Revista Impact nr. 1 – 2 – Bunavestire

BUNAVESTIRE

Un înger îmbrăcat în lumină şi slavă a coborît pe pămîntul nostru cuprins de febra libertăţii şi a  democraţiei ca să ne aducă uimitoarea veste a împăcării dintre un DUMNEZEU iubitor şi dornic de o relaţie adevărată cu omul rebel şi neîmplinit.

Vestea aceasta bună a împăcării, EVANGHELIA mîntuirii noastre, a păcii si bunei înţelegeri între oameni, a JERTFEI Mielului Divin,  ISUS CHRISTOS, a fost umbrită, murdărită de tot ce s-a întîmplat la noi la Tg. Mureş.

În loc să ne lăsăm inundaţi de valul Binefacerii Divine, de unitate, de transfigurare, de mireasma plăcută a tinerilor: maghiari, români, germani, ţigani şi de alte “culorię care au murit ca miei ai libertăţii noastre, am ieşit iarăşi în stradă, animaţi nu de dragoste pentru aproapele, ci de ură, de miasma urîtă a unui naţionalism îngust, revoltător şi murdar. RUŞINE! Cînd conştiinţa doarme, ciomegele şovinismului, ale sectarismului naţionalist ies în stradă şi-L omoară din nou pe CHRISTOS pe crucea neîgăduinţei noastre.

Atunci inima plînge pentru tine ENIKO…pentru tine ERZSO… pentru tine BARBARA… OLGA… LIDIA… ANA-MAGDALENA… pentru tine prietena mea româncă!

Atunci îngerul pleacă învins şi însingurat, pămîntul se revolta şi CHRISTOS se pregăteşte iarăşi nu pentru ieslea unui prunc gingaş şi aducător de bucurie, ci pentru încă o cruntă, dureroasă, sfîşietoare CRUCE… pentru ca noi două, ROMÂNCĂ şi MAGHIARĂ, să nu ne pierdem pentru o mînă de ţărînă, disputată şi insignifiantă, VEŞNICIA.

Pentru a reînvăţa să spunem cu sinceritate: te iubesc ENIKO, szerettek MIHAELA.

Mihaela Manastireanu

Nota: Acest text a fost scris sub impresia puternica a violentelor nationaliste de la Tingu Mures din martie 1990, atitate de elemente ale Securitatii, desfiintate in decembrie 1989, dupa caderea comunsimului. Securtii si-au atins scopul, aceste evenimente ducind la reinfiintarea serviciilor secrete, sun numele Serviciul Roman de Informatii (SRI). Din fericire, acele violente, care putea transforma Romania intr-o noua Iugoslavie, s-au oprit curind, lasind insa un urma lor multa ura si fanatism nationalist, speculate apoi de dementele extremiste ale unui Laszlo Tokes si Gheorghe Funar sau Vadim Tudor.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s