BCR – dialogul surzilor continua

https://danutm.files.wordpress.com/2011/06/divers-bcr-nu-gandim-la-fel.png?w=349&h=321

Domnul Stanimir imi raspunde la ultimul mesaj, cu aceeasi atitudine superioara ca inainte, tratindu-ma drept un soi de moralist desuet, in vreme ce BCR-ul pe care il reprezinta, este prezentat un soi de promotor iluminat al tolerantei (desigur, in afara de cazul in care cineva nu este de acord cu el – in acel moment, la ca toti ‘tolerantii de parada, domnul Stanimir devine subit intolerant. Nimic de mirare – inconsecventa sta bine la aceeasi masa cu cautarea fara scrupule a profitului cu orice pret.

Iata, deci, ce spune domnul Stanimir:

Stimate Domn,

Din pacate nu pot fi de acord cu dumneavoastra. Ati continuat sa urmariti impunerea cu orice pret a dreptatii dumneavoastra. Aceasta dreptate este bazata pe presupuneri si prejudecati pe care ni le atribuiti fara niciun drept. Repet, aceste prejudecati nu ne apartin, iar dumneavoasta clamati doar un umanism de imagine, apeland de-a dreptul la ‘politia gandirii’ desi faceti referinte la experiente traumatizante prin care ati trecut dumneavoastra insiva in perioada comunista.

Nu v-am cerut sa veniti ‘cu caciula in mana’ la Bucuresti, ci v-am invitat la dialog.
Ca atare, dati-mi voie sa vin eu ‘cu caciula in mana’ (cum ati ales sa va exprimati) la Iasi.
Oricand doriti astazi sau maine ne putem intalni la Iasi, intr-un loc public, etc.

BCR este o institutie, nu un clip publicitar, asa cum dumneavoastra faceti o grava confuzie.
Aceasta institutie este cel mai mare finantator al economiei (firme care poate angajeaza si cunoscuti ai dumneavoastra), acorda credite de casa tinerilor (cunoasteti poate cativa), iar ocazional sprijina educatia tinerilor si initiativele sociale (si la Iasi). Suntem constienti ca nu suntem perfecti si mai ales nu putem multumi in toate aspectele pe toata lumea.

Va rog respectuos in aceasta privinta sa incetati a inventa presupuse scenarii de persecutie – noi v-am invitat la dialog, iar dumneavoastra ati ales sa ne dispretuiti si purcedeti in directia hartuirii.

Va rog respectuos sa incetati a intretine un conflict care nu exista si care pare ca are ca unic beneficiu propria dumneavoastra pozitionare. Este prea evident.

Cu Stima,
Ionut Stanimir

PS: evident stiu ca discutiile noastre sunt postate pe blogul dvs, asa cum ma astept ca si acest mesaj sa fie publicat tot acolo; insist chiar sa il publicati, cateva chestiuni trebuie clarificate pentru toata lumea.

* * *

Iata si raspunsul meu:

Domnule Stanimir,
Este evident ca ceea ce avem aici este un dialog al surzilor.
Dvs., pornind probabil de la convingerea ca scopul scuza mijloacele, va folositi de imagini indoielnice moral pentru a creste cu orice pret profiturile bancii. Si considerati ca toti cei care isi exprima dezacordul cu aceste mijloace, si cu caracterul lor destructiv pentru fibra morala a natiei va hartuiesc. Asa faceau si comunistii in urma cu citeva decenii, cind considerau ca cei care cer libertate incearca sa distruga ‘democratia populara’. Probabil sunteti prea tinar ca sa realizati asemanarea dintre atitudinea dvs. si aceea a regimului totalitar comunist.
Ati auzit vreodate despre responsabilitatile sociale ale marilor companii? Aceasta chestiune tine tocmai de acest domeniu. Oricint de putin v-ar placea acest lucru.
Si, va rog, nu incercati sa ne prostiti cu rolul pe care il joaca BCR in economia nationala. Iarasi incepeti sa sunati ca un propagandist comunist. Daca pretul acestei contobutii este distrugerea moralitatii natiei, multumim frumos. Nu avem nevoie.
Nu ma astept sa fiti de acord cu mine. V-as cere cu siguranta prea mult. Dar nu ne obligati pe noi, cetatenii acesti tari, si pe copiii nostri, sa fim agresati de relativismul moral pe care il promoveaza BCR si de obsesesiile sexuale ale celor care va realizeaza clipurile publicitare.
Imi spuneti ca BCR este o banca, NU un clip publicitar. Acest soi de argumentatie schizioda nu va face cinste. O socotesc o eclipsa temporara a gindirii. Acest clip este promovat de BCR, in interesul cresterii profiturilor bancii, deci REPREZINTA BCR. Nu incercati sa va scundeti dupa degete, cu asemenea soilogisme ieftine.
Ii las pe cititori sa judece caracterul legitim (sau pervers) al acestui mod de a purta un ‘dialog’. Dar numai in prezenta unui avocat. Si cu inregistrarea convorbirii. Nu ma voi da cu niciun chip pe mina unor oameni fara scrupule. Daca reusiti cumva sa coboriti de pe calul inalt al dreptatii dvs (in)tolerante, poate reusim sa discutam ca doi oameni decenti.
Sunt gata sa ma intilnesc oricind cu dvs. la Iasi, imediat ce ma intorc in tara, si dupa ce voi scrie despre aceasta chestiune directorului bancii dvs.
Danut

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s