Associated Baptist Press – Pro-life, pro-choice speakers urge common ground on abortion

Associated Baptist Press – Pro-life, pro-choice speakers urge common ground on abortion.

‘ After nearly 40 years of polarization over abortion, two speakers at a Mercer University event said Jan. 24 it is time for people who are pro-choice and pro-life to seek common ground to reduce the current number of 1.2 million abortions a year.’

Abortion is a very hot topic, and rightly so, because it is about life and death. However, the way this issues was politicised by both liberals and conservatives has clearly not led to a reduction of the number of abortions in the US.

The search for common ground between the proponents of the two opposed positions on abortion is a must if this social problem is going to be addressed in an adequate way.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Associated Baptist Press – Pro-life, pro-choice speakers urge common ground on abortion”

 1. @”However, the way this issues was politicised by both liberals and conservatives has clearly not led to a reduction of the number of abortions in the US”
  Oare de ce nu le-a redus? Politica vs avorturi a lui Obama trebuia sa le reduca. Crestinii mai desepti -un fel de pro-life dar pro-choice- s-au dat de partea lui. Educatia sexuala -care propunea sexul “sigur” ca metoda de reducere a avorturilor- a fost sustinuta de crestinii ce l-au susintut pe Obama. In special Tony Campolo care i-a scris politica sociala. Cum de nu-si pun acum cenusa in cap? Adica sa-si asume responsabilitatea pt esec. Cei de la Moral Coalitiion au fost gasiti vinovati de cresterea numarului avorturilor pt ca foloseau metode fundamentaliste. La ce-a dus desteptaciunea astora de pe urma? La esec; incurajarea avorului dupa principiul: pacat cu pacat se scoate. Teologia lor: ei sunt pro-life dar se manifesta ca pro-coice pt ca asa oamenii renunta de buna voie la avort. Concluzia: “un pacat mai rezonabil nu-l poate reduce pe ala mai putin rezonabil pt ca pacatul e… tot pacat si nu poate oferi solutie.

  Like

  1. Aceeasi intrebare se poate pune, dar n-o faceti, desigur, caci problema dvs. nu este rezolvarea tragediei, ci demonstratia ‘draptatii’ fundamentaliste, de ce nu s-au redus avorturile cu toate eforturile fanaticilor pro-life (dintre care unii au fost gata sa si ucida pentru ‘adevarul’ lor)?
   Raspunsul este simplu. Pentru ca o asemenea problema complexa are nevoie de dialog si de solutii complexe, pe masura complexiatii problemei, nu de declaratii fatarnice ex cathedra.

   Like

 2. @”Raspunsul este simplu. Pentru ca o asemenea problema complexa are nevoie de dialog si de solutii complexe, pe masura complexiatii problemei, nu de declaratii fatarnice ex cathedra.”
  Da… dar nu in spatiul crestin… What? In spatiul crestin mai trebuie si pocainta pt scrintelile comise. Nu doar dialog. Apoi, avorturile -mai intii sexul in afara casatoriei- trebuiesc scoase din biserica mai intii. What?… Propunerile “alor rai” -educatia in abstinenta, pe linga altele- au fost respinse de… crestinii luminati (liberali) si de cei pro-life: “de ce sa punem pe umerii copiilor/nepotilor poveri pe care nici parintii nostri si nici noi nu le-am putut purta?”…Adoga ei: “Astazi conditiile sunt altele decit in Sfinta Scriptura: oamenii se casatoresc mai tirziu, contactele interpersonale mai multe, moda mai dezbracata (eliberata de prejudecati), etc”… Biserica a incorporat practici acceptate de societate, iar teologia le-a rezolvat conceptual: Scriptura nu trebuie luata literal; astea-s chestii culturale care trebuiesc privite prin conceptia epocii actuale, depinde de paradigmele teologice…si de cele escatologice (vs. Iad/Rai), etc., etc….Asa ca, mai sigur e sa mergem la stiinta ca si ea face parte din revelatia luii Dumnezeu si e pe picior de egalitate cu Scriptura ca revelatie; deci daca Scriptura contrazice stiinta -medicala/socio-psiho in cazul asta- prioritatea o are stiinta ca ea trebuie luata literar, nu metaforic. Si uite asa, s-a inmultit pacatul si odata cu el sarcinile nedorite. Ceea ce au facut “astia luminati” a fost ca ei au zis ca in sinea lor ei sunt pro-life (cine nu e?) dar avind in vedere cele de mai sus daca faci educatie rezultatul e mai bun decit daca tii de Scriptura ca orbu’ de bita. Aceasta necredinta infrumusetata a condus la o educatie, pe care ti-e rusine s-o ilustrezi, inca de la clasele primare. Iar rezultatul e promiscuitatea morala -inclusiv in spatiul evanghelic- si “efectele colateralete” (sarcinile nedorite) +avorturi. Da, problema asta e complexa pt ca am coplicat-o noi. Si nu poate fi rezolvata printr-un dialog in care Dumnezeu trece pe bancheta din spate. Mai intii prin pocainta… Atita doar ca nimeni n-a gresit; de ce sa se pocaiasca? Ba a gresit: Moral majority si Dobson….
  Multumesc pt atentie.

  Like

  1. Este evident ca nu sunteti capabil sa va desprindeti de aceasta capcana juridica in care ati intrat.
   Discutiile legate de pacat, cu toata relevanta lor pentru crestini, n-au nici o valoare penntru cei care nu impartasesc viziunea noastra despre lume.
   Si totusi, ca cetateni ai acestei lumi trebuie sa gasim un limbaj comun, pentru a face lumea un loc mai respirabil si a reduce, pe cit posibil suferinta. Intr-un asemenea efort, toata patima dvs hamartiologica este complet lipsita de valoare.
   Putina iubire si compasiune fata de cei care sufera ar fi de mult mai mare valoare.
   Inca odata se vadeste ca ceea ce ne desparte este nu doar o opinie sau doua, ci o intreaga viziune despre realitate.

   Like

 3. Multumesc din nou pt raspuns.
  Ati luat ce-ati dorit din cele spuse.
  Mai intii, pe mine ma interesa raportul pro-life crestini pro-choice “crestini” si nu raporturile cu cei “de-afara”. Cu ei nu exista multe puncte comune. Mi se parea trist ca unii crestini au subscris la politica pro-avort cu speranta ca asta le reduce… Iata ca nu le-a redus; ele au crescut mai ales la adolescentele de culoare. Era de asteptat.
  Mai intii, mi se pare ca noi trebuie sa dovedim c-am redus problema asta. Sper ca nu e prea raspindita printre noi; ma tem ca da. Chiar si-n comunism desi era interzis, unii crestini obtineau aprobare de la medic sau il faceau ilegal in bucatarie riscind. Ciudat era ca nu paream sa fie constienti faptul ca e pacat; din nou obsesia mea.
  Cu cei de-afara nu ne putem intelege pt ca avem persective diferite. Dar nu numai atit. In primul rind, nu mai exista nici un fel de consideratie pt familie, etc…Cum s-ar putea apropia cele doua puncte de vedere? Cedind in fata lor. Ati vazut vreun liberal sa dea inapoi? Uitait-va ce batjocura fac de familie de educatia -cica morala- a copiilor nostri. Singurii care putem cedda suntem noi.
  Apoi, ar trebui sa facem un front comun, ca si crestini.

  Like

  1. Pe mine ma intereseaza foarte putin acordul sau dezacordul dintre crestini in aceasta chestiune. Asta mi se pare o chestiune de pura chibitareala.
   Ce ma intereseaza este micsorarea absoluta a numarului de avorturi. Ori la asta chibitareala nu are cum sa ajute.
   Iar ideea ca nu am avea nimic in comun cu cei care nu cred mi se pare, iarasi, o enormitate.
   Purtam cu totii chipul lui Dumnezeu, si macar in virtutea acestui lucru ar trebui sa cautam, macar noi, desi se pare ca ei o cauta mai mult ca noi, sa gasim un teren comun.
   Cit despre batjocura primita uneori de la cei ce nu cred, mai intii exact asta ne-a spus Cristos ca se va intimple, deci nu stiu de ce ne plingem, iar in al doilea rind, ma tem ca de multe ori o cautam cu luminarea si o meritam cu virf si indesat.

   Like

   1. Dupa traditie va las ultimul cuvint. M-ar interesa daca dvs totusi credeti sincer ca pe cei pro-choice chiar ii intereseaza reducerea numarului de avorturi. Ideea mi se pare hazlie; din pacate subiectul e tragic pt a face haz din asta.

    Like

   2. Pot sa vi-l las dvs. NU am nici o problema cu asta. Dar daca m-ati intrebat, va raspund.
    Da, cred ca sunt si adepti pro-choice care vor in mod sincer sa vada reducerea numarului de avorturi, ca si asa-zisi pro-life, carora de fapt nu le pasa de viata (nici de cea dinainte de nastere si cu atit mai putin de cea de dupa – acest din urma dezinteres este impartasit, cred eu, de cei mai multi pro-liferi) ci doar de a-si promova cu orice pret ideologia si a dovedi astfel, daca vor gasi naivi sa-i creada, cit de sfinti sunt ei, in raport cu ‘paginii’ adepti ai pro-choice.
    Si, ca sa nu fiti ispititi, va asigur ca sunt, in principiu, impotriva avortului.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s