Aparitie editoriala: Mircea Paduraru – Reprezentarea Diavolului in imaginarul literar romanesc

Reprezentarea Diavolului

Am primit astazi, cu mare bucurie, de la autor, un exemplar semnat al cartii Reprezentarea Diavolului, publicata de Editura Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi.

Lucrarea reprezinta teza de doctorat a autorului, care lucreaza la asictent la Catedra de literatura romana a universitatii iesene, la a carei sustinere am avut privilegiul de a asista, in intervalul providential dintre doua calatorii.

Am asistat cu emotie in cursul ultimilor ani la durerile nasterii acestui text si sper ca timpul sa-mi permita in cursul urmatorului an realizarea unui interviu cu prietenul meu, Mircea Paduraru, in care acesta sa ne destainuie cite ceva din periplul sau academic legat de aceasta tema fascinanta.

Redau mai jos descrierea lucrarii, asa cum este facuta ea pe situl editurii:

Lucrarea de faţă urmăreşte să dea seama de reprezentările Diavolului din imaginarul literar autohton în aspectul său dublu, folcloric şi cult. În prima parte se construieşte o concepţie generală despre Diavol în cultura populară română, iar în a doua se analizează o serie de opere literare care au în centrul lor problematica Diavolului. Dincolo de posibilitatea analizei metamorfozelor motivului, într-o perspectivă diacronică, de verificarea disponibilităţilor semantice şi expresive ale temei, acest mod de a pune problema a făcut posibilă şi definirea unor clasificări, atât în sensul ordonării imaginilor Diavolului, cât şi în sensul unei mai riguroase precizări a modalităţilor în care diversi scriitori şi mode artistice s-au raportat la “sursa” pe care o constituie folclorul.

Sincere felicitari domnului Paduraru si, acum ca si-a validat blazonul academic, asteptam si alte opere, la fel de indraznete.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s