On the Absurdity of “Reformed Theology” and “Calvinism” (Please note the quotation marks) | Musings of a Hardlining Moderate

On the Absurdity of “Reformed Theology” and “Calvinism” (Please note the quotation marks) | Musings of a Hardlining Moderate.

This is a short text that, I think, those Calvinistically inclined should read.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “On the Absurdity of “Reformed Theology” and “Calvinism” (Please note the quotation marks) | Musings of a Hardlining Moderate”

 1. Titlul articolului este fie voit pt a insela (nobil ideal) fie complet eronat.
  Autorul de fapt combate termenii respectivi. Ei si? Inseamna asta ca teologiile respective sunt absurde cum, voit sau nu, titlul induce in eroare?
  Eu sunt baptist pt ca asa ne-au poreclit altii. Dar toti crestinii sunt baptisti… adica botezati…
  Ni se spunea neo-protestanti in comunism. Teologic asta va fi inseamnind ca l-am “reformulat/imbunatatit pe Luther”…ori noi, nici vorba de asa ceva.
  Conluzia mea? Whatever…
  Merita citit articolul pt a vedea contrastul dintre titlu si continut.

  Like

  1. Asta se intimpla cind citesti in graba. Autorul ne avertizeaza din titlu sa observam ghilimelele. Si explica in text, ca nu lalegitimitatea curentelor teologice se refera el, ci la legitimitatea etichetelor si acolo, cred si eu ca are perfecta dreptata. Tocmai de aceea am pus link-ul.

   Like

  1. Este dreptul dvs. sa credeti ce vreti. Inclusiv sa atribuiti intentii necinstite unui om pe care nu-l cunoasteti, dare care stiti ca nu-i fuindamentalist, ca dvs, ci, Doamne fereste, anglican.

   Sunteti, cum vad, blind cu prietenii si aspru cu ceilalti. Exact ca si Cristos. Iertata sa-mi fie ironia, voita.

   Etichetele sunt neimportante doar pentru cei care nu inteleg importanta cuvintelor. Crestinii din perioada patristica au fost gata sa moara pentru un cuvint, homoousios, care, culmea, nici nu se afla in Biblie, dar de realitatea lui depinde insasi mintuirea noastra.

   Liked by 1 person

 2. Etichetele sunt importante atunci cind avem motive sa fie. Evreii increstinati sunt mesianici; musulmanii increstinati prefera sa fie musulmani. Mai stiu si eu cite ceva pe lumea asta.
  Problema e usor alta; ca sa raminem la istorie. Pe mine nu ma deranjeaza ca-i anglican.
  Cindva ati publicat un banc reusit despre baptistii refomati de la 1689 sau 1700 nu mai stiu cit… Ati prins bine -atunci- ridicolul terminologiilor. Acum, se schimba situatia si terminologiile devin de-o importanta covirsitoare. Ca sa risc inca o intentie necinstita, mi se pare ca subiectul acesta intereseaza pe unii doar datorita antipatiei personale vs. Piper…In ce-l priveste pe Piper, el nu merita tratamentul care i se atribuie. Pe deaspura desi-i “reformed teology” si “calvinist” nu e cesationist… Deci, fiti linistit anglican, si ce doriti si fiti sigur ca Piper e un crestin de-a dreptul serios… in orice caz, mult mai nevinovat decit Bell … ca sa vedeti pt cine bat clopotele de-o vreme. Va cer scuze pt acest comentariu; nu se vrea nici ironic si nici atacator. E o problema ce treneaaza de mult pe-aici: anti-pipperismul (am creat un cuvint).
  PS- Pe la patristica e si fericitul Augustin macar ca vad ca unii l-ar scoate de-acolo fiind mai afurisit decit Calvin insusi. Stiti prea bine ca nu ma dau in vint dupa traditie, cu sau fara Augustin…deci nu ma pasioneaza in special Augustin. Ba chiar nici Calvin, ca sa fiu sincer. Desi-s calvinist vreo 75%- dupa calvinisti cica asta inseamna ca nu-s. La ei conteza si procentul nu doar termenologia.

  Like

  1. Nu am de ce ma supara.
   ESte adevarat, nu-mi place Piper si nu-l socotesc de,loc nevinovat, chiar daca sunt aproape sigur, e sincer. Dar asa sunt si islamicii care se sinucid. Deci aceasta nu inseamna nimic atunci cind cineva este sincer inselat.
   Ceea ce, fie vorma intre noi, mi se poate intimpla si mie. Ba chiar, daca nu va e cu banat, si dvs.
   Sanatate.

   Like

 3. Sunteti prea pornit pe el. Nu v-am sanctionat niciodata -sper- pt asta. Ce-i prea mult strica oricui.
  Exista un lucru care lipseste, domnul meu, si anume bunatatea. Nu zic dragoste ca e o vorba prea mare (ma refer la agape). Sau macar eleganta. Dupa teologi toti sunt gresiti -daca-s din alta scoala de gindire. E ok. Dar macar ar tebui sa-i trateze cu dragoste; ca numai fundamentalistilor le lipseste 1 Cor. 13. Daca exista purgatoriu, teologii vor sta mult pe-acolo macar pt lipsa de dragoste daca nu si pt smintirea altora (vezi avertizarile epistolei de paie).
  Dar pt ca nu exista purgatoriu, n-aveti de ce va ingrijora.
  Sanatate si dvs!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s