Un scurt mesaj adresat amicului Mihail Neamtu – despre necesitatea curatirii culoarului politic de centru-dreapta

Mihail Neamtu este un om pe care il pretuiesc ca om de cultura si crestin. Ne apropie interesul comun pentru teologie si o serie de alte preocupari asemanatoare – pretuirea pentru teologia lui Dumitru Staniloae, efortul legat de intelegerea perioadei comuniste, angajarea sociala din perspectiva crestina (mai degraba politica, in cazul lui), etc. Am avut si ocazia, deosebit de placuta, de a fi impeuna in citeva ocazii si sunt gata oricind sa petrec cu el in altele asemanatoare.

Spre deosebire de mine, Mihai este un scriitor talentat, cu un stil placut, ce il apropie uneori de filiatia Baconshi, Plesu. In acest domeniu il citesc intotdeauna cu placere pe Mihai, chiar daca nu sunt intotdeauna de acord cu el. Si nici el cu mine. Cu alte cuvinte, suntem chit.

Politic insa nu rezonam neaparat. Mihail Neamtu este in mod evident un om de dreapta. Desi uneori pare sa incerce a ne convinge ca este un om de centru-dreapta, nu cred ca aceasta etichetare politica are o acoperire reala. Vehementa retorica cu care ataca, adesea fara nuante, tot ce vine de la stinga este pentru mine o dovada clara in acest sens. Eu sunt mai degraba un om de centru, care oscileaza mai tot timpul intre admiratia pentru preocuparile sociale ale stingii (chiar daca, trebuie sa recunosc, aceste se limiteaza adesea la fatarnice declaratii retorice – iata de ce eu nu fac politica militanta, ci lucrez pentru o organizatie umanitara) si convingerea, de sorginte liberala (a propos, eu am votat intotdeauna cu dreapta), ca fara o identitate individuala (dar NU individualista) clar constituita, ca sursa a initiativei civice si fara institutii solide, transpersonale, nu se poate construi o o societate moderna.

Asa fiind, nu cred ca modelele democratice pot fi exportate (in maniera ‘hard’, a la Bush, sau in cea mai soft, preferata de europeni) in alte culturi, ci consider ca idealurile democratice nascute in spatiul cultural european, trebuie sa se intrupeze organic in fiecare cultura. Este evident ca  o asemenea pozitionare politica implica un grad destul de mare de ambiguitate, un lux pe care eu, ca neimplicat in politica militanta mi-l pot permite; ceea ce nu este o optiune pentru Mihai.

El este caconservator, iar eu, desi am laturile mele conservatoare, acestea nu se manifesta prea mult in spatiul politicii. El are inclinatii, si o oarecare istorie, care il apropie de nationalism, chiar daca unul mai luminat si nuantat. Eu am o suspiciune fundamentala fata de nationalism, mai ales in versiunea lui ortodoxista, neolegionara, de la noi. Acesta este un domeniu in care, tocmai din pricina inclinatiilor lui, cred ca, asa cum i-am spus deja, Mihai nu este suficient de atent. Tocmai de aceea am ramas mereu rezervat fata de miscarea numita Noua Republica, desi urmaresc cu mare atentie si cu oarecare simpatie aceasta initiativa – si Mihai stie acest lucru, care a adus o oarecare umbra in relatia noastra, chiar daca, sper, continua sa ma socoteasca (inca) un prieten.

In plus, fiind monarhist (iata una dintre laturile mele, putine, in care sunt mai conservator ca Mihai), sunt rezervat fata de republicanismul inspirat, mai mult sau mai putin, de iluminismul francez, mai ales cind acesta este trecut prin filtrul experientei americane. Mihai este un pro-american declarat; eu, poate din pricina experientelor mele mai degraba traumatice in acest spatiu, sunt mai degraba rezervat fata de ceea ce vine de acolo. Asa cum bine stiu cei care ma cunosc, aceasta rezerva devine adesea suspiciune, si nu de putine ori, pe chestiuni punctuale, o respingere radicala. Si, trebuie sa marturisesc acest lucru, gasesc chiar o satisfactie, putin cinica, sau ma manifest unedin cind in cind, ori in mod deschis ca antiamerican, intr-o vreme cind admiratia fata de tot ce vine din America face parte din vulgata intelectualului de dreapta.

Mihai nu este un om perfect (cine altcineva, in afara persoanei pe care o vedem in fiecare dimineata in oglinda mai poate fi perfect pe lumea asta?).  Are si el slabiciunile lui omenesti, micile (sau mai marile) lui compromisuri si aliante de circumstanta, si erorile lui de judecata, care il fac uneori nesuferit chiar si celor care altfel il simpatizeaza. Nu voi intra aici in detalii, caci, crestineste vorbind, pe acestea ar fi corect sa i le comunic intii in mod personal.

Oricum ar fi, Mihail Neamtu va juca, fara indoiala, un rol important in noua constructie a dreptei. Dar poate tocmai din pricina slabiciunilor de care vorbeam mai sus, am incercat sa-l avertizez in mesajul de mai jos, trimis lui pe Facebook, despre riscurile acestei noi constructii politice, care ar putea s-o compromita in ochii celor pentru care doza de perversitate a anumitor aliante politice tactice necesare in astfel de constructii este inaccceptabila din perspectiva moralei politice elementare.

Redau mai jos mesajul meu (care este raspuns la un comentariu facut de Mihai astazi dimineata pe Facebook – si pe care il renau mai intii):

Mihail Neamtu, pe Facebook (11 august 2012): ‘Iată ce, foarte inspirat, îmi scrie colegul Bogdan Popa din Londra: trebuie sa joace totul pe cartea civica, o revolutie a cetateniei active, sa indemne pe fiecare votant sa mearga in familie, intre prieteni, in comunitate, sa explice de ce trebuie (de data aceasta) sa mearga la vot si sa voteze impotriva USL. Intocmai cum a boicotul a functionat pentru 2-3 milioane de persoane, in acelasi fel actiunea civica va avea efecte profunde, pentru ca mergi la radacina problemei: ataci absenteismul in singurul mod posibil, prin peer pressure, si le dai sentimentul oamenilor, inca o data, de apartenenta la o adevarata societate civila. Idealul unei clase politice noi, iesita direct din actiunea pozitiva a cetateanului. O mobilizare generala pentru o Noua Republica.’

 

Draga Mihai,

Singura sansa de a vedea din nou la vot oamenii seriosi si responsabili din Romania, este curatarea culoarului de centru-dreapta de corupti si veleilari. Asa cum ii spouneam recent si domnului Baconschi, atita vreme cit pe acest culoar ramine si PDL-ul, ‘asa cum este’, adica cu toti coruptii si mafiotii lui, pe mine nu ma veti vedea la vot. Si stii bine ca Blaga nu are nici o intentie de a-si face curatenie in batatura,caci fara ‘baronii’ lui e fara putere.

Stiu destui oameni care asteapta o alternativa reala, nu aceeasi banditi politici cosmetizati cu citeva figuri mai frecventabile.

Stiu ca nu se poate fara PDL. Politica este arta compromisului si a realismului. Ma tem insa ca fara o distantare RADICALA de coruptia vechii clase politice (inclusiv de la PDL) nu veti reusit sa-i convingeti pe cei care s-au fript deja de prea multe ori cu promisiunile politicienilor dupa 1989.

Ori, ce vad deocamdata pe acest culoar politic in privinta delimitarii de cei compromisi sunt lucruri complet neconvingatoare. Oricum, mai astept. Si ma rog. Altceva nu pot, caci vocatia mea este in cu totul alta directie. Imi pasa insa in egala masura de tara in care mi-a fost dat sa ma nasc si sa traiesc, si care acum se duce, incet, incet, de ripa. Sanatate.

Danut

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Un scurt mesaj adresat amicului Mihail Neamtu – despre necesitatea curatirii culoarului politic de centru-dreapta”

 1. Neamțu și Noua Republică au început să se compromită de cînd au intrat în hora pentru susținerea lui Băsescu. Cea mai aiuritoare replică de la mitingurile pre-referendum i-a aparținut însă lui MRU (la Cluj-Napoca, adresîndu-se mulțimii): “V-a mințit domnul Băsescu vreodată?”

  Like

  1. Desigur, aveti si dvs. dreptul la propria opinie, ca noi toti. Sper ca-mi permiteti sa nu fiu de acord cu ideea ca sustinerea presedintelui Basescu, mai ales in conditiile restauratiei febrile a salbaticiei bolsevice a uselistilor, este neaparat o pricina de compromitere.
   Mie se intimpla sa nu-mi placa deloc presedintele Basescu. Nu mi-au placut niciodata indivizii cu obrazul gros si lipsa de maniere. Sa nu confundam insa persoana cu functia, si nici rugozitatuile lui cu masinatiunile perverse ale motanului Felix si ale lacheilor lui.

   Like

 2. desigur că în situația Băsescu vs USL, orice minte lucidă îl alege pe Băsescu. Însă în ochii electoratului de dreapta, trădat consecutiv de PNL și PDL, gestul pe care l-a făcut Neamțu este compromițător. Îl înțeleg și pe el și pe Ungureanu că au nevoie de structurile PDL-ului, dar iată că alianța care părea de moment (referendumul anti-USL) se prelungește. Dacă se duc în coaliție de dreapta cu PDL la parlamentare, nu vor strînge mai mult de 35%.

  Like

  1. Iar daca se duc singuri vor stringe probabil mai putin de 10%. Asta este marea lor problema.
   As prefera si eu sa mearga la parlamentare fara PDL, sau cu un PDL restructurat din radacini si fara coruptii care sunt acum pe cai mari, chiar daca cam jigariti dupa locale, in acest partid, la fel de clienelar ca si PSD si PNL, dar asta nu depinde numai de ei. Daca ar tinti parlamentarele de peste 4 ani, si-ar putea permite acest lux. Dar daca alianta bolsevica va avea o majoritate confiortabila in parlament, ma intreb ce fel de Romanie vom mai avea atunci.
   Desigur, exista si posibilitatea de a candida singuri si de a face ulterior aliante, dar in acest caz vor fi probabil dominati de activistii din vechea garda PDL. Sunt sigur ca specialistii lor fac deja toate calculale preliminare necesare, desi adesea calculele facute pe hirtie nu se potrivesc cu rezultatele reale de pe teren.

   Like

 3. Aveam si eu simpatie pentru Mihai Neamtu, si pentru ca a studiat teologie in spatiul britanic (el venind dintr-un spatiu ortodox) – si, in plus, intrucat se vede ca este un om inteligent si citit.
  Insa dupa dialogul televizat cu Vasile Iernu, am ramas dezamagit de caracterul lui. Nu m-a interesat in acel dialog pozitia lor politica – de stanga respectiv dreapta. Fiecare si-a sustinut pozitia mai mult sau mai putin convingator. Insa faptul ca s-a legat de vorbirea (mai dificila uneori) a lui Vasile – cu alte cuvinte, atacul la persoana al lui Mihai, m-a dezgustat. Daca acel dialog il reprezinta pe omul Neamtu (mai precis, este revelator pentru caracterul sau), atunci cu siguranta nu voi vota cu formatiunea lui. Nu pentru ca altii ar fi mai buni – ci pentru ca de la cei care ar putea avea ceva de spus in Romania, precum dumnealui, am mai mari asteptari decat de la ceilalti. Un intelectual crestin trebuie sa stie sa fie intotdeauna domn. Daca insa apeleaza la dictonul ‘scopul scuza mijloacele’ ca si ceilalti, pentru mine este un om descalificat… Imi pare rau, dar eu am aversiune pentru continua atitudine romaneasca a alegerii ‘raului mai mic’.

  Like

  1. Inteleg ce spui, Vali, si mi se pare perfect legitim. Eu n-am vazut emisiunea aceea, poate tocmai pentru ca mi-a fost teama ca va iesi asa.
   Cred ca Mihai, dar si Vasile uneori, se lasa luat de val. Lui Mihai i se trage de la Costi Rogozanu, un publicit marunt si frustrat, care straluceste doar prin obraznicie si incoerenta. In cazul lui Mihai, toata adunatura cu iz neolegionar de la inliniedreapta.ro arboreaza asemenea atitudini agresive si intolerante. De la Capital li se trage.
   Si eu m-am saturat sa votez cu raul cel mai mic si, in ce ma priveste, daca noua formatiunea de dreapta nu se va desprinde in mod radical de coruptii din PDL (si ma tem ca n-au curajul sa faca asta, din ratiuni politice marunte), nu voi vota la alegerile din toamna. Eu n-am acceptat sa fiu carne de tun pentru comunisti si cu atit mai putin sunt dispus sa faca asta in democratie (atita cita este posibila la acest popor tarat).

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s