Bacania Noua – nu doar un magazin – o experienta

Cu ceva timp in urma niste prieteni dragi mi-au povestit despre existanta, undeva in Iasi, pe strada Pacurari, in stinga agentiei ING, a unui magazin mai deosebit, la care, intre altele, puteam gasi gem de smochine (o delicatesa pentru care am o anume slabiciune).

Marturisesc faptul ca nu ma dau in vint dupa cumparaturi, mai ales cind merg cu nevasta, pentruca dureaza intotdeauna cu mult peste rabdarea mea foarte limitata, dar si cind sunt sigur. AS prefera cumparaturile pe internet, daca ar fi atit de comune ca in occident.

Acum vreo doua saptamini insa, pe cind aveam treaba la ING, mi-am adus aminte de magazin si m-am intors din drum sa-l vizitez. Si-mi pare bine ca am facut-o. A fost o surpriza cu totul speciala.

Am descoperit mai intii un magazin unic, in care am gasit produse rare, mai ales de provenienta britanica, pe care nu le poti gasi nicaieri altundeva decit in tara de origine – arome exotice diverse, ceaiuri diferite si cafea buna,  inclusiv o serie de mirodenii foarte importante pentru gusturile noastre exotice, sosuri si uleiuri orientale, si multe altele. Un numar de sortimente de bere belgiana, pentru care am o pretuire speciala, si vinuri de foarte buna calitate adauga un plus acestei experiente. Exista si brinzeturi si produse de carne de calitate, de provenienta romaneasca, mai ales din Bucovina.

Marfurile provin mai ales din Irlanda si Marea Britanie, dar si Franta si Belgia. Am si cumparat cu aceasta ocazie citeva scofeturi, ca sa-mi conving nevasta sa faca o escapada acolo.

Un lucru interesant este ca exista in magazin. la dispozitia cumparatorilor, o serie de materiale informative, pentru a-i ajuta in intelegere pe cei care nu cunosc prea multe despre marfurile mai neobisnuite aflate acolo.

Cel mai mult m-au impresionat cei doi domni care au initiat Bacania Noua, ale caror nume inca nu le cunosc. Este evident ca este vorba de niste pasionati, care au vrut sa faca ceva care este altfel decit felul banal, neinspirat si cu japca in care se face comert la noi.

In multe dintre magazinele alimentare de la noi, inclusiv in cele de cartier, ca sa nu mai vorbim de supermarketuri, atmosfera este una impersonala si de serie (proasta). Bacania Noua este insa un spatiu cu o amprenta personala si cu o oarecare intimitate. Sper din toata inima ca aceasta experienta sa reuseasca si sa ii inspire si pe altii.

In seara asta am fost din nou acolo, cu sotia si cu doi prieteni. De data asta am facut ceva cumparaturi nitel mai serioase, ca pentru revelion. Am descoperit acum lucruri pe care nu le vazusem prima data, precum pasta pentru supa thailandeza Tom Yam, supa mea preferata. Am aflat apoi ca magazinul distribuie produsele Natanael – inghetata, dar si cookies, produse de menonitii din Suceava. Nu cred ca le mai distribuie cineva in Iasi.

Detinatorii magazinului sunt deschisi la sugestii si voi incerca sa-i ajut in acest sens cu ceea ce stiu din calatoriile mele.

Mai multe detalii despre magazin puteti gasi pe Facebook.

As vrea sa-i invit pe prietenii mei din Iasi care sunt interesati de asemenea experiente sa viziteze Bacania Noua si sa-mi spuna aici, daca vor, care sunt impresiile lor.

Deci, daca aveti de facut cumparaturi pentru pregatirile de revelion si vreti sa cumparati ceva mai deosebit, faceti o vizita si la Bacania Noua. Sunt sigur ca nu veti regreta.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Bacania Noua – nu doar un magazin – o experienta”

  1. Produsele Nathanael sunt intr-adevar deosebite si daca Bacania Noua distribuie muuulte produse similare si de calitate ma bate gandul sa trag o fuga pina la Iasi pentru mirodenii. Multumim de recomandarea minunata.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: