Dorin Dobrincu – Dacii: adevaruri tulburatoare despre protocronism

Recent, un  documentar intitulat Dacii – adevaruri tulburatoare a stirnit un val de articole in presa scrisa romaneasca si in mediul virtual. Postarea pe youtube a filmului a strins pina in prezent peste 700.000 de vizionari – o cifra uriasa daca ne tinem cont de lungimea filmului (1h).

Pentru ca perspectiva realizatorilor miroase de la o posta a protocronism, ne-am gindit sa intrebam un istoric, pe Dorin Dobrincu (fostul Director al Arhivelor Nationale Romane), de unde vine aceasta atitudine socio-istorica a romanilor.

Dorin Dobrincu: „Istoria a fost in spatiul cultural romanesc, inca din secolul XIX, o parte constitutiva a ideologiei nationale. As spune chiar cea mai importanta parte. Nu intamplator scrierea si predarea istoriei au fost lungi perioade un veritabil monopol de stat. Daca in secolul XVIII si intr-o buna parte a secolului XIX s-a accentuat descendenta pur romana, inca de la Traian, a romanilor, ulterior s-a facut loc si pentru daci in istoria etnogenezei noastre. Mai mult chiar, la inceputul secolului XX, cu punctul de inceput in cartea lui Nicolae Densusianu, Dacia preistorica (1912), a aparut un curent care nu doar a privilegiat vechimea romanilor in acest spatiu, dar prin daci, prin traci si prin populatii premergatoare acestora, s-a considerat ca aici a fost leaganul civilizatiei europene. Asa a aparut tracomania si o subspecie a acesteia, dacomania.

Teoriile acestea protocroniste au capatat o oarecare popularitate in secolul XX, in interbelic, dar mai ales in timpul national-comunismului. In aceasta din urma perioada, un rol l-au jucat (pseudo)istoricii oficiali, dar si Iosif Constantin Dragan, un emigrant roman din Italia, cu radacini legionare,  aflat in relatii de afaceri cu Romania comunista, dar si cu cercurile Securitatii, el sustinand propaganda lui Nicolae Ceausescu in Vest. Dragan a publicat volume protocroniste (Noi, tracii si istoria noastra multimilenara, Mileniul imperial al Daciei etc.) si un buletin, Noi tracii. In pofida pretentiilor, era vorba de pseudoistorie. Toata aceasta mitologie nu a disparut, ea fiind reluata, iata, si in postcomunism. Istoricii profesionisti privesc cu rezerva necesara toate aceste teorii.

Nu e inutil de precizat ca asemenea tendinte nu se intalnesc doar in Romania, ci in multe alte locuri. Istoria inventarii unor identitati, a unor genealogii fantaste este foarte veche. Numai ca daca acum doua-trei secole abia se puneau bazele istoriei ca disciplina savanta, astazi avem o uriasa cantitate de lucrari serioase, facute cu respectarea regulilor profesiei de istoric. Cei care produc filme precum cel amintit de dumneavoastra sau carti cu titluri asemanatoare sunt evident diletanti. Ii pot impresiona pe oamenii care nu stiu nimic despre subiect sau pe cei care vor sa se refugieze intr-un trecut integral inventat pentru a scapa de un timp care li se pare nedemn. Boala veche…”

*acest text scris de istoricul Dorin Dobrincu face parte dintr-un interviu acordat de Domnia sa pentru Altiasi.

(Sursa acestui text-semnal, AltIasi.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Dorin Dobrincu – Dacii: adevaruri tulburatoare despre protocronism”

 1. Mai întîi d-le Dobrincu, ca să fiţi crezut, ar fi trebuit să răspundeţi concret, cu argumente credibile şi logice, la opiniile celor ce contestă originea noastră romană. După aceea, mai putem vorbi. Ori, dvs. aţi împroşcat cu noroi o echipă de oameni serioşi care au lansat o teorie ce nu corespunde cu cea oficială, de obedienţă şi ploconire cunoscută.
  Recomand celor ce vor să-şi facă propria lor părere să deschidă linkul DACIA NEMURITOARE, să urmărească filmul şi să asculte argumentele aduse de acei calificaţi de către autor cu eticheta de protocronişti.
  Stimaţi cititori, judecaţi cu mintea dvs. şi nu vă lăsaţi manipulaţi de părerile unor oameni fără coloană vertebrală.

  Like

  1. Domnul meu,
   Am trimis comentariul dvs. Dr Dobrincu si domnia sa mi-a raspuns ca, desigur, prin Constitutie, fiecare are dreptul la o opinie.
   Cind este vorba de stiinta insa, as adauga eu, unorile patriotarde sunt de putin folos. Acolo este nevoie de luciditate si de indoiala de sine, ori asemenea virtuti nu sunt nici pe departe ilustrate de demersul ieftin despre care vorbim.
   Oricum, in virtutea libertatii de exprimare, opinia dvs. a fost inregistrata, si cine va crede isi merita soarta 🙂

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s