Răspuns la interpelările pastorului Cristi Ionescu | Răscumpărarea memoriei

Răspuns la interpelările pastorului Cristi Ionescu | Răscumpărarea memoriei.

Se vede cadihonia care i-a innebunit pe baptisti dupa ‘convertirea’ subita a lui Iosif Ton la miscarea strajerista a facut acum pui si intre pentistali, de data asta calul de bataie fiind miscarea Peniel (vorba lui Caragiale, ‘Anglia are falitii ei, Franta are falitii ei, de ce sa n-avem si noi falitii nostri’). Ba mai mult, ca si in cazul precedent, risca sa apara si victime colaterale. Sa ne fereasca Dumnezeu!

Transcriu mai jos comentariul pe care l-am lasat la acest post pe blogul lui Vasilica Croitor.. For what it counts.

* * *

Draga Vasilica,
Apreciez raspunsul tau demn, ferm, dar echilibrat.
L-am vazut o singura data pe pastorul Cristi Ionescu, intr-un eveniment public la Chicago si, sincer, mi-a placut. Nu pot pune insa nicicum laolalta impresia mea ca am de-a face cu un om inteligent, articulat si preocupat de lucruri serioase, cu patima sa anti-penielista si ‘anti-liberala’.
Am deplins de-a lungul anilor balacareala ‘anti-liberala’ in care se complac unii dintre liderii baptistilor romani (nu dau nume, ca-i stie toata lumea; oameni in toata firea, cu doctorate si grade universitare, care se tin de gainarii politicianiste, nu din convingere – daca ar fi asa, mai ca i-as ierta; fiecare dintre noi are dreptul din cind in cind la propria lui prostie – ci de dragul banilor din vest, care vin numai daca joaca acest joc grotresc si degradant).
Am sperat din toata inima ca penticostalii vor fi feriti de asemenea copilarii populiste. Se pare insa ca n-a fost sa fie. Se vede ca suntem cu totii bintuiti de aceleasi metehne. Ma tem ca indeologia si inclinatia structurala conservatorista a evanghelicilor romani este o boala care a inceput sa se cuibareasca si intre cei care ar trebui sa fie caracterizati de dinamica Duhului, nu de apa statuta a obiceiurilor desuete.
Daca am avea de-a face cu o dezbatere serioasa de idei, cu confruntari de opinii argumentate si discutii teologice de substanta, ar fi colosal. Ca si in cazul discutat aici, disputa se poarta insa la un nivel si cu mijloace care nu fac cinste Evangheliei si n-au nimic de-a face cu invatatura lui Cristos.
Ceea ce vad intimplindu-se intre penticostali cu episodul Peniel nu se deosebeste cu nimic de penibilul in care s-au complacut baptistii in episodul Iosif Ton. Cei care atunci au clamat superioritatea penticostala au acum motiv sa recunoasca faptul ca evanghelismul romanesc, in totalitatea lui, inclusiv penticostalii, sufera de boala de moarte a fixismului mucegait.
Dupa parerea mea, oricit de putin conteaza aceasta, fara o innoire veritabila si fara lepadarea acestor apucaturi rudimentare, potrivite pentru inceputurile rurale ale miscarii, dar nicidecum pentru secolul 21, evanghelicii romani vor ramine marginali in societatea romaneasca. Si asta si merita, daca nu reusesc sa vada dincolo de maruntele certuri care ii anima si le consuma energiile in acest moment.
As dori, in acelasi timp, sa-i rog pe cei pentru care cuvintele mele au cit de mica valoare, si care au alte idealuri si alte determinatii, sa nu-si piarda timpul cu asemenea maruntisuri nedemne, ci sa se concentreze pe ceea ce cu adevarat zideste imparatia si face ca marturia Evangheliei sa straluceasca in acest veac intunecat (la a carui lipsa de stralucire, din pacate, dupa cum se vede, contribuim si noi din plin).
Dumnezeu cu mila!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Răspuns la interpelările pastorului Cristi Ionescu | Răscumpărarea memoriei”

 1. Dupa primele reactii pe care le-am avut la isteria creata de Cristian Ionescu, legata de Peniel, am experimentat si eu aceasta opacitate conservatorista. Pentru mine ramane o dilema, cea cu privire la atitudinea pe care ar trebui noi sa o avem; spun asta dupa ce am iesit din “lupta” de o bucata buna de vreme:
  – sa tacem si sa lasam toata aceasta mizerie reactionara expusa fara un minim avertisment pentru atatia cititori care poate nici nu mai stiu ce sa creada?
  – sa ducem lupta, nu cu armele calomniei, dezinformarii si denigrarii, ci cu onoare si cu dragoste pentru adevar? Sa modelam noi un model de argumentare si dezbatere civilizata daca el lipseste cu desavarsire intre evanghelicii romani?

  Iata ca, desi suntem marginali in societatea romaneasca (precum ziceai), suntem cu mult mai galagiosi in spatiul virtual. Daca intram in miezul problemei – sa zicem Peniel, de data asta, ca tot arde acum – facem ca acest mediu sa fie si mai respingator, sau poate reusim sa aducem o altfel de mireasma in blogosfera? Imi fac iluzii?

  Like

  1. La asta am indemnat si eu. La urmarirea unor proiecte care sa lase ceva in urma.
   Desigur, aceste derapaje trebuie taxate, altfel oamenii vor spune ca nu le-a spus nimeni ca sunt timpenii. Sa le fie, deci, de marturie.
   Dar dupa asta, cred ca avem ceva mai bun de facut decit sa ne tocam nervii cu chestii marginale, de risul curcilor.

   Like

  2. “Sa ducem lupta, nu cu armele calomniei, dezinformarii si denigrarii, ci cu onoare si cu dragoste pentru adevar? Sa modelam noi un model de argumentare si dezbatere civilizata daca el lipseste cu desavarsire intre evanghelicii romani?”

   Cum? In mijlocul acestei galagii, fara un plan bine pus la punct, si fara o metoda buna…orice om de bun simt ramane neobservat.

   Si am si exemple.
   Dumneavoastra treceti in frunte, invatatine, datine sansa sa urmam ceva demn de urma, ne adunam noi in coloana. Serios.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s