A inceput Postul Craciunului

Astazi a inceput Postul Craciunului in bisericile ortodoxe care tin noul calendar.

In bisericile care tin de traditia vestica (catolice si protestante, inclusiv Biserica Anglicana), Postul Craciunului, numit Advent (timpul de asteptare a intruparii Mintuitorului), incepe in data de 1 decembrie, cu patru duminici inaintea Craciunului. DEspre traditiile crestine de Advent in bisericile apusene am scris altadata (vezi de exemplu AICI).

La o scurta privire asupra informatiilor aflate pe internet in legatura cu aceasta perioada speciala a anului bisericesc, este evident ca, pentru cei mai multi dintre cei care se socotesc crestini, asteptarea Craciunului se reduce la dimensiunea lui culinara – abtinerea de la anumite mincaruri, ‘de dulce’. Pentru cei insa care au adincit si personalizat cit de cit invatatura crestina, este evident ca retinerea de la anumite lucruri, mai ales de la alimente, fara o disciplina spirituala corespunzatoare este de putin folos pentru suflet.

Va recomand in acest sens sa cititi mai jos un fragment dintr-o predica a Sf. Nicolae Velimirovici, pe tema Adventului, pe fondul muzicii bizantine, care accentueaza dimensiunea duhovniceasca a acestei meditatii.

Va doresc tuturor un post cu folos si cu apropiere de Dumnezeu!.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s