Alege scoala – celebrarea de final al primului ciclu

Încheierea primei etape a proiectului Alege Școala!

Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, desfășoară, începând cu 1 septembrie 2009, proiectul Alege Școala! în trei regiuni de dezvoltare :
1) regiunea București-Ilfov;
2) regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui);
3) regiunea Sud Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman).

Din punct de vedere al împărțirii administrativ teritoriale bisericești au fost implicate zece eparhii din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Întrucât proiectul a înregistrat un real succes, acesta fiind primit cu entuziasm atât de către preoți, cât și de către copii, începând cu 1 august 2010, proiectul Alege Școala! a devenit un proiect național.

Prin acest proiect Biserica își propune să aducă mângâiere și bucurie în sufletele copiilor, acolo unde lipsește afecțiunea părintească, atmosfera de familie și educația. Au fost identificați foarte mulți copii care sunt abandonați de părinții plecați la muncă în străinătate și cărora le lipsește dragostea părintească. Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului Alege școala!, în special prin taberele de creație, Biserica a venit în sprijinul acestor copii, ajutându-i să-și păstreze echilibrul emoțional prin cultivarea dragostei față de semeni, de Biserică și de școală. Impresiile lăsate de copiii participanți la taberele de creație au arătat că pentru cei mai mulți dintre ei a fost prima tabără din viața lor.

Obiectivul general al proiectului Alege Şcoala! îl constituie prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică”, în vederea asigurării educaţiei de bază şi a motivaţiei pentru rămânerea în educaţie a copiilor din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.
Proiectul Alege școala! a fost nominalizat ca proiect de succes pe axa de Prevenire și corectare a părăsirii timpurii a școlii, atât pe site-ul Organismului Intermediar pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, cât și la Conferința Națională „POSDRU – Principalul Furnizor de Formare, Ocupare și Incluziune Socială” care a avut loc în București, în data de 11 aprilie 2012.

În mod deosebit mulţumim Fundaţiei World Vision România, care ne ajută de multă vreme în programe educaţionale.

Astăzi este o zi de bucurie și de speranţă. Bucurie pentru că, privind în urmă putem costata că proiectul a rodit în sufletele copiilor beneficiari, fapt dovedit și de premierea care a vut loc în data de 21 mai 2012 pe Colina bucuriei, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale Sfinții Împărați Constantin și Elena, când cei mai buni dintre copiii implicați în proiect au primit daruri consistente din partea organizatorilor.

Momentul acesta este însă și prilej de speranţă, deoarece organizatorii pot să analizeze rezultatele obținute cu succes în prima etapă din proiectul Alege Școala! şi pot continua o etapă nouă, pentru a diversifica activitățile educațional-culturale și misionar pastorale ale Patriarhiei Române.

Vă felicităm pe toţi cei prezenţi pentru rezultatele obţinute şi vă dorim noi realizări în viitor, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii noastre şi bucuria copiilor şi tinerilor.

Cu aleasă preţuire şi părintească binecuvântare,

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: