Andrei Plesu – Incercarea lui Teodor Baconschi

Socotesc ca prestigiul, farmecul si distinctia culturala a capitalei moldovene ar putea fi reprezentate cu brio de acest curajos politician.

Acum doi ani, am publicat o pagina despre Teodor Baconschi, pe care nu ma sfiesc sa o readuc, prescurtata, in atentia cititorului:

Toti romanii cad de acord ca ceva nu e in regula cu clasa noastra politica. Sunt dezamagiti, vor altceva, privesc cu egala lehamite si spre stanga si spre dreapta. Data fiind aceasta opinie generala, ar fi normal, ar fi de asteptat ca o propunere noua sa starneasca interes, daca nu chiar incredere. Cand un om inca tanar, cultivat, verificat profesional printr-o substantiala cariera diplomatica, se arata dispus sa incerce o recalibrare a peisajului nostru politic, ar trebui sa il intampinam cu oarecare cordialitate, daca nu cu o reinnoita speranta. Ar trebui, de pilda, sa incepem prin a-i inventaria meritele. Sa ne bucuram – daca ne-am saturat intr-adevar de semianalfabeti, veleitari de periferie si smecheri de firma – ca un ins cu un doctorat stralucit la Sorbona bate la usa politicii romanesti. Nu pentru ca un asemenea titlu ar fi, neaparat, o garantie de competenta civila si succes electoral. Dar macar pentru ca n-am facut inca acest experiment. Si pentru ca e intremator sa vezi un politician autohton citand cu naturalete (pentru ca a citit ceea ce citeaza) din Patericul egiptean, din Jacques Maritain, Macauley, Arthur Koestler sau Lord Acton. Si pentru ca e vorba de cineva care, in ultimii doisprezece ani, a reprezentat, cu o sobra eficacitate, tara la Vatican, Lisabona si Paris, si a fost unul din artizanii vizitei istorice a papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti. Ajuns ministru de externe, ar fi putut sa se socoteasca la apogeul drumului sau public si sa se gandeasca la o retragere glorioasa si pasnica, printre decoratii si amintiri. Prefera sa ia lucrurile de la zero. Sa intre intr-un partid (care nu e chiar in momentul sau de varf), sa propuna politicii romanesti o optiune crestin-democrata, fara urma de „fundamentalism” parohial sau de retorica anti-moderna si sa caute o solutie la moleseala generala si la defetismul post-comunist.

(…) Evident, in viata politica nimic nu e garantat aprioric. Viitorul imediat va fi o „incercare” nu numai pentru ambianta noastra publica, ci pentru Teodor Baconschi insusi, care va trebui sa-si testeze rabdarea, consecventa, umorul, popularitatea si, mai ales, imunitatea fata de toxina fatala a vietii de partid si a vanitatilor private. Dar eu unul ma bucur sa vad intrand in scena o silueta inca neuzata. Cu cele vechi, mi-am pierdut rabdarea!

N-am nimic de adaugat. Aud, acum, ca Teodor Baconschi candideaza la viitoarele alegeri in circumscriptia Iasi. Socotesc ca prestigiul, farmecul si distinctia culturala a capitalei moldovene ar putea fi reprezentate cu brio de acest curajos politician. Croiala lui si croiala orasului rimeaza. Restul tine de dreapta judecata a alegatorilor.

(Sursa, Ziarul de Iasi)

 

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: