Pr. Constantin Necula la penticostalii din Beius, de Duminica Ortodoxiei

Parintele Necula este unul dintre cei mai luminati, mai deschisi si mai carismatici dascali ortodocsi de la noi.

Am urmarit, cam de la distanta, si mai degraba in sila, disputele virtuale stupide din spatiul evanghelic in jurul invitatiei facute Pr. Necula de Vladimir Pustan si de Ciresarii lui, in a se adresa evanghelicilor din Beius, cu ocazia Duminicii Ortodoxiei. Acum am reusit, in sfirsit, sa ascult acest discurs si inteleg, inca odata, de ce a trebuit sa plec dintre evanghelicii romani, refugiindu-ma intre anglicani, pentru a-mi pastra sanatatea mentala si spirituala.

Asa cum ma asteptam, nimic din elegantul si avintatul discurs evanghelic si ortodox al Pr. Necula, nu justifica furia fundamentalist-sectara revarsata asupra lui Pustan din pricina acestei curajoase invitatii. Pustan pare sa fie unul dintre putinii evanghelici romani ramasi intregi la minte si la spirit. Sa-l binecuvinteze Dumnezeu si sa-l pazeasca de ‘fratii’ lui ‘benevoitori’.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Pr. Constantin Necula la penticostalii din Beius, de Duminica Ortodoxiei”

 1. Stimata doamna/domnisoara,
  Nedumerirea dvs. nu ma mira, data fiind ignoranta promovata cu privire la teologia icoanei in bisericile evanghelice de la noi si de aiurea.
  In rest, ma rog ca Dumnezeu sa va lumineze si sa ve elibereze de sectarism.

  Like

 2. “I-am incurajat s-o sfinteasca si sa aduca cite icoane au nevoie.”
  Asta o spuneti dumneavoastra ca evanghelic… CIUDAT lucru spus de un evanghelic ( si aceasta stiind ca icoanele acelea nu sunt doar de decor). La sfarsitul anului trecut l-am auzit pe fratele Pustan spunand ca Domnul Isus n-a mai avut si alti frati si ca Maria, mama Lui, a ramas fecioara toata viata ei. Nu am nimic impotriva ortodocsilor care traiesc o viata curata in ascultare de Cuvantul Scripturii, ci chiar ii apreciez, dar nu imi place cand evanghelicii, ca sa se puna bine cu toti, imprumuta de la fiecare cate putin si nici ei nu mai stiu ce cred. Dupa cum se schimba convingerile, cine stie daca nu va veni si la noi vremea cand unii dintre evanghelisti, pastori,etc. se vor declara atei?

  Like

 3. ..Ba cu si mai multa pompa (decit pe pr. Dumitreasa) l-am primit pe parintele Pomohaci, cunoscut noua tot via dl. Pustan…

  Like

 4. Iata un domeniu unde puteti lua exemplu din emigratie. Prin ’94 parintele Calciu Dumiteasa a pedicat in biserica baptista romana din Detroit (cu tinuta reglementara + cruce). Apoi, un an si jumatate am gazduit pe gratis slujbele bisericii sf. Nicolae in sala noua a bisericii noastre, noi inghesuindu-ne in cea mica si veche (dinsi isi construiau biserica). I-am incurajat s-o sfinteasca si sa aduca cite icoane au nevoie. Intr-o anumita ocazie, l-am invitat pe parintele Cirstea, parohul bisericii, sa aiba un mesaj…. Ne-am oferit si noi sa mergem la dinsii intr-o slujba de despartire, dupa ce au s-au mutat. Ei au acceptat cu placere “propunere noastra de vizita” dar n-au transformat-o in invitatie concreta niciodata.
  PS 1- in emigratie e mai usor: majoritari in Romania -ortodocsii- sunt minoritari in America. Asta nu-i impiedica sa ne priveasca de sus, dar ii tine o leaca mai smeriti decit in Ro…smerenia fiind un bun ingredient pt viata duhovniceasca.
  PS 2- Alex, cunosc evenimentul din Virfurile

  Like

 5. Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
  Danut Manastireanu ridica din nou stacheta ortodoxiei evanghelice. Un cay similar cu cel e la Beius s-a intimplat in urma cu citiva ani la Virfurile, Arad s-a intimplat acelasi lucru. Pastorul de acolo si preotul ortodox au predicat unul in “biserica” altuia. Spuneau virfurenii ca atmosfera din comuna era una mult mai ingaduitoare. Dar preotul, mai batrin s-a dus la Domnul…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: