Richard Rohr – Protestants need to do penance (about their use of the Bible)

This fragment comes from today’s reflection sent by Fr Rohr. Here it is:

…Protestants need to do penance. Their shout of “sola Scriptura” (only Scripture) has left them at the mercy of their own cultures, their own limited education, their own prejudices, and their own selective reading of some texts while avoiding others. Partly as a result, slavery, racism, sexism, classism, xenophobia, and homophobia have lasted authoritatively into our time—by people who claim to love Jesus!

I think they need to do penance for what they have often done with the Bible! They largely interpreted the Bible in a very individualistic and otherworldly way. It was “an evacuation plan for the next world” to use Brian McLaren’s phrase—and just for their group. Most of Evangelical Protestantism has no cosmic message, no social message, and little sense of social justice or care for the outsider.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Richard Rohr – Protestants need to do penance (about their use of the Bible)”

 1. As fi mai curios ce penitente ar trebui sa indure catolicii, Brian Mclaren (credeam ca Richard Rohr e om serios si nu sa-l citeze pe un asemenea individ) sau Richard Rohr insusi pt pacatele care le pune in seama protestantilor…. Nu stiu daca ma include si pe mine (sunt evanghelic si nu main stream protestant dar nu le recunosc pe cele mentionate de dinsul). Ce bine ca nu ne acuza ca suntem judgemental… sr fi fost o amuzanta lipsa de-a privi pe linga propria-i birna.

  Like

 2. Mai deunazi am fost acuzat de harmatofobie -pe blogul asta-…. asa o fi, nu ma apar.
  Daca eu sunt vinovat de asa ceva, atunci cel de mai sus da dovada de hiperharmatofobie. In plus, n-am onorat sclavia si nici nu ma fac vinvat de ea. Ba si mai rau protestantii adevarati din America -main stream- accepta femeile pastor -adica nu-s sexisti- si -mai nou- si homosexualii mebri in bisericile lor; deci nu-s homofobi. Ma tem ca domnul acesta fie nu stie pe cine acuza fie se lasa cuprins de ura fata de protestanti.
  In ce priveste sola Scriptura -la care achiesez si eu- fie-ne permis sa spunem ca Biblia nu pomeneste nimic despre pacatele mentionate de dinsul presum sexism, homofobie. Astea sunt inventii ale psihologilor, sociologilor filozofilor seculari care nu-s experti in Biblie. E-un paradox trist la care asistam: adica crestini de vaza precum Rohr gasesc pacat sa accepti ce spune Scriptura in schimb translateaza nu doar limbajul ci si intelesul secular al unor concepte moderne in Scriptura, amenintindu-ne cum ca ne facem vionovati de pacat inaintea lui Dumnezeu ca nu vrem sa acceptam filozofia/etica seculara, devenita brusc crestina. Aici nu-i vorba de antipatie ci de recunoasterea unei inselaciuni a Celui Rau. Trist joc!

  Like

  1. Si eu am fost acuzat (pe acest blog si pe multe altele) de tot felul de lucruri. Problema este daca acuzatiile sunt adevarate. daca nu, ele nu au nici o importanta.
   Eu nu intentionez sa va impun simpatiile si antipatiile mele. Nu inteleg de ce ar trebui sa incercati a ni le impune pe ale dvs. In afara de cazul in care considerati ca reprezentati fara eroare punctul de vedere al lui Dumnezeu, ceea ce ar fi o dovada de orgoliu nemarurat.
   In ce priveste pacatele meenumerate in Scripturi, vedeti, aceasta este problema dvs. a biblicistilor – ginditi ca si cind realitatea ar fi incremenit cind a fost terminata redactarea Scripturii. Imi pare rau, dar nu pot accepta aceasta hermeneutica reductionista.
   Dincolo de toate acestea, va doresc un an bun cu binecuvintare de sus.

   Like

 3. Nici eu nu va impun antipatiile. Rohr incearca sa si le impuna pe ale lui. Dovada e faptul ca incurca protestanii cu evanghelicii americani. Mi se pare surprinzator ca ii iertati lui erori pe care mie nu mi le-ati fi iertat. Vorbeste de protestanti parind sa vorbeasca de fapt de evanghelicii americani (altfel n-ar pomeni sclavia). Cele doua grupari nu sunt tot una. Iar daca ma insle si vorbeste de protestanti (si nu de evanghelicii americani) de ce nu pomeneste nazismul sau antisemitismul pe care protestantii oficiali [subliniez oficiali] germani le-au sustinut? Vedeti dvs, antipatiile sunt in alta parte nu la mine. Le-ati preluat fara macar sa le analizati. Sunt de-acord cu dvs ca problema nu e in Biblie ci in inima oamenilor. Consider textul de mai sus unul din cele mai jalnice/pline de ura citite de mine in ultima vreme
  Va doresc si eu un an binecuvintat.

  PS- Pt ca Dumnezeu are simtul umorului, fac parte dintr-un grup de rugaciune condus de o protestanta (luterana evanghelica liberala) sub supravegherea unui capelan (pastor luteran -evanghelic) care ne-a propus anul acesta sa citim o carte de-a lui Rohr si s-o comentam in loc de rugaciune… Aveam simpatie pt Rohr pina la textul de mai sus… In ce-i priveste pe protestantii adevarati… prin America… sunt cam dusi cu pluta…. Am mai gasit si exceptii. Unul din motivele erorilor lor e ca au renuntat la Sola Scriptura. Si nu sunt singurii!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s