Vernisajul expozitiei Destine intrerupte – in comemorarea victimelor pogromului de la Iasi

In aceasta dupa-amiaza de luni 27 iunie am participat la Muzeul Unirii din Iasi la vernisajul expozitiei Destine intrerupte, dedicata victimelor pogromului de la Iasi din 1941.

La eveniment au participat mai mult de 200 de persoane, inclusiv diplomati straini si istoric specializati in studiul holocaustului. Ca de obicei, cea mai mare parte a discursurilor oficiale a fost anosta. Exceptie a facut prezentarea istoricului iesean Adrian Cioflanca (gasiti mai multe detalii despre eveniment pe blogul sau si AICI), sufletul acestei initiative, care, intre altele, a apreciat cu onestitate contributia echipei care a lucrat la acest proiect, inclusiv a prietenului Cristian Zaharia, de la Arhivele Nationale (caruia ii multumesc pentru fotografiile de la eveniment).

Expozitia este una de inalta calitate si contine inclusiv unele documente si fotografii inedite, descoperite recent in arhive. In timp intentionez sa redau aici unele dintre aceste documente. Sunt prezente si o serie de obiecte gasite in groapa comuna descoperita nu demult in padurea Vulturi, de linga Popricani.

Expozitia va putea fi accesibila publicului in mod gratuit, timp de citeva luni. Va invit sa profitati de aceasta ocazie deosebita pentru a va reimprospata memoria istorica si, poate, pentru a inalta o rugaciune de cerere de iertare, in numele concetatelilor nostri romani aflati in spatele acestor crime teribile, ca si pentru cei care le neaga inca ori le justifica.

Un moment inedit, dar oarecum de asteptat, al evenimentului, a fost afisarea de catre doua persoane a unui stupid banner neolegionar care spunea ‘Stapani veti ajunge daca noi vom pieri’. Citindu-l, mi-am adus aminte de o caricatura propagandistica legionara aflata in expozitie, care incerca sa sugereze ca evreii incearca sa fie stapinii lumii. Este clar ca unele timpenii mor greu. Pentru a mari ridicolul situiatiei, cei care afisau bannerul au fost luati de un echipaj de politie, care a pornit in tromba, cu sirenele pornite, de parca tocmai il capturasera pe Bin Laden.

In continuarea activitatilor legate de comemorarea pogromului, miine, marti 28 iunie, la ora 9.30 am va incepe la obeliscul din fata Sinagogii Mari, din Tirgul Cucului, un pelerinaj la citeva locuri semnificative pentru aceste tragice evenimente. Traseul va mai cuprinde fosta cladire a chesturii (str. Vasile Alexandri) unde au fost ucisi mai multi lideri evrei, Gara, de unde au plecat cele doua trenuri ale mortii, si Cimitirul evreiesc, unde se afla monumentul dedicat victimelor pogromului.

Ma tem ca de aceasta data vom avea si mai multe surprize, nu numai cu neolegionarii, ci si cu altii. Doamne da-ne intelepciune!

Nota: Plecind de la expozitie, am vazut in apropiere la un stand de carti tronind ironic cartea Mein Kampf a lui Hitler.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

11 thoughts on “Vernisajul expozitiei Destine intrerupte – in comemorarea victimelor pogromului de la Iasi”

 1. Este ULTIMA interventie pe care o mai am. Vad ca tineti cu tot dinadinsul sa ma jigniti. Nu ”fabulez cu gratie” in ce priveste pogromul de la Bucuresti, domnule Manastireanu. Cand spun intre 120 si 150 ma bazez pe surse recunoscute, fie ele romanesti de origine evreiasca (Matatias Carp – ”Cartea neagra”, Radu Ioanid – ”Pogromul de la Bucuresti”), israeliene (site-ul oficial al Yad Vashem), romanesti ( volumele ”Pe marginea prapastiei” editate de guvernul Antonescu) etc.
  Sigur, poate aveti Dumneavoastra alte surse care indica ”mii de evrei ucisi de legionari”. [Eu vorbesc de pogromul de la Iasi] (Crime facute eventual de legionari fiorosi si turbati -precum Valeriu Gafencu- care, pt. vina de a fi facut parte din Fratiile de Cruce, au intrat in inchisoare in 1941 si au mai iesit in 1964. Care au mai iesit). [Daca toti legionarii ar fi fost ca Gafencu, in ultima lui perioada, am mai avea ce discuta. Dar stiti bine ca nu e asa.]

  Nici eu mai am altceva de adaugat. E clar ca ne pierdem timpul reciproc.

  Like

 2. 1. Sunt liber sa-mi declin orice calitate am: de tatal de soti, de fiu de barbat, de roman s.a.m.d, dar asta nu inseamna, pentru mine cel putin, ca vorbesc in numele acestora. Cel putin asta e regula mea, fie ca va placxe, fie ca nu. Pe care nu incerc s-o impun altora.
  2. Eu va spun ca n-am incercat asta, ci am facut o afirmatie de principiu. Daca nu ma credeti, este problema dvs. Dvs. va puteti imagina orice. Si asta spune ceva.
  3. Are vreo importanta de cind a inceput legiunea sa ucida? Afirmatia dvs. este o recunoastere implicita a naturii criminale a legiunii. A propos, n-am intilnit in viata mea nici macar un singur legionar care sa nu fie antisemit. Si am cunoscut sumedenie. Sa fim totusi sorios. Ma tem ca ceea ce spuneti nu are nici o legatura cu realitatea. Tocmai asta face ideologia – oricare ar fi aceea – cu victimele ei. In ce priveste pogromul, fabulati cu gratie. NU veti gasi nici macar un istoric serios – care sa nu fie securist sau filo-legionar – sa fie de acord cu dvs.
  Cu aceasta consider inchis subiectul naturii criminale a ideologiei legionare. Nu am vreme de pierdut ciu prostii.

  Like

 3. Ok, am sa fiu scurt .
  1) Daca scrieti acest blog in nume personal, de ce ati simtit nevoia ca in descriere sa va ”declinati” functia de la WV?
  2) Consider ca nu ati facut o afirmatie de principiu, ci chiar ati incercat (cel putin) sa ma ironizati.
  3) Nu ma deranjeaza desconsiderarea dvs. fata de Legiune, e dreptul Dumneavoastra. Ma deranjeaza insa cand faceti afirmatii tendentioase sau lipsite de adevar istoric. Antisemitismul nu este apanajul strict al legionarilor iar chestia cu MIILE de evrei ucisi este un neadevar. Oricat s-ar incerca demonizarea Miscarii, ea n-a ucis un singur evreu pana la asasinarea lui Codreanu, iar in timpul Pogromului de la Bucuresti, numarul evreilor ucisi a fost intre 120-140.

  Like

 4. Domnul meu, mai intii sa nu amestecam merele cu perele. Dvs. mereu faceti asta. Ce legatura are aici WV si ce faceti dvs pentru ei? Eu scriu acest blog ca persoana particulara si ma reprezint aici doar pe mine insumi. Nu mi-am vindut nimanui constiinta vreodata, si nici nu am intentia de a o face.
  In rest, daca dvs va incadrati singur in categoria celor orbi etc., este problema dvs. Eu am facut o afirmatie de principiu. Foarte civilizata.
  Si, va rog frumos, dat fiind ca vorbiti cu un teolog, chiar daca nu unul foarte mare (am doar 1.66m 🙂 va rog sa nu aruncati aiurea cu citate biblice, care se potrivesc ca nuca in perete.
  Daca vreti sa pricepeti ce inseamna aceste cuvinte din Evanghelie, mergeti la Sfintii Parinti si va asigur ca veti avea ceva surprize.
  Iar, in final, eu zic sa lasam balta povestea cu ideologia legionara criminala. Imi ajung miile de evreo omoriti de acestia, sau la incitarea lor. Nu mai am nevoie de alte argumente. Locul lor este la lada de gunoi a istoriei, impreuna cu toti fanaticii si fundamentalistii.
  Sanatate si virtute va doresc. La fel si mie.

  Like

 5. Domnule Manastireanu, v-as ruga sa faceti un efort sa incheiati intr-o nota civilizata acest schimb de pareri. Va inteleg radicalismul anti-legionar (pornit, vreau sa cred, din buna credinta), dar a sugera ca sunt ”orb” si ”fara minte” nu face cinste nici calitatii dvs. de teolog, nici aceleia de angajat al World Vision (la ale carui programe contribui intamplator de cativa ani).

  ”Nu judecati, ca sa nu fi judecati!”

  Like

 6. Domnul meu, asa cum am mai spus deja, sensul legionar al acelui slogan este evident pentru oricine are putina minte. Nu este nevoie de doctorate pentru asta. Unii insa, orbiti de ideologia criminala la care au aderat, nu vor sa vada cu nici un chip. Aceia sunt orbi cu adevarat.

  Like

 7. Pentru cei care au fost acolo a fost evident ca baietii ‘verzi’ au incercat sa testeze terenul si, daca le mergea, ar fi incercat si actiuni mai curajoase in zilele urmatoare. Cum politia a fost prompta, au lasat-o mai moale. Se vede ca si intre ei sunt oameni cu creier.

  Like

 8. Asa cum uni presupun , desigur ce le place/convine, tot asa io pot presupune ca doi barbati de Etnie iudee puteau sa tina acel bener care sa arate ca numai daca Etnia iudee va disparea din Romania Neamul crestin-romaneasc va fi Stapan/Suveran !
  Manipularea este prea evidenta deoarece nu cred ca in Iasi sunt numai doi simpatizanti ai Miscari sau numai doi Legionari!
  Daca doriti, pe principiul “fa scandal ca sa se produca valva” nicidecum unor filo legionari este convenabil sa apara astfel de benere !
  cu sinceritate ,
  petru borodi/Cluj

  Like

 9. Domnul meu,
  Cred ca știți bine răspunsurile la aceste întrebări retorice. Sincer, mu cred ca merita a mă osteni sa explic evidentele

  Like

 10. Mi-am propus sa nu va mai scriu, domnule Manastireanu, dar uite ca nu sa-mi ascund disconfortul cand vad stilul tendentios al unor afirmatii…
  Foarte bine ca participati la astfel de manifestari. Dar de ce catalogati acel banner si acei oameni ca neolegionari? Si-au revendicat apartenenta la vreo miscare ”neolegionara”? Aveau tricouri cu Zelea Codreanu pe piept? Cine sunt neolegionarii? Noua Dreapta? De ce puneti semnul egal intre ”neolegionarism” si ”antisemitism”?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: