Karl Barth – Cunoasterea lui Dumnezeu

Am aflat astazi, printr-un anunt pe Facebook al librariei digitale Gramma, despre aparitia in limba romana a cartii lui Karl Barth, Cunoasterea lui Dumnezeu. De vreme ce editurile crestine nu s-au inghesuit sa-l traduce pe cela mai important teolog al secolului 20, de teama de a nu fi acuzate de fundamentalisti de a promova liberalismul, este bine ca macar editurile seculare indraznesc sa faca asta.

Iata, mai jos o scurta prezentare a cartii, de pe situl Gramma:

Intr-o lume in continua schimbare, omul are nevoie de stabilitate si de cunoasterea adevaratului sens al existentei sale. Conditia de om presupune in mod firesc a trai ancorat in realitatea acestei lumi si, in mod tainic, in partasie cu realitatea divina.

 

Cunoasterea lui Dumnezeu si a naturii umane in relatie cu Dumnezeu poate fi stabilita numai prin revelatia lui Dumnezeu in Iisus Hristos. Sensul si valoarea adevarata a omului pot fi intelese numai in aceasta lumina, potrivit lui Barth. In cele 20 de prelegeri care formeaza continutul acestei lucrari, Barth vorbeste cu tarie despre cunoasterea unicului si singurului Dumnezeu si despre slujirea lui Dumnezeu de catre om, oferind raspunsuri la intrebarile esentiale ale crestinatatii.

 

Pentru teologul reformat, Dumnezeu poate fi slujit doar prin unica si adevarata Sa Biserica, care il are pe Iisus ca fondator si principal sustinator. Pentru ca Dumnezeu se reveleaza omului prin Iisus Hristos, omul este chemat sa fie recunoscator, adica sa recunoasca gloria lui Dumnezeu in existenta sa si sa o actualizeze prin rugaciune, facand in asa fel incat sa aiba credinta in Dumnezeul care este Creatorul si Domnul intregii lumi.

 

 

Ce am sti despre intuneric, despre soarta si profunzimile vietii umane fara lumina revelatiei care strapunge intunericul? Cum ar putea omul sa stie ca a pacatuit impotriva lui Dumnezeu si ca este impotriva lui Dumnezeu, daca nu stie caDumnezeu este pentru el? Cum ar putea omul sa stie ca el insusi poate fi indreptatit fara sa faca absolut nimic, daca nu stie ca Dumnezeu Insusi l-a indreptatit pentru raul pe care il face? Daca stim ca am pacatuit fara motiv impotriva gloriei lui Dumnezeu si ne-am pierdut propria glorie, atunci stim deja ca gloria lui Dumnezeu a devenit cu atat mai mare. Daca stim ca nu ne putem salva pe noi insine, stim deja ca suntem salvati de Dumnezeu.

 

Karl Barth

 

 

KARL BARTH (1886-1968), teolog reformat elvetian, este considerat de multi drept cel mai important teolog al secolului XX. A pus bazele curentului “neo-ortodox” din teologia protestanta, curent care redescoperea si accentua cateva dintre temele traditionale ale crestinismului: pacatul omului, transcendenta lui Dumnezeu, revelatia particulara ca fundament al teologiei. Teologia sa reprezinta, in buna masura, o reactie la teologia liberala, in spiritul careia fusese educat in anii studentiei sale. S-a remarcat si in plan social, fiind principalul autor al Declaratiei de la Barmen, prin care BisericaGermana respingea orice eventual mandat divin pretins de un guvern lumesc, inclusiv de cel nazist. Conform cu o exprimare consacrata, Barth este acela care l-a reasezat pe Dumnezeu in cer si a redescoperit caracterul ceresc al Imparatiei lui Dumnezeu. A fost mai intai pastor intr-un orasel din Elvetia, iar mai apoi profesor de teologie la Gottingen, Munster, Bonn si Basel.

CUPRINS

Prefata

Confesiunea Scotiana de la 1560

“Teologia naturala” si invatatura reformata

Unicul Dumnezeu

Dumnezeul maiestuos si personal

Gloria lui Dumnezeu si gloria omului

Calea omului

Revelatia lui Dumnezeu in Isus Hristos

Deciziile lui Dumnezeu si alegerea omului

Lucrarea lui Dumnezeu si salvarea omului

Imparatia lui Dumnezeu in viata viitoare si prezenta a omului

Libertatea de a crede

Adevarata viata crestina

Porunca ce indruma viata crestina

Adevarata viata crestina

Taina Bisericii

Organizarea Bisericii

Conducerea Bisericii

Slujirea Bisericii ca actiune divina

Serviciul Bisericesc ca actiune umana

Slujirea lui Dumnezeu de catre stat

Darul mangaierii si al sperantei

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Karl Barth – Cunoasterea lui Dumnezeu”

  1. Am mai trecut pe aici fara sa comentez. Cred ca problema mare este ca s-a ridicat ingnoranta la rang de virtute. Cineva imi spunea a ucenicii n-au fost scolati, daca e asa cum de la vremea respectiva stiau sa scrie, Matei, Ioan, Petru si inca in greaca, desi se pare ca Matei a scris in aramaica. La vremea respectiva doar elita elitelor citea si scria asa ca nu puteau fi nescolati.

    Imi amintesc ca, cu ani in urma fratele Iosif Ton ne indemna la studiile de tineret de lunea seara, sa ne cultivam si pe deasupra sa fim cunoscatori ai Biblie. Eu ii sunt recunoascatoare.

    Like

  2. Este vorba de Gifford Lectures livrate de Barth in anii 1937–1938: The Knowledge of God and the Service of God according to the Teaching of the Reformation
    La aceiasi editura a aparut acum ceva vreme si selectia lui Gollwitzer din Kirchliche Dogmatik.

    Like

  3. Pentru cursul Theology of Human Nature a trebuit sa citim din cartea aceasta. E o bogatie si sper ca multi se vor imbogati citind-o.

    Like

  4. Aveti idee care este titlul original al cartii (sau in limba engleza?) Am sentimentul ca nu este ,,Knowing God” 🙂 Ma uitam dupa versiunea in limba engleza. Oricum, multumesc pentru semnalare. Si eu cred ca este benefica aparitia ei. De ceva timp sunt capelan rezident la un spital din SUA si fac parte dintr-o echipa extrem de diversa. Sunt adesea impresionat de cultura teologica a colegilor proveniti din diverse medii, dar si de ignoranta celor proveniti din mediul evanghelic. Cred ca trebuie sa ne mai smerim si sa mai citim…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: