Reactie dupa Simpozionul ‘Crestinism, Societate civila, Angajare publica’

Simbata 15 septembrie a avut loc la Suceava simpozionul cu titlul de mai sus, avindu-i ca invitati pe domnii Sever Voinescu, Mihail Neamtu, Vasile Ernu si Jeff Fountain, gazduit de Colegiul Filadelfia.

Din pacate, din pricina unor obligatii de serviciu, n-am fost in tara in ziua aceea, asa cum nu sunt nici acum, si n-am putut participa, asa cum ii promisesem domnului Ioan Badilita, directorul colegiului.

Va marturisesc ca am avut anumite temeri in legatura cu acest eveniment, mai ales din pricina proximitatii alegerilor. Din pacate, asa cum se poate vedea din reactia de mai jos, primita de la un prieten si publicata cu permisiunea lui, temerile mele (legate de utilizarea evenimentului de catre domnii Voinescu si Neamtu drept ocazie de propaganda electorala – impotriva solicitarii exprese a organizatorilor de a nu face asta) s-au adeverit, ba chiar la ele s-au adaugat si alte probleme, mai putin anticipate de mine (cum ar fi porestatia modesta a domnului Fountain).

Din fericire, daca opinia lui Iosif Prodan, se valideaza, prietenul meu Vasile Ernu a facut cu seriositate ceea ce asteptau organizatorii – si au comunicat in mod explicit invitatilor, prezentarea unor optiuni nepolitice de angajare publica in spiritul societatii civile, ceea ce era de asteptat de la crestini mult mai angajati eclesial decit Vasile.

Redau mai jos opiniile acestui participant la eveniment si sunt gata sa gazduiesc aici si opiniile altora despre acest eveniment.

* * *

Buna ziua.

Nu știu dacă ați aflat prea multe despre Conferința organizată de Mari Blaj la Suceava, dar am scris cîteva paragrafe despre acest eveniment.

Recunosc ca am mers la Conferinta organizata de Schuman Centre la Suceava pentru a-i vedea pe Ernu si Neamtu contrazicindu-se si sa urmaresc rectia evanghelicilor la argumentele ideologizante ale celor doi. Nu s-a intimplat asta, insa am plecat cu alte (in)certitudini.

Dintre cei 4 vorbitori invitati, Voinescu (PDL) si Neamtu (NR) si-au facut campanie politica. Era evident ca vor face asta. Insa nu cu glume despre un parlamentar socialist care ajunge in iad sau incheindu-ti discursul cu “rugati-va si votati-ne!”. Ernu (CA) a fost cel mai aproape de esenta conferintei: cum poate un credincios sau o comunitate de credinciosi sa faca ceva bun pentru cetatea in care locuieste, fara sa aiba in minte doar politicul ca unica solutie si unic actor in treburile cetatii. Iar al patrulea, Jeff Fountain, a tinut o predica lunga si nenecesara contextului respectiv (cu alte cuvinte, a emis platitudini caldute pentru evanghelici).

Ce m-a deranjat la partizanatul inevitabil al celor doi politicieni a fost anularea societatii civile ca varianta de exprimare si solutionare a unor probleme cu care cetatenii se confrunta. Dupa ce toti cei trei romani isi tin conferintele (Fountain s-a exclus singur din aceasta discutie), unul dintre auditori il intreaba pe Neamtu: „domnule Neamtu, spuneti-ne cum altfel am putea rezolva probleme cetatii, fara sa ne implicam politic?”. Intrebarea mi s-a parut stupida in prima faza, pentru ca raspunsul era evident, insa ulterior am realizat ca problema e ceva mai complexa.

Auditorii n-au inteles ce inseamna societate civila. Ori o astfel de conferinta asta venea sa faca, in beneficiul individului: sa-i explice ca mai exista si altceva in afara de partide si compromis politic (sau cum explica Filip a doua zi la Strajerul “societatea civila este acel spatiu gri/de mijloc, transpartinic, in care individual se poate exprima, poate fi critic la adresa puterii si poate compensa inabilitatile puterii in rezolvarea anumitor problematici”). Or ambii actori politici si-au manipulat grosolan publicul spre turta lor si spre pasivitate sociala, in definitiv. Repet, problema n-a fost ca si-au facut campanie ci ca au facut intr-un context complet nepotrivit, profitind de buna intentie a organizatorilor si polarizind inca o data (pentru a cita oara?) spatiul public.

Fara suparare, cred ca aceasta conferinta si-a ratat misiunea, dar i-a reusit o „sinteza bizantina” intre politica si religie care nu stiu cui foloseste. Adica stiu, lui Neamtu si Voinescu si partidelor lor. Nu si spiritului integru, apolitic, critic si viu pe care ar trebui sa-l aiba Biserica (de orice confesiune ar fi ea).

Numai bine,

Iosif Prodan

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Reactie dupa Simpozionul ‘Crestinism, Societate civila, Angajare publica’”

  1. ACCEAȘI întrebare i-am pus-o vara asta lui Mihail Neamțu (pe care l-am cunoscut la Școala de vară de la Tescani din 2000), la lansarea unei cărți a sa la Librăria Humanitas (au participat vreo 20 de persoane). Răspunsul a fost… generalist. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s