Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor la Iasi

 

 

 

 

 

9.01.2013, Iaşi (Catholica) – Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi a continuat sâmbătă, 19 ianuarie 2013, în biserica “Sfântul Anton”, unde, la ora 17.00, s-a desfăşurat o celebrare prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături la altar pe pr. paroh Alois Farţadi, precum şi ceilalţi preoţi din Iaşi, numeroşi credincioşi catolici. La celebrare a participat şi pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă, formator la Institutul Te ologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif”din Iaşi, care a ţinut predica pentru acest eveniment.

La cuvântul de zidire părintele Ionuţ-Eremia Imbrişcă a evidenţiat faptul că a fi smeriţi înaintea lui Dumnezeu înseamnă a asculta chemarea de a merge în afara locurilor comodităţii noastre şi a-i însoţi pe alţii, mai ales pe alţii care suferă. “Ni s-au uscat oasele, ni s-a spulberat speranţa, suntem pierduţi” (Ez 37,11). Aceste cuvinte ale lui Ezechiel dau glas experienţei multor persoane din toată lumea de astăzi. În India, sunt “oamenii împărţiţi” din comunităţile dalite, a căror viaţă vorbeşte cu elocvenţă despre această suferinţă – o suferinţă pe care Cristos, cel răstignit, o împărtăşeşte. Cu persoanele rănite din toate timpurile şi locurile, Isus strigă către Tatăl: “Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?”

Creştinii sunt chemaţi la acest drum al crucii. Scrisoarea către Evrei nu numai că exprimă clar realitatea mântuitoare a suferinţei lui Isus “în afara cetăţii”, ci şi necesitatea ca discipolii săi “să iasă din tabără” pentru a se uni cu el acolo. Atunci când noi ne întâlnim cu aceia care au fost excluşi şi îl recunoaştem pe cel răstignit în suferinţele Sale, direcţia spre care trebuie să ne îndreptăm este clară: a fi cu Cristos înseamnă a fi în mod solidar cu aceia care sunt marginalizaţi, ale căror răni el le împărtăşeşte. Trupul lui Cristos, împărţit pe cruce, este “împărţit pentru voi”. Relatarea pătimirii lui Cristos şi moartea Sa are ca prefaţă relatarea ultimei cine: se celebrează astfel ca victorie asupra morţii la fiecare Euharistie. La această celebrare creştină, Trupul împărţit al lui Cristos este Trupul Său înviat şi glorios; Trupul Său este împărţit pentru ca să putem împărtăşi viaţa Sa şi, cu El, să fim un singur trup.

Pr. Ionuţ i-a îndemnat pe cei prezenţi să continue pe drumul spre unitate, să vadă frecvent Euharistia ca un loc în care scandalul dezbinării creştinilor devine în mod dureros vizibil, de vreme ce, deocamdată, nu putem să împărtăşim împreună pe deplin acest sacrament aşa cum ar trebui. Această situaţie ne cheamă să reînnoim eforturile noastre spre o comuniune mai profundă între noi. Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi, va avea loc duminică, 20 ianuarie, la ora 17.00, în capela Căminului de Bătrâni “Sfântul Iosif”, Iaşi. (după materialul semnat de Cosmin Croitoru pentru Ercis.ro)

Sursa: Ercis.ro

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor la Iasi”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s