Vasile Ernu în dialog cu Dănuţ Mănăstireanu, teolog anglican laic care şi-a făcut un doctorat în teologie ortodoxă la London School of Theology.
În scurta mea perioadă de “exil de toamnă” de la Sarajevo am avut o lungă discuţie cu teologul Dănuţ Mănăstireanu, unul din vechii mei amici din perioada studenţiei ieşene (anii 90). Mănăstireanu este omul care după două discuţii scurte mi-a dat cheile de la apartamentul său pentru a avea acces poate la cea mai mare bibliotecă de teologie (şi nu numai) pe care am văzut-o vreodată. Aici l-am descoperit pentru prima dată pe Karl Barth, unul din teologii mei preferaţi şi tot aici am citit cărţile teologilor eliberării care aveau să-mi devină foarte dragi.
Faţă de Dănuţ Mănăstireanu am o simpatie deosebită şi petru că e unul din foarte puţinii români (pe care-i ştiu) care au mers mereu „contra curentului”: în perioada comunistă a înfruntat direct regimul perzîndu-şi slujba şi fiind nevoit să-şi întreţina familia ani de zile din munci necalificate; tot el a fost unul din puţinii oameni care a refuzat să emigreze (în SUA) cînd regimul comunist i-a cerut acest lucru, iar după 90 nu a profitat de poziţia sa favorabilă, aşa cum mulţi din mediul lui au făcut-o, aventurîndu-se în diverse proiecte „romantice” şi devenind „oaia neagră” a propriei sale comunităţi. În ceea ce priveşte relaţia noastră: sînt domenii în care ne înţelegem foarte bine şi domenii în care ne plasăm la polul opus. Dar acesta e farmecul unei relaţii de „prietenie cu năbădăi”.
Dragă Dănuț Mănăstireanu, conform sondajelor din ultimii doi ani, încrederea populației în biserică a scăzut cu aproximativ 7%. Crezi că această scădere este legată de procesul de secularizare a populației sau de continua degradare a bisericii (cazuri de corupție, opulență, lipsă de adaptare la actualitate etc.)?
Scăderea gradului de încredere al populației în biserica (de fapt în biserici, oricare ar fi ele), ca orice fenomen cultural, are cauze complexe și nu poate fi explicată prin atribuiri grăbite și unilaterale. Secularizarea crescândă a Europei de est este un fapt incontestabil, chiar dacă procesul nu are dimensiunile celui paralel din Apus.
Teoria secularizării, care era un soi de vulgată a sociologiei religiei în urmă cu câteva decenii, este disputată astăzi de înșiși promotorii ei de atunci. Peter Berger, Harvey Cox si David Martin și-au schimbat între timp în mod radical pozițiile, susținând ca avem de fapt de-a face în prezent cu un fenomen de desecularizare (vezi cartea lui Berger The Desecularization of the World). Este adevărat că există și teoreticieni încăpățânați, precum Steve Bruce, care in cartea sa Secularization: In defense of an Unfashionable Theory iși afirmă în continuare convingerea cu privire la valabilitatea actuală a teoriei, deși recunoaște implicit că ea nu mai este la modă.
Se poate ca Berger și compania să aibă dreptate în ce privește Apusul, dar cred că situația din România îi dă dreptate mai degrabă lui Bruce. După părerea mea, și aici sunt de acord cu partida lui Berger, secularizarea nu este atât un fenomen de respingere a religiosului, cât o reacție la inadecvarea bisericii față de realitatea contemporană, alături de toate celelalte care sunt asociate cu asta. Nicăieri nu este lucrul acesta mai evident ca în Marea Britanie, unde în ciuda scăderii vertiginoase a participării regulate la slujbele bisericești, oamenii rămân în esență interesați de spiritualitate, în sensul religios al termenului. Asta o face pe Grace Davie, un alt sociolog important al religiei, să afirme că „britanicii nu sunt mai puțin religioși, ci sunt doar religioși în alt fel”.
Ca să nu mai vorbim de francezi, care, în ciuda laicității lor desuete (potrivită mai degrabă cu secolul al optsprezecelea), primul lucru pe care îl fac aceștia atunci când se îmbolnăvesc este să meargă la vraci, și după aceea la medic. De asemenea, pentru ei inepția citirii zilnice, cu religiozitate am putea spune, a horoscopului este mai înrădăcinată decât zelul pentru republică.
Revenind acum la dimensiunea concretă a întrebării tale, cred că oricum am întoarce lucrurile, principala vinovăție pentru fenomenul evident al îndepărtării oamenilor de instituțiile religioase revine bisericilor însele pentru toate pricinile menționate de tine mai sus, și multe altele.
Pe de altă parte, așa cum spuneam în teza mea de doctorat, revenirea sacrului, sau persistența acestuia, n-ar trebui neapărat să ne bucure, atâta vreme cât ea este lipsită de referentul transcendental, care este esențial constitutiv pentru natura religiosului. Altfel, vorba lui Eliade, riscăm să cădem în „mistica tractorului”.
Cititi mai departe AICI.
Doar o precizare, nu sunt de accord cu caricaturizari indiferent vis a vis de cine sunt facute, adica in legatura cu cine.
Pe mine ce ma deranjeaza si imi face rau la stomac este ca aberatiile pot fi numite arta si ca lucrurile de prost gust sunt acceptate daca presa le dai explicatii zis sofisticate. Un ziarist pe care se intimpla sa il fi intilnit personal, si care a scris o carte interesanta despre evanghelici, incerca sa asemene situatia cu opozitia facuta impotriva piesei lui Victor Hugo, Hernani. Mi s-a parut un pic exagerat, dar tipul este un exaltat chiar daca sincer.
Tinerii care au manifestat au fost in majoritate catolici si e drept ca este vorba de tineri din familii burgheze care se gasesc fortati, as putea spune, sa se manifeste din cauza prezentei Islamului. Este o cautare, sau recautare a identitatii vestului care fie ca a recunoscut sau nu o vreme, isi are radacinile in Chrestinims.
Oricum vreau sa citesc articolul postat pina la capat inainte de a mai comenta ceva. Scuze
LikeLike
Eu am fost pentru, si sigur ca inca sunt deszbateri in presa si pe bloguri, uni pro alti contra. Pina si presa crestina a criticat mult. Cred ca este nevoie de o vizibilitate a Chrestinismului chiar si in felul acesta dat fiind contextul in care suntem. Si acest Romeo Castelluci care pretinde, zic eu, sa faca arta. Si arta care risca, uneori sa devina, doar manifestari aberante si lipsiite de respect fata de bunul simt. Asta in sine trebuie opus.
LikeLike
Dar nu suficient ca sa particip la o asemenea demonstratie. 🙂
LikeLike
Eu nu sunt neaparat impresionat de aceste manifestari, pentru ca vad in ele mai degraba un reflexal crestinatatii (Christendom) ofuscate ca nu mai este luata in serios. Chestia asta imi pare aproape medievala si este, pentru mine cel putin, complet desueta.
Nu cred ca in primele trei secole ar fi indraznit vreun crestin sa faca demonstratii suparate pentruca credinta este luata la misto de autoritatile romane.
ASta nu inseamna insa deloc ca apreciez mojicia secularistilor (sau a laicistilor, daca vrei), care sunt gata sa-si bata joc de lucrurile sfinte ale altora si numesc asta ‘libertatea opiniei’. Dupa parerea mea, cel putin in sfera publica, anumite opinii ar trebui sa fie mai putin ‘libere’. Dar nu le ajunge sa sa-si rigiie ideile dupa o bere. Sunt satisfacuti numai daca se exhiba cu ele in public. Sincer sa fiu, ma cam ia cu greata de secularismul asta.
LikeLike
Nu este vorba de ce credem noi, tu viz a viz de mine. Este vorba de corectitudinea informatiilor si cred ca intr-un articol de calibrul acesta caricaturile nu isi au locul.
Sigur laicitatea este un subiect complex, stiu putin si mai invat inca, si sigur ca adesea este rau inteleasa si rau utilizata. Dar nici asta nu imi permite sa caricatiruzez.
Vreau sa iti spun insa o noutate care se pare ca ti-a scapat si care ma pasioneaza la ora asta. Uite in tara laicitati problema jucarii peisei lui Romeo Casteluci a facut ca mii de Chrestini tineri sa se adune in fata Teatrului de la Ville la Chatelet sa se roage si sa isi exprime dezacordul cu faptul ca piesa se joaca si asta timp de citeva zile. Spectacolele s-au oprit. Iar la Rennes s-au adunat un milion de Chrestini ca sa protesteze, daca informatiile date de presa sunt corecte. Rennes este un oras relativ mic dar s-au adunat Chrestini din Bretagne, din Normandie, din Haut Pas de Calais si din regiunea Parisiana. Iar despre piesa lui Garcia, care este blesfamatoare, problema a ajuns pina la Senat. Sper ca nu se va juca.
Deci nu ce prefer eu, ci ce este informatie corecta. Nici o suparare cred. Nu asta mi-a fost intentia. E drep ca atunci cind e vorba de ingrijirea medicala, acolo sunt un pic sensibila si mi s-a parut inadmisibil sa se vorbeasca astfel cind medicina aici este la top si un fel de arta, care, va deveni si aici, helas, bussines.
LikeLike
Si apropos, oricit de putin ai crede asta, afirmatiile de mai sus nu au caracter antifrancez (desi nu vad neaparat ceva rau in asta; de ce oare ar trebui ca toti sa simpatizam, aceleasi lucruri; de exempolu mie, in genere, nu-mi plac americanii, si gata), ci sunt constatari triste cu privire la o cultura fata de care am foarte muulte simpatii, oricit de putin ai crede asta.
LikeLike
Se poate ca eu sa ma insel in aceste privinte, dar am pornit de la statistici citite cindva, nu de la impresii. Ar fi si greu. N-am fost decit de doua ori acolo.
Cit priveste laicitatea, povestea este intr-adevar complicata, dar nu atit cit crezi. Si exista destule altyernative.
In ce ma proveste, fac distinctie clara intre secularitate si secularism. Pentru mine, ‘laicite’ este o forma quasi-religioas de secularism.
LikeLike
Nu am reusit sa citesc articolul pina la capat inca, nu stiu daca voi reusi sa o fac pentru ca nu imi permite timpul, vreau insa sa fac remarca ca ce s-a spus despre Franta e pur caricatural si gasesc aceasta regretabil. Mi se pare un cut and paste, de unde…..?
Ma intreb in ce fel este laicitatea desueta si ce alta alternativa ar fi? Poate pentru a cunoaste mai mult despre laicitate ar trebui citit Jean Baubérot, de la Sorbonne, pensionat astazi dupa cite stiu.
Mi se pare ridicol sa se spuna despre populatia cea mai medicalizata din lume ca merge mai intii la vrajitor apoi la doctor. Curios nu am intinit nici unul din specimenele acestea; poate mai apuc sa ii intilnesc. Ar trebui poate adusi vrajitorii alors in fata justitiei in cazul problemei cu Mediator si nu laboratoarele Sérvier.
Din punct de vedere redactional intrebarile mi se par prea lungi.
LikeLike
e frumos cand ai pe cineva care scrie despre tinee lucruri frumoase
si nobile..dar nu-i frumos ca sa lauzzii un om chear daca merita
ca omul e numai om. pe mine nu ma lauida nuimeni poate asi merita..
dar meritul meu sa datoreste increderi mele in domnul isus
am suferit mult din pricina asta..!prea putine stiu despre mine unde sau publicat in carti sau reviste crestine in ocident.
am gasit doar cartea intitulata calvarul romaniei crestine.
prima scrisoare venita din anglia. si zeci din u.s.a.
fratele danut e un om nobil.
LikeLike
I did 🙂
LikeLike
Apropo de secularizare-desecularizare faptul ca vorbim despre religie si dupa mii sau milioane de ani (dupa gust) de la aparitia ei ne spune ca e ceva mai mult decat meet the eyes in cutia craniana. Drink to that 🙂
LikeLike