Israel’s Defensible Borders | Jesus Creed

Israel’s Defensible Borders | Jesus Creed.

What do you think?

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

34 thoughts on “Israel’s Defensible Borders | Jesus Creed”

 1. Interesant termen: Outpost. Cu alte cuvinte o asezare ilegala, construita de fanatici sionisti pe pamind luat cu forta de la palestinieni. Iar palestinienii trebuie sa fie baieti cuminti si sa-i lase pe evrei sa le fure si mai mult decit le-au furat deja. Aceasta se cheama dreptatea sionista.
  In ce priveste incidentul de la Zidul Plingerii, este foarte trist, dar ma tem ca daca politica de ocupatie continua, vom vedea din ce in ce mai multe violente.
  Dumnezeu sa aiba mila de Ierusalim.

  Like

 2. Da, este adevarat ca palestinienii nu sunt nici ei nevinovati. Incercarea lui Arafat de a-l ucide pe regele Hussein, sau ceea ce face Hezbollah in Liban sunt doar exemplele care imi vin acum in minte.
  Dar, trebuie sa adaugam crimele facute cu regularitate de Jewish settlers impotriva unor palestinieni nevinovati. Tocmai am venit din Hebron si ceea ce se intimpla acolo, sub protectia armatei israeliene este strigator la cer. Sper sa am vreme curind sa pun pe blog ceva clipuri de acolo, ca sa intelegeti la ce ma refer.

  Like

 3. P.S. I love Palestinians (and Jordanians). I am in Doha on my way to Amman! And in Jordan you have about 2 million (1/3) Palestinians!

  Like

 4. Asta asa e. Nu Palestina a inceput razboiul, pt ca din nou, ei nu au avut niciodata tara lor. E greu sa incepi un razboi ca o tara, daca nu existi! 🙂

  Si totusi – sunt nenumarate cazuri cand Palestinienii au atacat satele (kibbutz-uri etc) evreilor neprovocati! Oricum – sper si ma rog sa fie dreptate, dar banuiesc ca e f greu cu Hamas etc care nici macar nu vor sa recunoasca Israelul!

  Like

 5. Numai ca in razboiul din 67′, ca sa fim drepti, nu palestinienii au atacat pe evrei si au pierdut lupta – acestia aflandu-se in acea perioada sub ocupatie iordaniana – ci iordanienii (si egiptenii si sirienii). Deci palestinienii nu au pierdut nici un razboi, pentru ca nici nu au participat la vreun razboi cu evreii (cu exceptia razboiului mai nou – dus prin mijloace mai putin ortodoxe: gherila, terorism) – un gen de razboi pe care si evreii, intr-un fel sau altul l-au dus impotriva ocupantilor englezi. (Poate s-ar merita sa-mi divulg si numele, in contextul in care Doru l-a revelat pe al domnului Cristi Rata). Sunt Vali Teodorescu, si pentru ca intamplator am intrat pe alte site-uri cu un alt gravatar, nu mi-am dat seama ca, fara sa vreau, am pastrat acest gravatar necunoscut lui Danut si pe acest site; acum il divulg….

  Like

 6. Nu cred ca are vreo importanta daca pina acum a exista sau nu o tara numita Palestina. Multe tari noi, inclusiv Israelul, s-au format in urma unor decizii, mai bune sau mai rele, luate de forurile internationale.
  In ce ma priveste, cred ca cea mai dreapta solutie ar fi un singur stat, in care evreiii si neevreii sa traiasca in pace. Ma tem insa ca nici evreii nici palestinienii nu sunt in stare de asa ceva. E prea multa ura intre ei si prea multe nedreptati de indreptat. Asa fiind, cred ca solutia celor doua state este raul cel mai mic. Din pacate, pe masura ce trece timpul, si evreii fura tot mai mult din teritoriul palestinian, aceasta solutie devine din ce in ce mai putin realista.
  Ma tem, deci, ca avem de-a face cu o problema fara raspuns, pe care numai a doua vennre o va rezolva.

  Like

 7. Nu am spus ca evreii au eliberat acele teritorii, ci ca le-au eliberat de iordanieni. Cred ca a fost o exprimare proasta; sensul nu a fost in nici un caz cel la care faceai mai sus referinta. Insa cred ca ramane adevarat, daca nu ma insel, ca nu a existat pana acum – (de fapt abea de cativa ani exista) – vreun stat palestinian. Palestina a fost (pe rand) sub stapanirea evreilor, romanilor, bizantinilor, turcilor, englezilor, iordanienilor, evreilor…Dar, daca nu ma insel, nu a existat niciodata in istorie ca stat autonom. Nu stiu daca nu cumva o istorie asemanatoare nu au avut si kurzii…

  Like

 8. Multumim dr. Cristi Rata pt explicatiile de mai sus. Cei care ne tot dau exemple cit de nedrepti suntem au ei insisi birna lor. iar lucrurile pot fi duse si mai departe decit le-a dus evedyahu.

  Like

 9. Ei au furat in ’48? AM crezut ca le-a fost dat acel pamant. Palestina nu a existat NICIODATA ca o tara. Evreii au fost acolo INAINTEA palestinienilor. This is a historic fact – whether you like it or not! In other words – if you go further back, someone else expelled the Jews from Israel (more than once) before the Palestinians ever came.

  That is why the Palestinians need a narrative that gives them Jerusalem. That is – they are not anymore the descendants of the Philistines (that of course is not true genetically and they could not claim Jerusalem since it never belonged to the Philistines); they are now the descendants of the Jebusites. DO you actually believe that? The evidence for that is basically inexistent!

  Look – I disagree with a lot that Israel is doing and has done to the Palestinians. I am for justice. But – if you attack someone and you lose the war – there are consequences to YOUR disadvantage (look at WWI and WWII). Why shouldn’t Israel gain if they won a war they did not initiate? Again – I am speaking from a secular/political perspective.

  The Israelites (most of them) are not Christians, or even religious Jews- so they think and act like any nation that wants to survive. They are definitely in a unique situation (surrounded by only hostile countries, many of which want to wipe them out of the face of the earth), and they are bombed almost daily by the Palestinians. I wonder what you would do if you would have to have bunkers in every village (they do) because you never know when a bomb will be sent your way!?

  Blessings and SHALOM!

  Like

 10. Vreau sa spun ca din ceea ce aveam in 1948 palestinienii mai au mai putin de 30% si se reduce incontinuu, din pricina asezarilor sioniste.

  Like

 11. Asta cu eliberarea tarii de iordanieni seamana cu propaganda sovietica despre eliberarea Romaniei de germani de catre Armata Rosie. Propaganda de doi lei.

  Like

 12. Totusi, desi sunt de acord ca tara a apartinut palestinienilor (in sensul ca ei erau polulatia majoritara ce traia acolo in 67′), nu trebuie omis si faptul ca ea se afla pe atunci sub ocupatie iordaniana. Evreii au luat acel teritoriu deci de la iordanieni, nu de la palestinieni. Si cum nu cred ca evreii sunt in mod necesar mai altruisti decat altii, ma indoiesc ca au ocupat acele teritorii ca sa le ofere apoi – odata eliberate de iordanieni -, palestinienilor. Poate asa un gest ar fi fost frumos, dar din pacate in politica internationala rareori face cineva gesturi frumoase.

  Like

 13. Pe de alta parte, chiar daca evreii se vor retrage la granitele dinainte de 67′ – cu care ar fi multumite multe din tarile arabe, si, daca nu ma insel, si Fatah-ul -, Hamas-ul tot nu va fi multumit; pentru ca Hamas-ul vrea toata tara inapoi – ca si sionistii evrei (de cealalta parte). Orice ar fi, sunt putine sanse de pace; in orice caz, putine sanse ca toti sa fie multumiti…

  Like

 14. Omeneste vorbind, sper ca americanii sa pastreze baze in Iraq cum au avut in Arabia Saudita si Turcia (cea din turcia nu situ cit e de operatoonla). Ma indoiesc ca din Kurdistan vor pleca odata cu plecarea din Bagdad. Altfel … Dar spiritual vorbind soarta I. este in mina lui Dumnezeu. Ciudat e ca revolutia din tarile arabe nu i-a cuprins i pe iranieni, dealtfel ne-arabi si nici pe irachieni. Regimurile religioase sunt stabile… cele laice se clatina… iar cei ce vin sunt democrati precum cimunistii…

  Like

 15. Ar fi bine sa fie adevarat, dar ma indoiesc ca este asa si, mai ales, ca maI este posibil, dupa toate asezerile ilegale construite de evrei in WEst Bank, ori Iudea si Samaria, cum pe place lor sa spuna. Este suficient sa va uitati la o harta actuala a West Bank (care arata ca un svaiter) ca sa inteleti asta. Si tocmai aceasta politica a faptiului implinit este ceea ce sionistii aplica su tenacitate acolo, incurajati de tacerea vinovata si lasa a comunitatii internationale.

  Like

 16. Concesii? Daca eu iti fur toata proprietatea si apoii iti dau inapoi 30% din ea vei numi asta concesie? Sa fim seriosi.

  Like

 17. israel was defeated several times in the past, went into slavery. why should this not happen again? what is the warranty, usa? this might not matter at some point in the future.

  Like

 18. Din cate am discutat eu cu un prieten evreu, multi evrei, daca nu majoritatea lor, se considera moderati, si sunt de acord cu ideea statului palestinian independent in Gaza si West Bank. Numai o minoritate extremista, care viseaza la granitele Israelului din timpul lui Solomon, si pe care in general autoritatile evreiesti o pune destul de rapid la punct, isi construieste ilegal locuinte in West Bank. Restul evreilor este in principiu de acord cu o revenire in parte – dar nu totala – la granitele din 67′. Ideea ar fi sa se traga o linie in zona din west Bank (aflata inca sub influenta israeliana), in care traiesc in comun, in virtutea istoriei, multi evrei si palestinieni, si sa se faca un schimb de populatii in jurul acestei linii. Aceasta ar fi noua granita pe care in principiu evreii ar accepta-o.

  Like

 19. Si daca Israelul se retrage la granitele din ’67 etc…va fi bine? Ce crezi ca se va intampla la scurt timp dupa toate concesile pe care le vor face?

  Like

 20. It’s not that simple! How many countries in the world do you know with the geographical and strategic disadvantages that Israel has?

  Like

 21. Did it occur to you that the world would be a mess if every country would act the same way, or we have to concede to Israel what would not give anybody else in this world. Based on what? Guilt? The abused becoming the abuser? Etc etc.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: