NU, BCR, NU GINDIM LA FEL

Am primit, in sfirsit, raspunsul de la BCR. Asa cum ma asteptam, este profund dezamagitor, banca decizind sa transeze legal o chestiune care tine de moralitate. Tipic pentru superficialitatea, smecheria si lipsa de scrupule a bancherilor nostri.

Redau mai jos raspunsul BCR si adaug documentul PDF atasat respectivului mesaj, dupa care transcriu raspunsul meu.

In lumina raspunsului negativ al BCR, ii chem pe toti cei care cred in responsabilitatea lor morala fata de aceasta tara sa se alature campaniei mele BCR – NU GINDIM LA FEL, prin mesaje personale adresate bancii, prin mesaje in media si adresate televiziunilor, pe bloguri, Twitter si Facebook, dar mai ales prin inchiderea conturilor personale de la BCR si mutarea lor la alte banci. Poate ca atunci cei de la BCR vor intelege mesajul nostru. Si chiar daca n-o vor face, noi cel putin ne-am facut datoria, incercind sa-i protejam pe cei nevinovati de aceste campanii perverse.

* * *

Stimate Domn,

Conform deciziei Consiliului Roman al Publicitatii transmisa Bancii Comerciale Romane si Consiliului National al Audio-Vizualului, reclama BCR pentru creditul de nevoi personale nu incalca prevederile Codului de Practica in Publicitate. Atasam aceasta decizie a Consiliului Roman pentru Publicitate – o organizatie profesionala, non-guvernamentala, non profit si independenta a carui activitate de baza este autoreglementarea in publicitate.

In lumina deciziei Consiliului Roman al Publicitatii, dorim sa subliniem: campania de reclama pentru creditul de nevoi personale a fost dezvoltata pentru a aduce la cunostiinta consumatorilor imbunatirea substantiala a timpului de acordare a creditelor. Acest mesaj principal are ca fundal un scenariu fictiv, ce reda exclusiv o relatie parteneriala liber consimtita. In calitate de furnizor universal de servicii financiare nu putem face discriminari ale clientilor nostri in baza statutului marital, social, etnic, religios, de orientare sexuala (ori de alta natura) a acestora. Asa cum v-am transmis, BCR isi conduce activitatea strict pe baza principiilor corectitudinii si prudentei economice si financiare.

Va multumim pentru mesajele dumneavoastra si timpul pe care l-ati acordat comunicarii cu Banca Comerciala Romana.

Astfel, ne-ar face o reala placere sa beneficiem de oportunitatea unei intrevederi, in masura in care programul dumneavoastra va permite.

Sediul nostru se gaseste in Bucuresti, Bd Regina Elisabeta Nr. 5, Sector 3.

Cu stima,

Ionut Stanimir
Sef departament
Departamentul Comunicare Externa si Evenimente

Directia de Comunicare


BANCA COMERCIALA ROMANA
Tel: 7303, 0372267303, 0213149190/7303 Mobil: 0730073901
www.bcr.ro

* * *

Stimate domn,
Sunt sigur ca nu veti surprins sa aflati ca sunt profund dezamagit de decizia bancii dvs de a continua campania de discreditare a instiutiei familiei, prin promovarea promiscuitatii ca mijloc de marire a profitului. Este evident din aceasta ca machiavelicul dicton ‘scopul scuza mijloacele’ este valoare centrala a bancii dvs, iar nu vorbele frumos ticluite din mesajul publicitar transmis ca raspuns la prima mea interventie.

Sunt dezamagit de faptul ca incercati sa eludati in termeni juridici o chestiune morala. Nu ma mira insa deloc faptul ca Consiliului Roman al Publicitatii, institutia care patroneaza de ani buni promovarea promiscuitatii in spatiul media romanesc, socoteste ca clipul dvs. publicitar este conform cu prevederile codului sau de practici (neetice). Asa cum bine stiti, nu tot ceea ce este legal, este si moral. Daca insa pentru banca dvs. ‘banii nu au miros’, atunci nu ma indoiesc de faptul ca veti trata aceste consideratii drept simple speculatii etice. Desigur, este alegerea dvs.

Asa fiind, va asigur din nou ca, nu, nu gindim la fel si ca, in virtutea dreptului nostru democratic la optiune, eu, si toti cei care mi se vor alatura in acest boicot, vom inceta imediat orice fel de relatii de afaceri cu BCR. Sunt sigur ca acest lucru nu va intereseaza si ca sunt destui oameni lipsiti de scrupule morale in aceasta tara care sa rezoneze cu mesajele dvs. publicitare.

In ce priveste o intrevedere personala, nu mai dau niciodata inapoi, dar aceasta nu este posibila in acest moment, deoarece nu numai ca locuiesc in Iasi, dar voi si pleca imediat din tara pentru scurt timp.

In final, va redau consideratiile unui prieten, pornind de la un citat din Winston Churchill, care se aplica perfect la aceasta situatie. Sunt sigur ca nu este nevoie sa va traduc (sublinierea imi apartine).

Winston Churchill once said, “The greatest argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.” It’s a scathing and accurate criticism if ever there was one, and it consistently gives me a bit of hesitancy about our societal presupposition of majority rule. Taking that general reasoning in a different direction, I’m often troubled by the sort of populist morality we assume in our democratic society. Think about it for a moment. We’ve basically taken the peer pressure argument, i.e. “But everyone else was doing it!”, adolescents use with their parents all the time and codified it as our moral standard. In this way, we seem to base the standard for right and wrong upon the rampant, self-inflicted stupidity of the masses. Troubling indeed.

Cu profinda consternare,
Danut Manastireanu, PhD


Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

30 thoughts on “NU, BCR, NU GINDIM LA FEL”

 1. Multumesc. BCR s-a repliat si a schimbat reclama cu una nu mult mai buna. Era clar ca a fost o solutie pripita. Sper totusi ca au invatat o lectie din aceasta poveste.

  Like

 2. 1. BCR-ul nu e obligat sa urmeze sau sa isi schimbe comportamentul, dar clientul are dreptul sa intre in afaceri cu firme care au in codul lor de functionare principii la care adera si clientul…BCR-ul poate face reclama catre clientzii lor majoritari, daca ei sunt cei care isi inseala sotzii/sotziile atunci persoanele fidele in casatorie nu au cum sa fie clientzii lor…mie mi se pare ceva normal.

  2. Nu e necesar sa isi schimbe drumul etic…alinere de principii si idei

  3. Nu, corect! Banuiesc ca nici ei nu stiu citzi dintre clientzii lor sunt ‘adulteri’, dar probabil ca prin campania lor publicitara doresc sa afle…Sper din tot sufletul sa fie SURPRINSI si PANICATZI in acelasi timp, dar va trebui unitate, informare a comunitatzilor crestine si de ce nu implicata si mass media crestina (radio, TV, social media, etc.)

  4. Amenintzarea cu retragerea banilor se potriveste doar persoanelor care intr-adevar doresc sa se partenereze cu firme responsabile care aplica principii care se identifica cu principiile lor de viatza (sau o parte din principii). Banuiesc ca si in Romania sunt actziuni civile dar probabil ca nu asa de ‘active’ ca si in strainatate pentru ca BCR-ul ar fi procedat altfel…Va aducetzi de Sharon Stone si reclama pentru Dior? Dior s-a temut de un boicot si a renuntzat la puterea de ‘star’ a lui Sharon! M-a surprins sa vad doar 168 pe facebook la actziunea aceasta, doar sunt atitzia crestini in Romania!

  Like

 3. D-le Danutz Manastireanu va salut initziativa si ma bucur de pozitzia pe care atzi luat-o. In strainatate firmele declara tot felul de ‘business philosophy’, ‘mission statement’ in care isi fac cunoscute cele mai nobile intentzii pentru a cistiga clientzi care se alineaza cu filozofia lor de a conduce business. Romania inca nu s-a confruntat cu asa ceva, iar raspunsul de la BCR e arogant si poate fi foarte costisitor daca o mare parte din crestini (indiferent de denominatziune) se unesc si is muta fondurile la alte banci. Va doresc mult success si citzi mai multzi aliatzi! In ce priveste BCR-ul actziunile de mutare a conturilor la alte banci nu e discriminare, ci doar o alieniere pe baza de principii!

  Like

 4. O comentatoare pe blogul meu, cred ca de la Trinitas TV, avea urmatoarea intrebare. Ma fac ecoul ei, poate unii puteti veni si cu un raspuns:

  Ma intreb ce pozitie are Patriarhia Romana despre acest subiect avand in vedere ca ei au cont deschis chiar la BCR

  Poate cineva sa ne lumineze in aceasta privinta?

  Like

 5. Nu sunt in tara si n-am vazut al doilea clip. Daca exista cumva pe YouTube, va rog sa ne dati link-ul. Oricum, pentru mine este clar. BCR nu merita sa fie luat in serios ca partener de afaceri.
  Boicotul este insa o decizie personala si fiecare trebuie sa decida pentru sine..

  Like

 6. Se pare că, practic, BCR merge din gafă în gafă! Mai nou, în locul reclamei „reclamate” au introdus o altă reclamă în care deja familia respectivă nu mai există (soții s-au despărțit în urma adulterului), încurajând, astfel, divorțul! Rușine, domnilor bancheri! Îmi întăriți, în acest fel, convingerea că nu voi avea, probabil, niciodată vreun credit sau vreo altă legătură cu dumneavoastră! Frate Dănuț, să continuăm boicotul!

  Like

 7. 🙂 Adevarul este ca mesajul este plin de incoerente, ca si pozitia bancii in general. N-as vrea sa fiu in pielea domnului Stanimir. Situatia lui seamana cu aceea a purtatorului de cuvint al presedintiei, care trebuie sa explice timpeniile spuse ori facute uneori de Basescu.

  Like

 8. Hm, mi se părea că, în loc de “Astfel, ne-ar face o reala placere…”, domnul Stanimir ar fi vrut poate să scrie mai degrabă “Altfel, ne-ar face o reală plăcere…”, căci parcă nu Astfel ar fi dispuşi să comunice cu dvs – după cum se exprima cu un paragraf mai sus. Astfel se pare că nu doreşte prea tare, eventual altfel, şi anume dacă nu vreţi un credit ceva (poate chiar unul mai special ca să nu le stricaţi reclama 🙂 ).

  Like

 9. Nu pot sa inchei socotelile cu ei chiar acum.
  Plec si eu din tara pentru un timp.
  Imediat ce ma intorc(dupa 20 iunie) inchid contul, chiar daca o sa am un pic de umblat de la banci.

  Like

 10. Nu este intentia mea de a-i convinge pe cei de la BCR sa adopte valorile mele morale. Asta nu e treaba mea. Dar nici nu pot sta cu miinile in sin cind banca afirma sus si tare ca toti gindim ca ordinarii care le fac reclamele. Nu ma astept ca BCR sa urmeze cai morale. Ar fi frumos, dar nerealist. Pentru ei conteaza doar banii. Cind insa campaniilor lor publicitare imorale risca sa-mi strice copii si nepotii, care vad toata ziua pe televizor clipurile lor cretine, atunci trebuie sa fac ceva. Si ce pot face, este dreptul meu, este sa nu cautionez acest circ prin profitul pe care BCR il poate cistiga de la mine. De aceea ma retrag din orice relatii cu aceasta banca si ii invit si pe altii, care gindesc la fel, sa faca asta. Daca celor de la BCR le va pasa sau nu, e putin important. Eu trebuie sa fac ce-mi dicteaza constiinta. Ma tem insa ca daca miscarea capata amploare, ceea ce mi-as dori, dar nu pot prezuma, atunci BCR va incepe sa piarda profit (singura limba care conteaza pentru ei), si poate atunci vor actiona cum se cuvine, nu de dragul moralei, neimportanta pentru ei, in ciuda afirmatiilor contrare, ci macar al banilor. In felul acesta copiii, victime inocente ale acestei destrabalari mediatice, vor fi mai protejati putin.

  Like

 11. Domnul Marius Fersigan imi pune pe facebook urmatoarele intrebari, legate de aceasta problema:
  __________

  Probabil ar trebui luat în considerare criteriile pe care le folosim atunci când ne așteptăm să aibă un anumit comportament.

  1. De ce ne-am aștepta ca BCR să urmeze alt drum etic decât cel pe care-l urmează?

  2. Vrem să-i convingem să-și schimbe drumul etic sau numai să-i avertizăm că dacă se continuă acest drum necreștinesc ne vom retrage banii de la ei?

  3. Avem vreun motiv să credem că le-ar păsa de altceva decât de logica lor bancară care funcționează pentru ceea ce este construită să funcționeze? (obținerea banilor)

  4. Dacă lor nu le pasă de astfel de principii morale sau coduri etice, atunci la ce folos să-i amenințăm cu retragerea banilor? Vrem neapărat să ia decizia pe care noi vrem să o ia dar tot din motive financiare (acela de a-și menține o parte a clienților)?

  Am urmărit „fenomenul” de la bun început și acestea au fost niște întrebări care mi-au venit în minte pe parcurs.
  ___________
  Redau raspunsul meu in urmatorul comentariu.

  Like

 12. Dyo, trebuie sa gasim cit mai multi oameni creativi care sa imagineze modalitati hazlii, dar eficiente de raspindire a ideii. Se vede ca banca nu reactioneaza la logica si la bun simt. Poate o vir face la ironie si umor. Ca si la un bombardament de comunicari negative.

  Like

 13. Nu cred ca trebuie sa dep[inda de mina crearea unei petitii. Oricine o poate initia. Blogurile sunt un cadru excelent pentru coagularea unor asemenea initiative. Cu ciot mai miulte si mai diverse abordarile si cu cit mai rasp[indite, cu atit mai bine.

  Like

 14. buna ziua,

  sunt bogdan chelariu. nu ma cunoasteti, dar o cunoasteti pe sotia mea cristina. suntem din galati. eu sunt la word made flesh (cuvantul intrupat) galati, romania. este o initiativa foarte curajoasa si imi pare rau ca in urmatoarea perioada nu sunteti. eu cred ca putem printr-o petitie sa schimbam ceva. in galati am avut in mai multe randuri panouri publicitare cu imagini pornografice as putea spune. petitia a fost adresata in respectivul caz la primarie si eu fost date jos reclamele. in cazul cu bcr nu stiu unde ar trebui adresata.

  Like

 15. Nu ma mira nici pe mine raspunsul, un fel de “suntem banca, nu biserica. Datoria noastra este sa scoatem bani din piatra seaca, daca trebuie.”
  Nu au priceput ca nu este vorba de a discrimina pe cineva, ci despre a proteja niste valori tot mai mult calcate in picioare in societatea noastra …
  Ma alatur campaniei.

  Like

 16. As vrea sa-i rog pe toti cei care doresc sa se alature acestei campanii de bopicotare, din pricini erice, a BCR, sa lase un semn cu privire la asta pe blog.
  Cei care doresc pot adauga pe propriul blog un wodget precum cel de pe blogul meu. Redau mai josc codul acestuia:

  Desigur, il puteti modifica dupa cum doriti.
  Va rog sa spuneti si altora despre asta. Eu voi fi plecat din tara in urmatiarele doua saptamini.
  Orice alte idei – inclusiv lansarea unei petitii – sunt binevenite. Eu insa nu ma voi putea ocupa de asta pina dupa 20 iunie. Si nici nu intentionez sa monopolizez aceasta initiativa ori sa-mi asum gloria ei. Imi ajung amenintarile primite. Cu care, fie vorba intre noi, m-am cam obisnuit.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: