Andras Visky la celebrul teatru newyorkez La MaMa

L-am cunoscut pe prietenul meu Andras Visky la mijlocul anilor ’70 in casa parohiala a bisericii din Paleu, Bihor, unde slujea pe atunci tatal sau, cunoscutul preot reformat Ferenc Visky, prieten apropiat al lui Richard Wurmbrand si mentor al unei intregi generatii de intelectuali crestini, maghiari si nu numai.

Andras este cel mai mic dintre cei 7 copii ai lui Feri bacsi. A studiat la Politehnica, dar vocatia lui este arta, mai precis literatura: poezia, proza si, mai ales, dramaturgia. Detine de asemenea un doctorat in antropologie teatrala si preda adeseori cursuri de dramaturgie in Romania, Ungaria sau Statele Unite. Este director artistic asociat la Teatrul maghiar de stat din Cluj.

Una dintre piesele sale, Julieta, a fost pusa in scena si la Iasi (vezi AICI) in 2008.

O alta piesa a sa, I Killed My Mother, care fusese montata in 2010 la Chicago (vezi AICI), va fi prezentata pe 10 februarie la celebrul teatru La MaMa din New York.

Ce mult mi-ar placea sa pot fi acolo cu aceasta ocazie! Din pacate, chiar daca voi fi in Statele Unite la acea data, chiar pe coasta de est, voi fi prins cu intilniri in Washington DC.

Felicitari, Andras Visky!

* * *

Iata ce-mi scrie Andras in legatura cu acest important eveniment artistic:

Draga Danut,

Daca ai prieteni la NYC, da-le de veste ca din 10 februarie exceptionalul teatru La MaMa din New York va juca piesa mea I Killed My Mother un “full run”.
Primele trei zile ma voi intalni si cu spectatorii, iar pe 15 februarie, to la La Mama vom avea o discutie publica despre piesa, spectacol, teatru si viata cu Andrei Serban, Robert Woodruff (Yale University), Karin Coonrod (tot Yale, regizoarea spectacolului) – intrare libera, receptie etc.
Eu ma aflu acum la San Diego, predau ca guest lecturer timp de doua saptamini la University of California, dupa care ma duc la NYC. (Voi tine un master class si la Yale.)
Nu esti cumva pe aproape?
Cu drag,
 Andras

* * *

De asemenea,

duminica 5 februarie, la ora 6 pm, la TVR Cultural,
in cadrul serialului ‘Campania Premiile TVR Cultural‘, va fi prezentat Episodul 19, dedicat lui Andras Visly.

Iata cum este prezentat acest episod pe situl respectivei televiziuni:

Protagonistul acestui episod este Visky András, o remarcabilă personalitate culturală, care a trăit de la o vârstă fragedă experienţa deportării în Bărăgan şi care a generat reflectări majore în plan social şi cultural pe această temă.

Documentarul urmăreşte cercetarea recuperatoare pe care Visky András o face la Rubla (jud. Brăila), unde încă mai există urme ale deportărilor din anii `50 şi unde se propune realizarea Memorialului Deportărilor în Bărăgan.

Realizator: Jon Gostin

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Andras Visky la celebrul teatru newyorkez La MaMa”

  1. Cu ani in urma am fost intr-o tabara cu fratele Visky si citvia dintre copii, poate doi, nu mai stiu. Familie deosebita. Ce mi-a ramas a fost un spirit de intelepciune, nu bravura, nu vedetism, ci modestie si intelepciune.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: