Traseul comemorativ dedicat victimelor pogromului de la Iasi

Astazi, marti 28 iunie, evenimentele legate de comemorarea victimelor pogromului de la Iasi din 1941 au continuat cu parcurgerea unui traseu care a inclus momente solemne si dezvelirea unor placi si monumente, incepind cu cel de la Sinagoga Mare (cel mai vechi edificiu cultic evreiesc din Romania). Dupa citeva rugaciuni rostite de rabinii prezenti la eveniment, au ristit scurte discursuri ambasadorul israelian in Romania (singurul care a avut un text pregatit), precum si primarul Iasului.

Dupa terminarea cereminiei, inainte de deplasarea la urmatorul punct al traseului, participantii evrei la eveniment au inceput sa cinte spontan si emotionant imnul Israelului. Acesta a fost si un prilej potrivit pentru ca un participant sa afiseze cu mindrie drapelul israelian (a fost singurul moment oarecum mai sionist de la sinagoga).

La ceremonie au participat si un numar de citeva sute de evanghelici, multi dintre ei purtind pe piept steaua lui David de culoare galbena, distribuita de cei care au mobilizat participarea lor la eveniment.

A doua oprire a avut loc la cladirea fostei chesturi de politie, pe strada Vasile Alexandri, acolo unde au fost ucisi in 1941 multi dintre liderii comunitatii evreiesti din Iasi. Tot de acolo au plecat incolonati, spre gara, mii de evrei, barbati, femei si copii, pentru a fi incarcati in cele doua trenuri ale mortii, multi dintre ei gasindu-si sfirsitul acolo.

Discursul domnului Simirad a rememorat intilnirea sa cu Marele Rabin Alexandru Safran in Sinagoga Mare din Iasi, ia inceputul aniulor 1990, atunci cind a cerut pentru prima data iertare, in mod solemn, evreilor, pentru crimele unor romani impotriva lor, mai ales cu ocazia pogromului. Domnia sa a mai adaugat ca existenta intre noi a unora care neaga holocaustul sau justifica aceste crime ar trebui sa ne faca a ne intari eforturile de cunoastere a adevarului istoric cu privire la acestea, pentru ca ele sa nu mai fie posibile niciodata. In final, domnul Similar a promis ca la terminarea lucrarilor de reamenajare a cladirii, va oferi citeva camere care sa gazduiasca un mic muzeu al holocaustului si al pogromului.

Dupa domnul Simirad a tinut si un scurt discurs unul dintre suopravietuitorii pogromului.

M-am folosit de acest prilej opentru a-i multimi in mod discret domnului Simirad pentru cererea de iertare pe care a adresat=o din nou evreilor cu ocazia reinhunarii evreilor din groapa comuna descoperita in comuna Vulturi. Domnia sa a avut bunavointa de a-si aminti de sustinerea pe care i-am acordat-o cu aproape 20 de ani in urma, la prima sa alegere ca primkar al Iasului.

La finalul recemoniei, foarte scurte de altfel, a fost dezvelita o placa comemorativa pe cladirea fostei chesturi.

Traseul a continuat cu ceremonii simil;are la gara si in final la Cimitirul evreiesc.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Traseul comemorativ dedicat victimelor pogromului de la Iasi”

  1. Evident, ‘mai draga’, vorba lui Iliescu, oameni ca dumneata nu pot gindi decit in asemenea termeni.
    Va rog nu reveniti. Nu acem nevoie aici de rasisti antisemiti.
    Mai lipse sa ne tineti niste lectii libidinoase de ortodoxie, ca sa fie tacimul complet.
    Adio!

    Like

  2. Domnul meu
    Va instalației amarnic
    Nu sunt evreu
    As vreau eu
    Cit despre propaganda antisemita pe care o vinturatai aici, va rog sa incetati ca sa nu sofisticate ăla gunoi.

    Like

  3. Domnule Dănuț, pe când un articol despre crimele evreilor (mai ușor de înțeles, ale iudeo-bolșevicilor) împotriva Poporului Român, a progromului săvârșit de aceștia supra populației Românești și a Armatei române dezarmate, în timpul retragerii, în urma cedării Basarabiei! Știu că sunteți evreu, dar fiți drept, imparțial
    Shalom!

    Like

  4. Multumesc,
    Daca veti avea mai multe detalii va rog sa ma informati

    Like

  5. Am aflat ca exista anumite liste disparate, dar nu stiu exact unde. Din pacate aceasta chestiune presupune ceva mumca de arhive care n-a fost facuta inca. Imi pare rau ca, deocamdata, nu va pot ajuta cu mai mult. Am sa pun totusi intrebarea si pe facebook. Poate stie cineva mai mult.

    Like

  6. Doresc sa stiu daca exista liste de evrei care au fost in trenul mortii si care au fost asasinati in beciul chesturii . Tatal meu a fost in trenul mortii – Moscovici Moshe Haim si fratele mamei mele Iulian Meirovici a fost ucis in beciul chesturii la virsta de 20 de ani

    Like

  7. Momentele au fost emotionante. Si eu am luat parte la ele. E bine ca se rememoreaza, insa ar fi cel mai bine ca in istorie, astfel de tragedii sa nu se mai repete.Ramane un stigmat asupra umanitatii nu doar asupra unei coduceri de moment, sau asupra unor vremuri.

    Like

Leave a comment