  Like

  1. Si pentru mine cintarile lui Moldovan reprezinta tot ce au mai bun sub raport muzical evannghelicii romani. Poate pentru ca, spre deosebire de cele traduse (adeseori prost) si cu linie melodica straina de sufletul romanesc, acestea izvorasc din rezervorul sufletesc unic al romanilor, asa cum ni l-a dat Dumnezeu.
   Melodia este ingener simpla, uneori chiar simplista, dar Puiu Caciora le-a prelucrat suoerb cu talentul lui special.
   Slava Domnului pentru asa oameni.

   Like

 2. Reblogged this on Daniel Lucescu and commented:
  Add your thoughtsRomani celebrii
  “Am simtit ca n-o sa stau degeaba in inchisoare…” Nicolae Moldoveanu
  Da nu a stat degeaba !! La iesirea din inchisoare dupa 5 ani avea compuse 360 de cantari de lauda la adresa lui Dumnezeu. here… (optional)

  Like

 3. Amin!
  Aveti dreptate in privinta muzicii straine de sufletul romanesc.
  De-acord si cu parearea despre Puiu. Mi s-a parut interesant ca Moldoveanu era bucuros de prelucrarile lui Caciora chiar daca complicau cintarile. La fel se arata si fata de prelucrarile lui Jan Gligor (mai ales pt cor barbatesc).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s