Revista Impact – o initiativa de apartament

Nu cred ca am povestit vreodata in spatial virtual despre aceasta modesta initiativa publicistica locala.

In martie 1990., la mai putin de trei luni de la ‚evenimentele’ din decembrie 1989, sotia mea, Mihaela, care era implicata intr-o activitate de ucenicie cu citeva grupuri de femei crestine, a avut initiativa crearii unei reviste crestine pentru femei, cu colaborarea unora dintre membrele grupurilor de ucenicie, din Iasi si din tara cu care era implicata sotioa mea. Intre acestea amintesc pe Nora Faragau, Doina Ghica (†), Amelia Chitescu, Liliana Romaniuc, Rodica Bulgariu, Sanda Morcan, Lenuta Hulubei, Magdalena Popa, Nicoleta Stirbat (†), Cristina Lucescu, Roxana Tudorache, Rodica Mocanu.

Zis si facut. Cum eu primisem un PC, pe care-l foloseam la treaducerea si editarea de texte pentru BEE, am inceput sa introducem in computer textele scrise, alese ori comandate de sotia mea. In vremea aceea lucram sub DOS si cu un Windows pri mitiv, cu 256kb RAM si 40MB hard disk (va puyteti imagina asa ceva?), iar noi abia descifram secretele computerelor (imi amintesc ce tragedie a fost cind am sters din neatentie un fisier .bat care lansa sistemul de operare si am asteptat 2 saptamina o discheta cu care sa putem buta! Ce vremuri dom’le!) nici nu puteam viza sa operam cu imagini. Asa fiind, pur si simplu lasam loc in text pentru ilustratii si, dupa tiparire (pe o imprimanta laser!) lipeam pe hirtie ilustratiile decupate cu foarfecele, creind astfel sablonul.

Foile rezultate, in varianta finala, erau apoi multiplicate de feciorul nostru, Daniel, pe un mic copiator Canon, pe care il primisem in dar de la Beni Faragau (caci el primise in dar doua asemenea minuni), o scula care si-a facut pe deplin datoria si si-a dat obstescul sfirsit dupa citiva ani de utilizare mult mai intensa decit ii fusese destinat. Nu cred ca faceam mai mult de citeva zeci de exemplare din fiecare numar, deoarece revista era distribuita, mai mult in plan local si prin micul nostru de prieteni prin tara. Avantajul era ca, la nevoie, puteam multiplica oricite exemplare era necesar. Evident, era o metoda scumpa de tiparire, dar cum in vremea aceea primeam fara a plati si hirtia si cartusele de toner, asemenea consideratii economice erau complet straine de noi. Cit despre cele de marketing, nici nu putea fi vorba, revista distribuindu-se absolut gratuit.

In total au aparut doar opt numere, cu periodicitati de la o luna la doua luni, din martie pina in decembrie 1990, dupa care a incetat subit sa apara, din motive pe care nu  mi le amintesc si nu stiu daca nevasta mea isi mai aduce aminte de ele. Poate ca pur si simplu am obosit. Revista avea intre 12 si 28 de pagini si era, evident, in alb-negru.

Nu stiu daca cineva dintre cei care erau atunci aproape de noi mai are pe acasa vreun numar din aceasta revista pentru femei. Noi, desigur, am pastrat ‚matritele’, dar, dat fiind ca mare parte din biblioteca mea este inca in cutii, inca nu le-am gasit, pentru ca sa puteti vedea cum aratau, dar o vom face imediat ce le gasim.

Fara protocronisme inutile, Revista Impact (ce nume sonor am ales si noi!) a fost probabil una dintre primele initiative ediitoriale ale evangheliiclor romani dupa 1989. Nu-mi dau seama exact ce impact a avut aceasta revista in viata femeilor care le-au citit si nuc stiu daca cele au facut-o isi mai aduc aminte. Daca cineva dintre ele citesc aceste rinduri le-as invita sa ne spuna ce a insemnat Impact pentru ele, daca a insemnat cu adevarat ceva.

Oricum, in perioada urmatoare va propun o calatorie in timp, in urma cu 20 de ani, prin paginile Revistei iesene Impact. Sper ca veti putea trece cu vederea naivitatile, pietismele si scaparile acestei initiative de pionierat si ca va veti putea imbogati putin cu cele publicate aici. Sper ca atunci cind vom descoperi matritele sa putem adauga si ilustratiile folosite initial. Pina atunci, voi adauga eu cite ceva, pentru a inveseli paginile, daca nu va e cu suparare.

Nota: Noua ani mai tirziu (in aprilie 1999)avea sa apara, tot la Iasi, la initiativa lui Edi Orasanu si a unui grup de prieteni din jurul lui, Salt Street Journal, una dintre primele reviste virtuale evanghelice din Romania, distribuita prin email, la sute de adrese din Romania si din diaspora.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Revista Impact – o initiativa de apartament”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s