Evanghelicii la comemorarea pogromului de la Iasi

Din cite am aflat, o serie de biserici evanghelice au decis sa se alature pelerinajului de marti 28 iunie 2011, ocazionat de comemorarea pogromului de la Iasi.

Deocamdata n-am vazut foarte multi evanghelici la evenimentele care au avut deja loc, probabil pentru ca evenimentele academice si cele expozitionale sunt de prea putin interes pentru ei. Se vede insa ca cele publice, excelenta ocazie de ‘marturie’, au mult mai mare atractie pentru ei.

Sper din toata inima ca participarea lor la pelerinaj va fi decenta si fara accente propagandistice sioniste, care n-ar face decit sa amestece ideologii indoielnice intr-o comemorare care se cuvine a fi plina de sobrietate si de cainta, in numele concetatenilor nostri care au fost autorii morali sau reali ai acestor crime.

Redau mai jos documentul (destul de straniu) pe care l-au primit cei care s-au inscris pentru a participa.

* * *

Dragi frati in Domnul Hristos,

Dumnezeu sa binecuvinteze dorinta dvs de a participa la comemorarea pogromului din Iasi. Chemarea noastra sfanta este de a binecuvanta, nicidecum de a blestema – sau ucide.

Regretam si ne cerem iertare inaintea Domnului si inaintea poporului evreu, pentru rautatea si cruzimea din inimile inaintasilor nostrii. Participarea noastra la serviciul de comemorare a pogromului are menirea insasi de a ne marturisi ororile infaptuite, de a ne cere iertare si de a restabili relatii normale cu poporul evreu – poporul ales de Domnul!

Serviciul de comemorare va incpe marti, 28 Iunie, orele 09.00 – 09.30 in fata Sinagogii din Targu Cucu. La monumentul eroilor din fata Sinagogii va avea loc o scurta slujba. Apoi, cei prezenti, se vor deplasa cu autoturismele la fosta Chestura (str. Vasile Alecsandri, in spatele actualei Case a Casatoriilor). Acolo au fost dezlantuite mania si cruzimea in toata puterea lor. Acolo va avea loc a scurta slujba, apoi incolonati, fiecare dupa ceata lui (Biserica) ne vom indrepta in mars spre gara (acelasi traseu care a fost parcurs de cei din trenurile mortii). La gara va avea loc o scurta slujba, dupa care, ne vom imbarca in autoturisme si ne vom deplasa catre Cimitirul Evreiesc (in Pacurari), unde va avea loc slujba finala de comemorare a celor ucisi in Pogromul din Iasi in 1941.

O parte din participanti pot sosi direct la fost Chestura, de unde va avea loc marsul catre gara Iasi. Acest lucru va ajuta la fluidizarea traficului si la evitarea aglomerarilor.

Pentru o buna desfasurare a evenimentului, pentru a evita aglomerarea si haosul, va invitam a va inscrie pe tabelele urmatoare. Fiecare biserica este rugata sa numeasca – in functie de numarul de participanti – unul sau mai multi lideri de grup (un grup poate fi numit la fiecare 20-25 persoane). Acel lider de grup trebuie sa cunoasca toti participantii din grupul lui, sa mentina ordinea pe durata deplasarilor, si sa nu accepte participanti care nu sunt pe listele lui, indiferent din ce biserica provin.

Liderul grupului trebuie sa pastreze legatura prin telefon cu liderul bisericii din care provine (daca acesta va fi prezent) sau cu liderul desemnat sa reprezinte biserica.

IMPORTANT!

–       Pe perioada slujbelor si a marsului, nu vor fi strigate lozinci sau orice alte sloganuri.

–       Va rugam sa nu veniti imbracati in haine rosii. Din respect ptr cei comemorati, incercati sa purtati un tricou/camasa alb(a), albastru, negru, dar nu rosu/portocaliu.

–       Contra cost (1 leu) puteti primi o stea a lui David (semnul distinctiv ce era purtat de evrei, pentru a fi identificati fata de crestini). Acest simbol va apartine apoi. Pentru a primi aceasta stea, trebuie sa ajunga banii la fr Mihai Condria cel tirziu Miercuri 22 Iunie.  Toti participantii care vor avea steaua lui David, o vor purta in piept, pe partea stinga sau pe bratul stang.

–       Sepcile, apa si umbrelele de soare sa nu le uitati acasa.

Orice noutati vor aparea, veti fi informati la timp.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s