Asasinii Securitatii au incercat sa-l ucida pe Richard Wurmbrand

Wurmbrand2

Document pregătit și tradus de Michael Wurmbrand
29 noiembrie 2012

Recent, am avut ocazia să consult peste 8.000 de pagini de documente declasificate ce făceau parte din arhivele fostei securități comuniste din România. Am găsit o dovadă de necontestat potrivit căreia comuniștii din România au decis și au planificat asasinarea Pastorului Richard Wurmbrand.

Mai jos urmează o traducere a unui document al securității reprodus parțial, ce descrie un plan în șapte pași prin care doreau să ne omoare. Am scris și o discuție a unor aspecte pe care le-am aflat din aceste documente extrem de importante pentru cei interesați să ajute victimele opresiunii comuniste. Dacă ați iubit și respectat familia Wurmbrand, dacă vreuna dintre cărțile lui Wurmbrand v-au inspirat viața și activitatea, vă rog să dați acest document mai departe tuturor prietenilor pentru  ca informația să se răspândească cât mai mult. Prin citirea acestui document veți vedea că veți înțelege într-un mod diferit protejarea propriei persoane și a celor dragi. Aș aprecia dacă ați fi capabili să traduceți materialul  în  orisice  altă  limbă  și  să îmi  trimiteți  și  mie  traducerea  pentru  a  putea transmite documentul mai departe.

* * *

 

Strict secret, exemplar unic. Nr. 25.856, 13 august 1974,
APROBAT! (Semnat)

PLAN DE MĂSURI, cu privire la „ASHAVER”
(numele de cod al Serviciului comunist de Informații Externe pentru Pastorul Richard Wurmbrand, după cum se poate vedea din sutele de documente și din textul de mai sus. Pseudonimul „SHAVER” este un cuvânt din jargonul englezesc care desemnează o persoană scăpată de sub control, un fugar. “A” în engleza, pus în față, este articolul cuvîntului ce urmează. Necunoscatori buni de limba engleză, articolul a fost concatenat cuvîntului de către ofițeri și informatori. n.t., nota traducătorului).

„ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t.], în vârstă de 65 ani, păstor evanghelic, căsătorit, are un copil, trăiește în Los Angeles, 1109 E. Chevy Chase [adresa corectă la momentul respectiv al biroului lui Richard Wurmbrand, în Glendale, Ca. n.t.]

După părăsirea țării, a declanșat o campanie intensă de calomnii la adresa regimului politic din țara noastră [regim comunist, NT], editând peste 10 milioane [cărți, NT] de broșuri și alte materiale cu caracter inamic.

Cu sprijinul cercurilor religioase de dreapta, organizează conferințe în diverse țări din Europa și în Statele Unite, atacând în mod virulent România.

În timpul deplasărilor sale este însoțit de soție și 2-3 impresari, care îi organizează întâlnirile. În ultimul timp și-a manifestat teama că va fi lichidat de organele de stat sovietice, împotriva cărora, de asemenea, desfășoară acțiuni de calomniere.

Deoarece  acțiunile  întreprinse  [de  noi]  împotriva  lui  sunt,  până  acum,  fără  nici  un rezultat, situația impune necesitatea luării unor măsuri de anihilare completă a sa. Astfel, propunem următoarele variante:

1) Deplasarea unui ofițer [al securității] în „GALAXIA” cu misiunea de a studia și crea posibilități de acționare asupra lui ASHAVER [Richard Wurmbrand, n.t.]. [GALAXIA era numele de cod secret folosit la momentul respectiv de serviciile secrete de informare a comuniștilor pentru Statele Unite, n.t.] urmând ca prin agenție [ambasada, n.t.] să se stabilească

•   Programul activităților, rutele [folosite], mijloacele de transport, locurile vizitate, persoanele apropiate de el.

•   De vreme ce „ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t.] permite vizite la el acasă, vom folosi această ocazie pentru infiltrarea unui ofițer sau colaborator care să ne ofere o descriere precisă, cu scopul anihilării sale printr-un mijloc adecvat condițiilor concrete, existente.

Termen limită [pentru misiune]: 20 Septembrie 1974

Responsabil    [persoane    responsabile    de    plan]:   Locotenent Colonel Pescariu Ion, Locotenent Colonel Grigoriu D.”

2) Prin sursele „Veron” și „Elias” [evident, nume de cod, n.t.] vom stabili programul deplasărilor lui „ASHAVER” pentru următoarele 3 luni, urmând ca în funcție de aceasta să stabilim țara care oferă cele mai bune condiții de acțiune.

Pe baza acestor informații, [unul dintre] ofițerii noștri se va deplasa acolo pentru a studia condițiile locale [sălile în care își ține conferințele, locurile de masă și cazare probabile] luându-se măsuri speciale de amplasare a unui dispozitiv specia de otrăvire în patul din camera în care va fi cazat.

Termen: 10 Septembrie 1974

Responsabil: Locotenent Colonel Pescariu Ion, Locotenent Colonel Grigoriu D.

3) Deoarece cărțile lui „ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t.] sunt publicate de o editură religioasă din Geneva [Elveția], pe care o vizitează [în călătoriile sale] potrivit informatorului „HERMANN” [evident, un nume de cod, n.t.] vom afla detalii legate de clădire, angajați, căi de acces, când este probabil să călătoreasca în Elveția și vom folosi aceste informații pentru a acționa [potrivit planului].

Termen: 25 Septembrie 1974

Responsabil:   Locotenent   Colonel   Pescariu   Ion, Locotenent Colonel Grigoriu D.

4) Întrucât în octombrie a.c. „ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t.] urmează să călătorească în Israel, cu sprijinul informatorului „EREMIA” [evident, un nume de cod, n.t.], vom stabili orașele prin care va călători, încăperile unde își va ține întâlnirile, persoanele care îl vor însoți, locurile de cazare și masă pentru a pregăti condițiile de acționare asupra sa. Dacă măsurile din spațiul respectiv vor fi aprobate, un ofițer va fi trimis acolo pentru a perfecta planul propriu-zis de acțiune.

Termen de acțiune: 10 Octombrie 1974

Responsabil: Locotenent Colonel Pescariu Ion, Locotenent Colonel Grigoriu D.

5) Informații obținute recent arată că „ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t.] l-a implicat în activitățile sale pe fiul său, inginer, care locuiește în [IC, abreviere neclara, ce ar putea însemna în aproprierea consulatului român, n.t.] și pe care îl vizitează periodic. Prin posibilitățile lectorului „ABAR” [probabil nume de cod ale consulatului român local și a consulului de pe coasta de vest a Statelor Unite, n.t.] vom afla adresa sa și preocupările pentru a analiza orice ocazie propice acționării asupra lui în timpul uneia dintre vizite.

Termen: 1 octombrie 1974.

Responsabil: Locotenent Colonel Pescariu Ion, Locotenent Colonel Grigoriu D.

6) Vom studia folosirea unei persoane experimentate, în care avem deplină încredere, care, în schimbul unei remunerări corespunzătoare, va asigura lichidarea lui „ASHAVER” [Richard Wurmbrand, n.t]

7) Vom lua măsurile necesare de implementare a unui dispozitiv capabil de explozie teleghidată și a unei substanțe chimice, ICE [numele de cod al substanței, n.t.] ce vor fi folosite pentru a-l anihila.

Termen: 10 octombrie 1974

Responsabil: Locotenent Colonel Pescariu Ion

* * *

Comentariu Michael Wurmbrand

Din multe alte mii de documente ale securității, am aflat că zeci, dacă nu sute de ofițeri și informatori din afara României au fost folosiți pentru a implementa diferite aspecte ale acestor planuri de omorâre a familiei Wurmbrand până în anul 1978. Nenumărate activități ale familiei noastre, călătorii pe 4 continente, au fost raportate în detaliu, locația unde ne aflăm, chiar hainele pe care le purtam, cele mai bune metode de a fi identificați, toate contactele în detaliu și au fost obținute dovezi fotografiate într-un număr impresionant. Securitatea românească a încercat să identifice în detalii și să obțină accesul asupra oricărei persoane, din întreaga lume, care avea legătură cu familia Wurmbrand.

Există documente care arată că politicieni, oameni din presă, lideri de biserici români și străini, au fost plătiți în mod intenționat de securitatea românească cu scopul de a implementa planurile de distrugere a familiei Wurmbrand. De exemplu, erau sfătuiți să arate preocupare, susținere și prietenie față de mesajul misionar al Wurmbrand-zilor, chiar să scrie articole în favoarea lui Wurmbrand, pentru a ne câștiga încrederea de-a lungul timpului. Apoi, securitatea îi atrăgea pe apropiații sau cunoscuții familiei Wurmbrand din diferitele țări vizitate, să își părăsească casele în scopul unor invitații- vizite, astfel încât Securitatea să poată planta dispozitive de ascultare sau să le percheziționeze casele.

Un aspect accentuat la nivel intern printre ofițerii Serviciului Extern de Informații (SEI) al guvernului comunist român a fost cel privitor la bugetul fără plafon alocat distrugerii familiei Wurmbrand. Planurile nu erau făcute de amatori, erau extrem de detaliate, insiduoase și puse în aplicare în așa fel încât noi, deși ne numeam experți în ceea ce privește comunismul și metodele comuniste, nu am fi suspectat vreodată ceva.

Sute de păstori, da, de pe cele 4 continente vizitate de noi, care acceptau ca Richard Wurmbrand, soția lui și eu să vorbim în bisericile lor, lideri de biserici din toate denominațiile, episcopi, organizatori de congrese mondiale, politicienii care ne întâlneau, au devenit dosare deschise de urmărire ale securității române. Aceste dosare permiteau poliției comuniste să le afle interesele, slăbiciunile, cum puteau fi abordați din punct de

 

vedere ideologic și cum puteau fi făcuți prieteni pentru a ajuta planurilor lor ucigașe. Există nenumărate note informative date de creștini, unelte conștiincioase, informatori ai securității române. Deși poate suna strigător la cer, există documente chiar în ce îl privește pe Billy Graham, arătându-l prins în această plasă comunistă nefastă. Se arată cum ar putea fi folosit ca prieten apropiat al președintelui Nixon pentru a-l influența pe președintele Statelor Unite, contra lui Wurmbrand! Familia noastră era urmărită atât în România, bineînțeles, dar și aici, în Vest, 24 de ore, șapte zile din șapte, de șapte persoane diferite, în același timp. Deci, dacă am fi fost atenți, am fi observat persoane diferite plimbându-se sau conducând prin fața casei noastre.

Există documente ce conțin semnătura dictatorului comunist din România, Nicolae Ceaușescu, și a șefului securității aprobând aceste planuri. Aceste planuri au fost discutate în detaliu de așa-zisul Consiliu pentru Securitatea Statului și au fost semnate, cel puțin în parte, de cel mai cunoscut ofițer care a dezertat vreodată securitatea comunistă din oricare țară comunistă, generalul Ion Mihai Pacepa (povestea lui, pe internet, vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Ion _Mihai_Pacepa). Bineînțeles, aceasta înainte de a fugi din România.

Nu pot sublinia îndeajuns cât de atotcuprinzătoare a fost „mâna” comuniștilor în viețile tuturor celor care aveau tangențe cu familia Wurmbrand nu doar în România, ci și în alte țări comuniste, dar și aici, în Vest. Ar dura luni întregi de studiu al acestor documente și reproducerea a mii de pagini pentru a documenta acest efort enorm al comuniștilor de a-l ataca într-un fel sau altul pe Richard Wurmbrand, familia lui și mesajul său mondial de demascare a persecuției comuniste asupra creștinilor.

Când Richard Wurmbrand a venit în Vest și a explicat faptul că într-o țară de 20 de milioane, cel puțin un milion treceau prin închisorile comuniste, mulți lideri ai bisericilor din Vest l-au învinovățit de „exagerare.” După căderea comunismului în România, cifrele oficiale publicate arătau că 10% din populație fusese închisă, adică mai bine de 2 milioane. Rugăciunea mea e ca niciunul dintre cititorii acestui document, pentru binele și siguranța lor, nu vor considera nici pe departe, ceea ce scriu aici, ca fiind exagerat.

Din moment ce am fost de ambele părți ale ecuației, mai întâi ca unul dintre fondatorii, acum 45 de ani, organizației misionare cunoscută atunci sub numele de Misiunea Crestină către Lumea Comunistă, care se opunea și facea cunoscute atrocitățile comunismului, și acum fiind capabil să obțin aceste informații în mii de pagini despre cum adversarii comuniști se luptau cu noi, chiar încercând să ne omoare, aș dori să vă împărtășesc lecțiile pe care le-am învățat, gândindu-mă că unele dintre ele pot fi de un real beneficiu spiritual oricui le va citi fie personal, fie celor dragi.

Nu l-aș învinovăți pe cititorul acestui material dacă s-ar întreba cum de nu am fost omorâți deacum în urma efortului gigantic din partea comuniștilor români? Primul și singurul răspuns este „PRIN HARUL LUI DUMNEZEU!” Comunișii au încercat, cu siguranță.

Întâmplarea face ca persoana cu gradul cel mai înalt din cadrul securității comuniste românești, generalul Pacepa, să dezerteze în Statele Unite în 1978. Ceaușescu, dictatorul comunist a încercat să-i reducă la tăcere pe mulți dintre oponenții săi, omorându-i. A încercat să-l folosească pe faimosul terorist internațional Ilich Sanchez, poreclit „Carlos, Șacalul.” Se știe că Ceaușescu l-a cazat și susținut financiar în România. Dezertarea Generalului Pacepa din 1978 a avut loc, după cum el însuși explică, atunci când a fost trimis să îl asasineze pe directorul Radioului Europa Libera, secțiunea română. În același timp, Ceaușescu a trimis un ucigaș în Franța pentru a executa un alt dizident și acest ofițer „ucigaș” a trădat trecând de partea serviciilor secrete franceze. Serviciile secrete franceze au înscenat asasinarea dizidentului țintă în mod public, în timp ce serviciile secrete comuniste din România funcționau în continuare, neavând nici o idee despre faptele reale, crezând că asasinarea chiar avusese loc. Francezii au urmărit toată comunicarea radio și poștală a serviciilor secrete române, dovedind că episodul fusese inițiat de comuniștii români. Președintele Franței chiar a călătorit în România și i-a explicat dictatorului comunist Ceaușescu faptul că toate împrumuturile, afacerile românești internaționale, propriile capricii și chiar propria viață îi vor fi sfârșite dacă astfel de comportament nu va înceta imediat. Toate acestea sunt realități documentate. Ceaușescu și-a destrămat „serviciul comunist de ucigași.” Familia Wurmbrand a supraviețuit și mie îmi pare rău că părinții mei nu mai sunt în viață astăzi, când toate aceste informații secrete mi-au fost făcute accesibile și eu sunt cel care trebuie să scriu lecțiile învățate.

Familia mea a început o lucrare misionară, numită pe atunci Misiunea Crestină către Lumea Comunistă, cu mari dureri, prin credință, de urgență, comparabilă cu situația unei persoane care se îneacă și se agață de un pai sau cu o persoană rănită care cerșește pentru o aspirină. Am fost răscumpărați din România comunistă pentru 10.000 de dolari și scopul nostru imediat a fost să apelăm la creștinii din Vest pentru a-i ajuta pe frații lor creștini persecutați de comunism. Lucrarea creștină autentică rezultă în miracole adevărate și trebuie păstrată așa. Moise a fost trimis de Dumnezeu în Egipt pentru a-l convinge pe Faraon având doar un toiag. În cele din urmă, Moise a realizat că obținuse de la Dumnezeu cu mult mai mult decât un toiag și anume 10 urgii miraculoase.

Atunci când te lupți cu un adversar care controlează o țară sau chiar mai multe țări, lupta e inegală, deoarece cei implicați în luptă de partea bună sunt poate unul sau

 

foarte puțini, pe când resursele umane de cealaltă parte sunt nenumărate! Nimeni să nu se amăgească cu „mantra” sau „exemplul” lui David în lupta cu Goliat. Imaginați-vă o luptă între David și sute de Goliați.

Cel ce luptă de partea bună nu realizează natura personală a luptei. Ne imaginăm că luptăm pentru eliberarea celorlalți, pentru principii bune, pentru credința adevărată, fiind, în general, oarecum naivi cu privire la conceptele pentru care merită să lupți si modul de luptă. Adversarul malefic luptă, nu pentru o ideologie, ci pentru propria supraviețuire, pentru poziția ocupată, salarii, folosind mijloace pe care eroii, în naivitatea lor, nici nu și le pot imagina! Da, acești ofițeri comuniști luptau pentru slujbele lor.

Știam că cei din regimul comunist își doreau ca familia Wurmbrand să moară. Chiar atunci când cei de la FBI au venit să mă alerteze personal cu privire la faptul că un glonț îmi fusese pus deoparte, am luat doar măsuri de siguranță generală, dar nu mi-aș fi imaginat că apropiații mei, cei care mâncau adesea alături de mine la aceeași masă, erau plătiți ca parte a unui plan pentru ca glonțul comunist să ajungă și să mă omoare. Nu poți fi niciodată prea naiv în privința existenței unuia sau mai multor Iuda.

Nu este de ajuns să ai dorința și chiar cunoștințele necesare pentru a fi angajat în lupta de ajutorare a victimelor unui persecutor, fără a lua în serios faptul că propria-ți viață este în pericol. Familia ta se află în pericol și trebuie să conștientizezi acest lucru.

În ceea ce îi privește pe copii, gândiți-vă la istorioara biblică a lui Avraam și Isaac. Nu e doar o simplă povestire. Nu degeaba a fost Avraam numit un bărbat al credinței. Ești gata să îți sacrifici proprii copii pentru ceea ce crezi? Îți este clar ce înseamnă pierderile colaterale și ești tu gata să îți asumi responsabilitatea pentru acestea? La vremea când comuniștii unelteau aceste planuri ucigașe în ceea ce mă privea, fiica mea avea doar 2 anișori. M-am gândit vreodată la asta? Nu, deloc.

Îmi cer iertare, pe această cale, chiar dacă e prea târziu, chiar dacă nu mai pot schimba nimic din ceea ce a fost, tuturor celor pe care eu și părinții mei i-am întâlnit și care au fost atinși sau prinși în planurile diabolice ale comuniștilor. Numele lor este documentat în sute de pagini, fiind prea mulți pentru a fi numiți. Biblia descrie leproși care trebuiau să strige „persoană leproasă” înainte ca cineva să se poată apropia de ei. Ar fi trebuit să îi fi alertat și eu pe toți prietenii și cunoscuții mei despre preocupările mele și pericolele la care îi expuneam. Dacă sunteți implicați într-o luptă asemănătoare, vă îndemn să faceți acest lucru. Nu condamn pe nimeni care, fără explicații, a refuzat să aibă legături cu noi. În aceste documente am citit cum nenumărate persoane au fost contactate de comuniști pentru a lucra împotriva noastră și care au preferat să ia o distanță tăcută, decât să ne comunice cum au fost contactați. Misiunea folosea mulți creștini doritori din afara sau din interiorul țărilor comuniste să transporte sau să ajute la transportul ilegal de Biblii. Fără să ne gândim, mulți creștini din România și-au folosit copiii și astfel i-au expus, fără să își dea seama, unor pericole de neimaginat.

Vor urma și alte gânduri pentru cei care au dorința și mijloacele de a lupta cu dușmanii creștinismului! Atunci când ești gata să faci un sacrificiu, este bine sâ gândești bine lucrurile în ceea ce privește scopul pe care dorești să îl atingi și măsura suferinței pe care tu și ceilalți sunteți gata să o îndurați. Odată ce ești rănit, e prea târziu pentru regrete, mai ales când și tu și ceilalți sunt răniți fără nici o avertizare sau bănuială.

Așa cum și tatăl meu, de multe ori, a accentuat, capul șarpelui trebuie strivit și nicidecum șarpele să fie doar gîdilat pe burtă. Creștinii trebuie să atace capul răului. Dragostea de bani e rădăcina tuturor relelor. Motivul pentru care comuniștii doreau și depuneau efort pentru a ne vedea omorâți a fost descris de unul dintre ambasadorii comuniști români într-o discuție privată, „din cauza lui Wurmbrand, România a pierdut timp de 8 ani consecutiv, statutul de națiune privilegiată în relația cu Statele Unite.”

În timp ce multe lucrări luptă împotriva multor rele prin programe de ajutorare, nenumărate bănci și oameni de afaceri susțin răul în aceleași domenii prin interesele lor financiare și afaceri așa cum se întâmplă în China comunistă, în Vietnam, țările musulmane, etc. Cum poate un creștin de bună credință munci și lua salariu din industria petrolieră din țările musulmane unde frați creștini de-ai lui sunt mutilați și chiar omorâți pentru credința lor? Cum pot creștinii să pretindă că îi ajută pe creștinii persecutați din China când tot ei sunt cei care încurajează comerțul cu China comunistă?

Întregul raționament ce stă la baza misiunilor creștine precum și metodele și scopurile trebuie revizuite. De asemenea, trebuie reviziute și intențiile bune ale donatorilor care ar trebui să pună la îndoială nu numai onestitatea bisericilor lor, acceptând, de exemplu, rele precum homosexualitatea, dar și afacerile cu dușmanii.

Moise a intrat în Egipt, o țară din care a fugit, pentru a ajunge direct la Faraon, cu scopul de a-i cere lucrul suprem, eliberarea poporului său, într-un mod necompromițător. Dar, în timpul comunismului, prea mulți lideri religioși din Occident din diverse denominații, au venit în România pentru turism, distracție, încercând să-i momească pe liderii comuniști cu afacerile personale, etc. așa cum este descris în multe dintre aceste documente. Creștinii din Occident nu sunt doar inconștienți de necazul fraților lor din țările comuniste și musulmane, nu doar că „au adormit la volan,” ci mai rău, ei chiar dorm în același pat cu dușmanul! Fie ca acest articol să îi trezească și să lupte împotriva celui mai fioros dușman, diavolul în toate formele lui!

Mi-aș dori să pot publica acest articol ca postscriptum în, de acum faimoasa carte a tatălui meu, Torturat pentru Hristos, manuscris pe care, după ce am ieșit din România comunistă, l-am bătut eu personal de 4 ori la o mașină mecanică de scris, înainte să apară cartea în engleză și apoi să fie tradusă și răspândită în 85 de limbi. Am deasemeni o satisfacție, aflînd din aceste documente ale Securitații, cum această carte a fost tradusă din germana in limba romană, in mod special de către Securitate și circulată ca un examplar strict secret, sa fie citită de către ofițerii de securitate.

„Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită.” (1 Petru 5:8) Vă rog, dragi frați creștini, să nu vă subestimați niciodată dușmanul!

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Asasinii Securitatii au incercat sa-l ucida pe Richard Wurmbrand”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: