Deschiderea colocviului international 70 de ani de la pogromul de la Iasi


Dr. Aurel Vainer, Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania

Duminica 26 iunie dupa amiaza s-au deschis, sub conducerea Prof. dr. Florin Platon, decan al Facultatii de istorie a Universitatii din Iasi, lucrarile Colocviului international dedicat comemorarii a 70 de ani de la pogromul de la Iasi (28-30 iunie 1941).

Reuniunea, gazduita in sala Centrului de Istorie a Evreilor si Ebraistica a universitatii, a adunat circa 60 de persoane, intre care, din pacate pentru noi, romanii, cei multi erau probabil evrei. Am avit placerea de a-i intilni acolo pe vechiul meu prieten George Samoila, un om care a facut foarte mult pentru a pastra vie memoria romanilor care i-au aparat pe evrei, adesea cu pretul vietii ,or, in acele vremuri tulburi si pe doamna Marta Esanu, o fosta colega de serviciu, foarte activa astazi in Comunitatea evreilor din Iasi.

In prima parte a programului acestei zile, dincolo de discursurile inaugurale, destul de neintersante, s-au citit trei texte.


Dr. Avinoam Safran

Primul, apartinind Dr. Avinoam Safran din Geneva, a fost dedicat Marelui Rabin Alexandru Safran, tatal medicului elvetian de origine romana. Prezentarea, facut intr-o franceza impecabila, a fost extrem de emotionant, fiind presarat de citate din documente si ilustrat de doua clipuri video. Mi-am amintit cu claritate surpriza extraordinara pe care am avut-o vazindul la televizor pe cares mare om de spirit, la revenirea lui in tara, la inceputul anilor 1990.

A doua prezentare, extrem de informativa si aceasta, a fost facuta de domnul Shlomo Lais-Leibovici, de la Tel Aviv, in legatura cu conducerea evreilor din Romania in perioada pogromului. Lectorul nu s-a sfiit sa-i sfichiuiasca de citeva ori in prezentarea sa pe ‘renegati’, evreii botezati din Romania. De unde se vede ca sectarismul este o boala care transcende granitele religiei crestine.

Ultima prezentare la care am asistat a  fost aceea facuta liber de istoricul evreu Carol Iancu  de la Universitatea din Montpellier si a avut ca subiect evreii din Romania si pogromul de la Iasi in documentele diplomatice franceze. Domnul Iancu a citit si un document inedit, un raport al ambasadorului francez de atunci in legatura cu procesul din 1946 intentat autorilor prezumati ai acestui pogrom.

Discursurile inaugurale si cele trei prezentari s-au intins dincolo de limitele de timp prescrise, astfel incit timpul alocat programului acelei zile s-a epuizat inaintea terminarii primei parti, dupa care am plecat.

Va las sa aflati despre ce s-a intimplat dupa plecarea mea, de la cei care au ramas, daca eventual va scrie cineva despre asta.

Luni 27 iunie incep, in paralel cu acest simpozion, si evenimentele organizate de Centrul de studiere a holocaustului din Romania in comemorarea acelorasi tragice intimplari din 1941. Despre programul acestora puteti citi AICI.

 

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Deschiderea colocviului international 70 de ani de la pogromul de la Iasi”

  1. Haideti sa fim seriosi, domnul meu. Chiar credeti toate mizeriile propagandistice pe care le gasiti pe internet?
    Anti-romanesti? Antiromanesti sunt crimele facuta de Antonescu si armata romana impotriva evreilor.

    Like

Leave a comment