Robert Coleman (si Juan Carlor Ortiz) despre ucenicia crestina

discipleship

Tema uceniciei crestine, care este o preocupare constanta pentru mine, a aparut de mai multe ori pe acest blog (o puteti gasi cu o simpla cautare pe pagina de titlu).

Una dintre cele mai folositoare introduceri in acest subiect  biblic, atit de neglijat in practica de crestinii de toate confesiunile, este cartea lui Robert Coleman, Planul de evangjelizare al Invatatorului, publicate de mine la Editura Logos din Cluj, in 1992, perioada cind eram redactor-sef al acelei edituri (textyul cartii este accesibil online pe Scribd). De fapt ar fi trebuit sa se cheme ‘planul de ucenicizare’, dar probabil ca ‘evanghelizare’ a sunat mai sexy pentru piata (asa cum se stie, in vest autorul are prea putrin de spus cu privire la tutlul si la coperta unei carti scrise d e el; in acel domeniu stapineste, cu puteri absolute specialistul in marketing – noul preot al consumismului ccapitalist).

Recomand cu caldura si convingere aceasta carte simpla si de mici dimensiuni tuturor celor interesati de aceasta tema.

Nu demult am aflat ca exista pe YouTube o serie de mesaje mai recente in care Robert Coleman reia tema strategiei de ucenicizare a lui Isus Cristos. Incepind de miine planuiesc sa pun aceste inregistrari aici pe blog, in noua episoade separate. Sper sa va fie de folos.

* * *

Un alt autor pentru care am facut o adevarata pasiune in vremea cind abia descurcam itele acestei teme este Juan Carlos Ortiz. Acest pastor penticostal argentinian din Boenos Aires a devenit mai apoi pastor la Christal Cathedral in Los Angeles, alaturi de Robert Schuller (Imi era mai simpatic cind era in  Argentina) si preda acum teologie aplicata si homiletica la Shepherd University in California. La inceputul anilor’80 prietenul meu Daniel Longyne a tradus o predica a lui Ortiz despre ucenicie care a circulat si a fost ascultata in vremea aceea de sute si sute de oameni implicati in lucrarea de ucenicie a Navigatorilor si dincolo de aceasta. Este un mesaj care ma obsedeaza si astazi, dupa mai mult de 30 de ani. Sper sa gasesc curind acea traducere pe una dintre sutele mele de casete (care inca asteapta digitalizarea) si s-o pun la dispozitia voastra aici (spuneti o rugaciune in acest sens, caci nu stiu cind imi voi gasi timp pentru asta).

Ortiz a publicat mai multe carti (o lista de carti in limba engleza – banuiesc ca a scris si in spaniola – gasiti pe Amazon). Dintre acestea, prima, Call to Discipleship, este o dezvoltare a temei din mesajul audio mentionat anterior. in nefericire, niciuna dintre cartile lui Ortiz nu a fost tradusa in romaneste. Ma folosesc de acest prilej pentru a sugera domnilor Vasile Gabrian (Editura Casa cartii) sau Vasilica Croitor (Succeed Publishing) sa ia in considerare traducerea cartii de mai sus. Sunt sigur ca s-ar gasi multi amatori.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Robert Coleman (si Juan Carlor Ortiz) despre ucenicia crestina”

 1. “Planul de evanghelizare al Invatatorului”, “strategie de ucenicizare”, “plan de ucenicizare”, etc. suna nitel mecanic.
  Iata cum ar trebui sa incepa adevaratul plan de ucenicizare: cu persoana proprie. Da-i macar 20 de ani sa se ucenicizeze.

  Il iei pe tinerelul ala necopt (de ce viata duce, Dumnezeu cu mila), ii dai ceva planuri si diagrame in mina dupa care te astepti sa iasa ceva de aici.
  De fapt ce va iesi va fi, in cazul cel mai bun, o persoana “noua” dupa chipul si asemanarea celui cu evanghelizarea.
  Cei cu evanghelizarea dupa plan, au plan de indeplinit asa ca la Macy’s, ca la Dillard’s.
  Asa se si explica falimentul misionarismului np.
  Numarul de membrii intr-o adunare nu reflecta neaparat si trairea autentica cu Hristos.
  Warm bodies in the church; the church (not The Church) that become a social club with membership.

  Like

  1. Desigur, Ana, ai si tu dreptul la o opinie, ca oricare dintre noi. A propos, ai ascultat prezentarea, sau faci si tu ca Bunaciu care raspunde astfel unui articol al lui Ton: ‘n-am citit articolul, dar raspund la titlu’? Ma tem ca asa e, dar se poate sa ma insel.
   Daca nu am dreptate, iti raspund, altfel n-am timp de pierdut.
   Evidemt ca n-ai dreptate. Daca te ntrebai cumva, ceea ce nu cred.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s