Pr. Ioan-Florin Florescu – Scrisoare deschisa – UPDATE


Pr. Ioan-Florin Florescu, la sustinerea tezei de doctorat
la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, in 2011

Dragă Domnule Senator Viorel Badea,

Sînt și eu unul dintre „românii de pretutindeni” care au primit scrisoarea dumneavoastră cu ocazia, nu știam, „Zilei românilor de pretutindeni”. Vă mulțumesc pentru caldele urări și îndemnuri, chiar dacă, trebuie să mărturisesc, laudele dvs. sînt exagerate în ce mă privește pe mine, unul din românii de pretutindeni cărora vă adresați. Nu am adus nici o „contribuție” comunității care a binevoit să mă primească (în afară de cîteva taxe), nu am afirmat prin nimic „valorile românești”, nu practic sport de performanță sub drapelul țării, iar singurul domeniu în care „excelez” deocamdată este livrarea de mîncare indiană la domiciliu, pentru că lucrez ca delivery driver la un restaurant dintr-un orășel scoțian.

Alta ar fi fost însă situația dacă mi-ați fi scris, dvs. sau unul dintre numeroșii dvs. colegi din Parlament, acum șase luni, cînd încă nu eram un român „de pretutindeni”, ci un român de la mine de-acasă, mai exact din Iași.

Aș fi putut să vă răspund că sînt cercetător științific la Universitatea Al. I. Cuza și că mă ocup de editarea Bibliei de la 1688, prima ediție critică a celei mai vechi Biblii românești (știați că sîntem ultimul neam din Europa care încă nu are prima sa Biblie într-o ediție critică?). M-aș fi mîndrit cu fetele mele, care practicau un sport de performanță sub drapelul țării, cum spuneți, și m-aș fi lăudat că am dus și eu puțin din „graiul țării” mele pe la Paris și Geneva, sau că mi-am petrecut șapte ani printre vechile manuscrise românești, primind pentru munca mea o summa cum laude. Dar nici dumneavostră nu mi-ați scris, nici eu nu v-am răspuns. Așa merg lucrurile, cum s-ar spune.

Dar de ce îmi scrieți tocmai acum, cînd mi-am luat lumea în cap, împreună cu ai mei, și ne-am alăturat și noi „românilor de pretutindeni” care își caută pe aiurea dreptatea pe care nu au găsit-o în țară?

Ca să îmi arătați că vă pasă?

Dacă vă pasă atît de mult de „valorile și tradițiile românești”, de ce nu mi-ați scris, dvs. sau colegii dvs., pe cînd eram în țară? De ce nu m-ați întrebat cum ne descurcăm cu nouă milioane pe lună, eu și colegele mele, tineri doctori în filologie și slujbași ai culturii române pentru care suspinați acum? V-aș fi rugat atunci, dacă știam că vă interesează atît de mult istoria neamului, să faceți ceva pentru profesorul meu de istorie, care se stinge de boală pentru că din pensia sa nu-i ajung banii de medicamente. V-aș fi chemat la Iași să vedeți cum trăiește de pe o zi pe alta un antrenor de performanță, pentru care s-a cîntat imnul României la Berlin, și cum niște copii devotați se antrenează să devină campioni pe podelele roase și pline de cuie ale unei săli de sport care n-a prins încă o campanie electorală. V-aș fi dus prin oraș și v-aș fi arătat Filarmonica ieșeană, care de zece ani stă să se prăbușească sub schele, și Teatrul Național, mutat într-un cub de carton. Și la urma urmei, dacă tot invocați acum cuvintele lui Sadoveanu și îndemnul „să devenim un popor vrednic”, v-aș fi spus că de douăzeci de ani mă simt, în fiecare zi, mințit, furat și umilit în țara mea.

Și că am obosit să devin „vrednic” printre șmecheri, canalii politice și „băieți deștepți”.

Dar, repet, nici dvs. nu m-ați întrebat, nici eu nu v-am răspuns. Și atunci, de ce m-ați găsit tocmai acum?Domnule senator, e un cinism fără de margini să-i heretisiți pe emigranții români cu ocazia unei așa-zise „zile a românilor de pretutindeni”. Nu poate fi o sărbătoare o zi a românilor „de pretutindeni”, există doar o singură zi a românilor și a României din care găștile politice care s-au succedat ne-au împins, pe mine și pe alte milioane de compatrioți, să ne luăm lumea în cap, să ne lăsăm în urmă limba, părinții și prietenii și să ne căutăm pe aiurea pîinea și dreptatea. Ce sărbătoare vedeți în asta? Nu e nici o sărbătoare pentru familiile despărțite, pentru frații și prietenii lăsați în urmă, sau pentru acei „români de pretutindeni” ai căror copii s-au spînzurat în țară de dorul lor. Și, în general, nu există sărbători adevărate cînd te afli „pretutindeni”, ci doar acasă.

Iertați-mă, dar nu am nevoie să-mi amintiți dvs. de „valorile românești”. Ocupați-vă de ele în țară, acolo unde „cultura și valorile românești” sînt lăsate în paragină. Și v-aș mai ruga ceva. Sînteți totuși un reprezentant al clasei politice românești. Aveți decența de a nu amesteca în gesturile dvs. electorale amintirea „celor ce au luptat pentru libertatea poporului”.

În Franța am cunoscut un om care și-a pierdut o mînă în masacrul de la Otopeni, în decembrie ’89. Lucrează acum ca magazioner la un depozit, din mila unor străini generoși. Vă asigur că omul acesta ar scuipa astăzi pe orice discurs politicianist în care sînt amintiți eroii din decembrie ’89. Altfel, o duce bine (în curînd, îl veți putea vedea și auzi într-un documentar tv despre Revoluție, apropo, nu-i așa, de cei care „fac cinste țării natale”).

La sfîrșit, aș vrea să vă asigur că nu mi-e rușine că sînt român. Așa mi-am învățat și fetele, să nu le fie rușine să spună de unde vin. Singurele momente în care mi-e rușine că-s român sînt atunci cînd politicienii îmi vorbesc despre România. În gura lor, România pute ca o hazna infestată, din care mă bucur că mi-am salvat copiii. Ca o măsură de igienă, ar fi prea mult dacă v-aș cere să păstraţi măcar distanța tăcerii?

Ioan-Florin Florescu

* * *

NOTA

Pr. Ioan-Florin Florescu traieste de citeva luni la Kincardine, in Scotia. El slujeste, impreuna cu Pr. Marcel Oprisan, in Biserica ortodoxa romana din Glasgow. Blogul sau, In umbra crucii celte, poate fi citit AICI.

Mesajul caruia ii raspunde Pr. Florescu poate fi citit AICI.

* * *

UPDATE

Cititi AICI un interviu cu Pr. Florescu pe marginea acestei scrisori deschise.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

17 thoughts on “Pr. Ioan-Florin Florescu – Scrisoare deschisa – UPDATE”

  1. Am cenzurat restul acestui comentariu. Pentru ca este jignitor. Si pentru ca nu este asumat sub o identitate clara.
   Ati comunicat Pr. Florescu opinia dvs si argumentele pentru ea? Asa ar fi crestineste.

   Like

   1. Cum? Este jignitor? Interesant. Daca l-ati expune si ati face un sondaj pe el nu cred ca ati obtine acelasi calificativ de la cititori.
    In alta ordine de idei, daca puneti pret pe crestinism recititi cuvintele Domnului Isus si ale apostolilor prin Evanghelie, cand abordeaza pacatul. O sa ramaneti probabil surprins de acuzative precum curve – curvari, depravati, hoti, morminte varuite, stricati la minte, blestemati,
    Ce ziceti? Jignea Domnul?
    Apoi, cu privire la identitate, un simplu click pe NICK dezvaluie o mare de informatii. Pentru cine se si osteneste un pic.
    Cred ca sunteti cam restrictiv cand nu trebuie si poate cam prea liberal unde va convine.
    Parerea mea, de crestin. Sanatate!

    Like

   2. Desigur, aveti si dvs. dreptul la o opinie, ca noi toti.
    Adevarul nu se maseara statistic. Faptul ca o multime de romani iubesc balacareala nu dovedeste decit, probabil, calitatea morala indoielnica a majoritatii romanilor.
    In ce priveste identitatea, daca nu aveti nimic de ascuns, inseamna ca nu aveti nici un motiv sa nu semnati cu numele real.

    Like

 1. Cu privire la opinia mea despre scrisoarea domnului Pr. Florescu, este absolut lipsita de importanta, din moment ce srisoarea este DECHISA. Fiecare, carevasazica, o comenteaza si o imprastie cui vrea.

  Like

 2. Pr. Ioan-Florin Florescu, a raspuns perfect !
  Ne place sau nu, aceasta este realitatea expusa de Pr. Ioan-Florin Florescu, de care nu trebuie sa ne ascundem si nici nu trebuie sa ne facem ca nu o cunoastem….
  Insa, Pr. Ioan-Florin Florescu a fost prea delicat in raspuns. Trebuia sa fi dur, foarte dur cu astfel de oportunisti care ne spala creierii. De fapt acest “Senator” Viorel Badea, a scris in numele varfului piramidei, nu asa de…”dorul lelei”. Varful pe care nimeni nu-l mai suporta la aceasta ora in tara. Asteptam sa scapam de putergai si tot mucegaiul din guvern.
  Felicitari pentru hotararea care ati luat-o la momentul potrivit domnule Pr. Ioan-Florin Florescu. Noi care am trecut de 55 ani, nu mai avem unde lua drumul pribegiei fiindca nici Romania nu ne mai vrea, fiindca desi avem peste 39 ani de munca noi suntem viitorii “asistati sociali” in mintea bolnava a varfului de piramida. Personal ca si mii de romani, ma simt straina in tara mea.
  Cu stima,
  Nicol Jakman

  Like

 3. Buna seara si La multi ani!
  A ajuns ieri seara si la mine e-mailul cu mesajul Pr Florescu si am cautat pe internet numele dinsului si astfel am ajuns aici… Daca nu era Dimitrie Cantemir atat de exact in lucrarea Descriptio Moldaviae atunci mi-as fi ales fara nici o ezitare ca motto pentru lucrarea de doctorat finalul vibrant al scrisorii.
  Va doresc ce imi doresc si mie si celor care au plecat: sa gasim leacul care sa ne aline/vindece cumva sufletele de acesta tristete ca Acasa nu s-a putut…
  cu drag, ca de la un roman venetic,
  cristina poponete

  Like

   1. Va multumesc pentru gestul binevoitor…intre timp i-am descoperit si eu blogul si mi-e mai mare dragul sa il citesc… cu ganduri bune, cristina poponete,

    Like

 4. Ma bucur cind cineva infrunta politicienii ! …Am distribuit la rindul meu scrisoarea dl. Florescu pe care o consider bogata in continut si plina de argumente care sa ne ajute sa iesim din apatie. Propuneam chiar provocarea unui raspuns din partea senatorului daca nu cumva se rusineaza acum… Am incercat sa gasesc date despre cell care ne da lectii de patriotism si am desoperit pe Ziare.com ca senatorul Viorel Riceard Badea are profilul unui infractor, ca a primit spaga de la un italian si ca i s-a deschis proces penal in Italia.
  http://www.ziare.com/viorel-riceard-badea/stiri-viorel-riceard-badea/senator-pd-l-diaspora-denuntat-penal-de-un-afacerist-italian-1094005
  “Presedintele PD-L Diaspora, William Brinza, a confirmat, pentru Ziare.com, ca incidentul este adevarat, desi il regreta.”
  As dori sa transmiteti d-lui Florescu felicitari pentru scrisoarea deschisa si respectul pentru atitudinea luata in fata demagogilor.
  Cu stima
  Vic Rudan

  Like

 5. buna ziua. am citit si eu cele scrise in Gazeta Romaneasca si nu pot sa spun decat -BRAVO D-LE FLORESCU. daca am fi mai multi ca d-tra si am fi uniti, nu ne-am lasa reprezentati de asemenea persoane,precum badea,branza,rizea si altii ca ei burtosi ,ipocriti ,analfabeti etc, care cumpara diferite functii cu bani grei si murdari ,dupa care vin si spun ca ne reprezinta -pe noi-ROMANII ADEVARATI. culmea, acuma cica ar mai fi nevoie de inca 30. parerea mea este sa vina ei toti aici, sa putem noi pleca acasa sa reconstruim ADEVARATA ROMANIE. va salut si inca o data BRAVO!!!!!!!

  Like

 6. Ați răspuns bine, domnule Florescu. Așa este! Eu aș fi adăugat ceva și despre “mintea românului cea de pe urmă” căreia nădăjduiesc din suflet că începe să-i sune ceasul! Toate cele bune vă doresc de aici, din țară, cu un gând la fel împărtășit din Piața Universității de la București!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s