Emanuel Contac pune o intrebare legata de texte de calitate pentru triadologie. Iata raspunsul meu:

Draga Manu,
Eu, dimpotriva, am facut o pasiune pentru dogmatica, mai ales pentru triadologie, si sunt destul de putin incintat de felul in care se face teologie biblioca in modernitate, mai ales cind aceasta se reduce la speculatii gramaticale ieftine. Desigur, NT Wright sau Walter Brueggemann sunt alta mincare de peste.

Dar sa revenim la subiect.

Poate ca cea mai buna introducere in subiect ar fi articolul despre Trinitate/Sfinta Treim, dintr-un dictionar teologic decent.

De acord cu faptul ca partea de triadologie dintr-o teologie dogmatica ar putea fi o buna introducere. Ar putea, dar nu neaparat, mai ales daca, asa cum se intimpla in cele mai multe teologii sistematice protestante, triadologia este un subiect absolut izolat, intr-o gramada de alte doctrine separate, iar nu fundamenrul edificiului dogmatic, asa cum se intimpla in teologia ortodoxa de calitate sau la Barth si cei care l-au urmat..
Nu recomend Erickson. Este prea scolastic si uscat. Cu atit mai putin Grudem, care este de o superficialitate (tipic evanghelica) absolut strigatoare la cer. In ce priveste triadologia, este absolut habarnamist.
Mai degraba as recomanda dogmatica lui Alister McGrath, mult mai holista si mai nuantata, apropiata modului european de a face teologie.
Pentru o intelegere mai profunda insa, este nevoie de examinarea unei monografii pe aceasta tema.
Pentruca probabil persoana care intreaba este penticostala, ii recomand lucrarea lui Veli-Matti Karkkainen The Trinity: Global Perspectives. Karkkainen, care preda dogmatica la Fuller, are o capacitate rara de a oferi sinteze de foarte buna calitate.
Monografia mea preferata pe aeasta tema este lucrarea lui John Thompson, Modern Trinitarian Perspectives, un text extrem de nuantat, care contine analize subtile si evaluari echilibrate.
Cred ca am scris deja prea mult pentru o introducere in subiect (Intentionez sa public acest text si pe blogul meu) si sunt curios care sunt textele preferate ale altora ssi, mai les, de ce.
Sper ca acestea sa fie de folos ca un inceput de raspuns.

Vaisamar

O cititoare a blogului îmi scrie cu următorul mesaj:

Ati putea sa-mi recomandati carti pentru a-mi clarifica conceptul de Trinitate? Intrucat stiu ca este un subiect foarte controversat, inteleg ca trebuie sa am grija ce aleg sa citesc pe aceasta tema si cred ca dumneavoastra stiti care autori sunt de incredere si care nu.

Drept să zic, nu știu ce să recomand. Să o îndrum pe cititoare către capitolele relevante dintr-o teologie dogmatică / sistematică? Pe vremea mea se purta Millard Erickson. Mai nou se poartă Wayne Grudem.

Sigur, ar putea fi citit, pentru echilibrarea perspectivei, un Stăniloae.

Dacă ați fost pasionați de subiectul „trinitate” și puteți recomanda ceva cu temei, aștept comentarii.

Eu nu am făcut niciodată o pasiune pentru dogmatică, fiindcă sunt fire analitică. Mă descurc mai bine să despic firul în patru decât să sintetizez.

Deci, cine știe, să recomande!

View original post

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “”

  1. Dintre catolicii contemporani care imi vin in minte la subiectul acesta, Bernard Sseboué in cartea Croire.

    Like

  2. Total de accord cu recomandare cartii lui Karkkainen, finlandez de origine, carte care ofera pe linga cele mentionate mai sus si o bibliografie importanta. Eu am gasit bun si Erickson, de fapt a fost manualul folosit la facultatea de theologie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: