9 decembrie – un vot pentru statul de drept

Multi dintre prietenii mei stiu ca eram decis sa boicotez actualele alegeri. Desi am multa simpatie pentru sensibilitatile soiale ale stingii, nu cred ca aceea e alta poveste). Dupa unirea contra naturii, intre PNL-ul  emasculat si condus de un clown penibil si neobolsevicii din PSD, dupa ce a devenit evidenta lipsa de vointa politica pentru o renastere din temelii a PNL, un partid compromis prin coruptie si incompetenta in ultima guvernare, si dupa ce, din motive prea complicate pentru a le detalia aici,  am avut dezamagirile mele cu noile formatiuni ale dreptei, am decis sa nu votez la aceste alegeri parlamentare, din lipsa de optiuni reale si din sila de a mai vota raul cel mai mic.

Am  aflat insa ca in colegiul meu din partea coalitiei ARD (un nume care, sincer sa fiu, mi se pare o prostie) candideaza domnul Teodor Baconschi, un om pentru care am o pretuire deosebita, precum si doamna doctor Camelia Bogdanici, care mi-a fost colega timp de citiva ani in bordul  World Vision Romania, pe care o respect foarte mult. Asa incit, pentru acesti doi oameni am decis sa-mi calc pe suflet si sa votez, chiar daca unii imi spun ca cei doi si ARD nu au absolut nicio sansa la Iasi, in acest oras dominat de decenii de mafia uselista a lui Nichita si Fenechiu.

Astazi insa am gasit pe situl Comunitatii Politeia un articol care aduce argumentye convingatoare cu privire la importanta capitala a prezentei la urne. Nu pentru USL sau ARD, ci pentru statul de drept.

Redau mai jos citeva dintre ele si sa rog sa judecati singuri daca au dreptate. Pe mine trebuie sa recunosc ca m-au convins.

* * *

Teoretic, pe 9 decembrie 2012, fiecare roman isi alege deputatul si senatorul din colegiul electoral in care locuieste. Teoretic, la alegerile legislative se joaca o miza « tehnica »: care va fi majoritatea parlamentara, cine va fi primul ministru, care vor fi masurile economice imediate, cine va fi ministrul Justitiei sau Sanatatii, care va rata de crestere sau de scadere a economiei in 2013.

9 decembrie insa e o altfel de zi. Nu se joaca nimic din toate acestea, ci se joaca miza cea mai mare pe care Sistemul o poate impinge pe masa : distrugerea statului de drept prin inevitabila suspendare a Presedintelui Romaniei, inevitabila revocare a judecatorilor CCR, inevitabila revizuire a Constitutiei cu introducerea republicii parlamentare, inevitabila aservire a Justitiei sub Parlament spre eterna impunitate a oamenilor Sistemului.

Sa fim realisti, dar nu naivi : ARD, compus din PDL, Forta Civica a lui MRU si PNTCD este departe de a fi alianta pe care ne-am dori-o.Politicienii care candideaza sunt un mixtum ciudat de vechi dinozauri PDL-isti care fac blat pe fata, combinati cu trasesti PDL care au fost la USL si au revenit in partid (find albiti de conducerea centrala in pofida avizului Comisiei de Etica), alaturi de oameni tineri si promitatori dar necunoscuti, sau indivizi din esalonul II care joaca la sinucidere politica. Pe  scurt, ARD prezinta in unele colegii politicieni de care USL nu s-ar rusina deloc si pe care votantii de dreapta nu i-ar mai reinvesti cu incredere sub nici o forma. E inutil sa dau nume, de la fesenistul Vasile Blaga la arivistul Mihai Neamtu lista e lunga.

Insa exista in Alianta Romania Dreapta si oameni pe care ii sprijinim activ si in care avem incredere : de la MRU pana la politicianul tanar si relativ onest din Forta Civica.  Pentru cei care au norocul sa aiba in colegiu un politician vechi (insa decent) ori tanar (si promitator), sarcina in ziua votului va fi relativ simpla.

Celor care care nu mai vor cu nici un chip sa voteze raul cel mai mic si prefera sa stea acasa si sa nu voteze ARD, nu le putem spune decat urmatoarele :

  •  legea 35/2008 este construita pe o arhitectura proportionala. Desi se voteaza politicieni, alocarea mandatelor nu este directa, ci facuta in functie de cat obtine partidul la nivel de judet si de tara. Inainte de a fi pentru politicianul X, votul e care il dati este pentru ARD si anti-USL.
  •  politicianul pe care l-ati votat nu intra automat in Parlament, insa ARD primeste automat un vot si USL pierde automat un vot. Aceste lucru decide numarul teoretic de mandate pe care cele doua formatiuni il primesc pentru a fi apoi distribuit politicienilor care au candidat.
  •  votul pentru un politician ARD ajuta si ceilalti politicieni ARD din judet si din tara. Complexul mecanism al redistribuirii poate face ca un vot dat la Botosani sa influenteze o alocare de mandat la Arad.

Legea 35/2008 ascunde de fapt o alocare cvasi-proportionala de mandate pe tara sub  un complicat mecanism aparent de alocare uninominala. Acest lucru a determinat si formarea USL ca alianta politica, si cea a ARD ca alianta electorala. Un partid mic nu ar fi avit nici o sansa in fata celorelalte partide, data fiind legea 35/2008.

Prin urmare, data fiind alocarea cvasi-proportionala de mandate (pe judet si pe tara, in etapele succesive prevazute de legea electorala), suntem fortati sa alegem intre doua blocuri si intre doua proiecte politice: intre ARD si USL. Mai inainte de a alege intre politicianul X si politicianul Y din colegiul in care locuim, de fapt alegem implicit intre viitorul Romaneii propus de USL si cel propus de ARD. Politicienii din ambele tabere sunt simpli pioni ai unui proiect politic.

Programul ARD tocmai a fost lansat si il puteti citi. Programul USL il stim deja si se rezuma la 3 lucruri : suspendarea Presedintelui, republica parlamentara, abolirea independentei Justitiei.

* * *

Cititi AICI intregul articol.

Voi ce credeti?

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “9 decembrie – un vot pentru statul de drept”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s