Interviu cu istoricul Dorin Dobrincu (1/2)

Situl AltIasi.ro a publicat recent, in doua episoade, un interviu cu istoricul iesean Dr. Dorin Dobrincu, fost Director General al Arhivelor Nationale. Redau mai jos continutul  primei parti a acestui interviu, care poate fi citit AICI.

* * *

Desi ne-am obisnuit sa promovam la categoria „O Persoana” in mare parte doar artisti, cred ca a venit timpul sa ajungem si la alte personalitati din orasul nostru. Iesean prin adoptie, Dorin Dobrincu este nascut la Darabani (BT) in 1972. A terminat Facultatea de Istorie la Iasi, a publicat numeroase articole, studii si volume. Recent si-a terminat mandatul de Director al Arhivelor Nationale si s-a intors in orasul pe care-l considera „acasa”. Am profitat si noi de revenire si i-am adresat citeva intrebari, insa lungimea raspunsurilor a necesitat impartirea interviului in episoade. Astazi puteti citi prima parte.

AI: V-ati intors recent la Iasi; considerati ca este un pas inapoi in cariera dumneavoastra?

DD: Inca de cand mi s-a propus sa preiau responsabilitatea conducerii Arhivelor Nationale ale Romaniei, in 2007, ceea ce a presupus plecarea la  Bucuresti, am spus celor apropiati, in primul rand familiei si prietenilor, ca dupa ce se va incheia acest angajament intentionez sa ma intorc la Iasi. Am declarat si public aceasta. Probabil multi nu au crezut, avand in vedere trendul deja secular al plecarii masive a moldovenilor, inclusiv a iesenilor, spre alte zari, in special spre Bucuresti. Nu poti sa nu observi ca s-a pierdut si se pierde astfel cea mai importanta resursa a regiunii, cea umana. Poate intr-un fel am vrut sa ma si opun la ceva ce parea/pare o fatalitate (probabil stiti vorba conform careia „in Iasi sunt doua drumuri, unul care duce la gara, celalalt la «Eternitatea»”). Chiar si dupa incetarea mandatului meu la Arhive, asadar foarte recent, mi s-a propus sa raman in Bucuresti, in institutii publice. Am declinat aceste propuneri. Motivele intoarcerii mele sunt diverse, tinand atat de faptul ca am in derulare, singur sau impreuna cu alti prieteni ori colegi ieseni, proiecte academice, cat si de intentia demararii anumitor proiecte cu bataie mai lunga, de natura institutionala sau publica. Consider ca identitatile locala si regionala sunt importante si nu ar trebui sa ne sfiim a le (re)afirma, chiar daca noi, moldovenii, avem mai degraba o traditie a autocenzurarii, a autoreprimarii in aceasta privinta. Cred ca este important sa incercam dezvoltarea regiunii noastre, a Moldovei, sa incercam recuperarea anumitor decalaje, care altfel tind sa se adanceasca, iar aceasta se poate face doar cu si pentru oamenii de aici. Daca noi nu o facem, nimeni nu o va face. Solutiile trebuie gasite, analizate, discutate public si puse in lucru. Pentru aceasta este nevoie, evident, de refacerea unei coeziuni regionale, de implicarea, de coagularea celor care isi doresc sa faca ceva, de constituirea unei mase critice capabile sa miste lucrurile in sensul dorit.

Asadar, ca sa raspund (si) direct la intrebarea dumneavoastra, nu consider intoarcerea mea la Iasi un pas inapoi. Este vorba mai degraba de un gest calculat, de respectarea unei promisiuni pe care mi-am facut-o mie insumi si celor apropiati. Asta nu inseamna ca nu voi putea pleca la un moment dat, pentru o vreme, in alta parte. Insa aici, la Iasi, este „acasa” pentru mine.

Cititi restul interviului la adresa de mai sus.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Interviu cu istoricul Dorin Dobrincu (1/2)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s