Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) « Cu drezina

Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) « Cu drezina.

Teofil Stanciu a publicat un excelent text in cinstea beatificarii fostului papa Ioan Paul II, unul dintre cei mai populari papi din istorie. Un text care merita citi de cei care nu stiu prea multe despre procedurile de beatificare in Biserica Romano-catolica.

Imi amintesc foarte bine dimineata din 1978 in care Cardinalul Carol Wojtyla a fost ales papa. Eram in Oradea si aveam o intilnire foarte devreme dimineata, cu Iosif Ton, pe atunci pastor al Bisericii baptiste nr. 2 de acolo. Inainte de a pleca la intilnire, am auzit la Europa libera, pe un aparat radio rudimentar, la care se auzea foarte prost, ca un polonez a fost ales papa. Am crezut ca este vorba de Cardinalul Stefan Wyszynski, unul dintre eroii mei, din pricina atitudinii sale ferme fata de regimul comunist, a carui fotografie o aveam in biroul meu (cred ca o mai am si acum intre pozele mele).

Ajuns la Iosif Ton, i-am spus cu bucurie vestea. Stia si el, dar m-a corectat, spunindu-mi ca este vorba de falt de Cardinalul Wojtyla, de care, marturisesc, eu nu auzim insa (Iosif stia insa destule, si era incintat). A fost o surpriza majora pentru intreaga lume crestina si una care avea sa aiba un impact major asupra catolicismului si a lumii noastre in general.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

23 thoughts on “Beatificarea lui Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) « Cu drezina”

 1. e unul dintre papii ce n-au facut umbra pamintului: i-a mustrat pe cei ce au aderat la teologia eliberarii, a scapat cu viata dintr-un atentat, a ajutat solidaritatea si a fost primul papa ne-italian dupa vreo 600 de ani. alegerea sa a fost politica, dar a fost o politica buna.

  Like

   1. Daca nu e de ce o pomenim?
    Da, nu e treba noastra… din pacate nici “a lor”, domnule Manastireanu. Chiar credeti ca-i pasa lui Dumnezeu pe cine beatificam noi? -e-o ‘ntrebare retorica. Si vorba [pastorului luteran] Wurmbrand: “totusi catolicii au avut mai multi sfinti” [decit protestantii -n.a]…- dar si asta e doar o parere…
    Ca sa fie pace, beatificam si noi “Olah a trait atit de sfint cit poate un om trai, din cite l-am cunoscut eu” -spunea un prieten de-al meu, casatorit c-o prietena din tinerete de-a familiei dvs.
    Bine ati spus ca [beatificarea] nu e treba noastra…a nici unora!

    Like

   2. Si inca ceva d-le DM.
    Cu respect si fara saga… Si eu il respect pe Ioan Paul al II-lea si am urmarit evolutia bisericii poloneze la Europa Libera, cu admiratie.
    Din pacate, biserica in general si cea catolica in special si-a luat prerogative hazardant de mari, cu-a ei “trei coroane puse una peste alta”.
    Un dialog semnificativ, din anecdotica mea:
    Inainte de Ioan Paul al -II-lea a fost papa vreo luna unul Ioan Paul I (parca). Acel papa a refuzat sa poarte cele 3 coroane. A murit subit… In mediile catolice pioase romanesti s-a comentat: “L-a pedepsit Dumnezeu pt refuzul de-a purta coroanele”… :”Ba tocmai ca eu cred ca l-a rasplatiti pt smerenia asta luindu-l la El” – a comentat d-na DI, o evanghelica respectata pt spiritualitatea sa. Problema e, d-le Manastireanu ca doamna asta era sotia curajoasa a unui detinut politic si care -spre deosebire de noi doi- n-a invatat catolicismul din biblioteca. Ea fusese crescuta in nordul Bucovinei in famillii de catolici roamani cu traditii vechi si foarte puternice si absolvise un sever liceu catolic….
    “N-am nimic impotriva sistemului catolic” -i-am replicat ecumenic.
    “Iar eu n-am nimic “pentru”, daca nu te superi tinere” -mi-a replicat calm. “Si te asigur ca l-am cunoscut din interior, prea bine”…
    Toate sunt pareri….Asa ageamiu cum sunt eu la toate, unele biserici istorice isi iau prerogative ce dau in antropocentrism- vorba d-nei Maria – sau ecclesio-centricism…
    Cea mai placuta urechilor mele afirmatie de-a lui Ioan Paul al-doilea: “va chem la evanghelizarea Europei”. Amin, Sanctitaea voastra!

    Like

 2. Cineva care a marcat profund a doua parte a secolului XX atit din punct de vedere spiritual, philosofic cit si politic chiar daca ultimul cu discretie. A fost papa tinerilor, a fost papa amintit prin afirmatia Non abbiati paura, cel care a gasit ca nu este o contrazicere intre theocentrism si anthropocentrism:”Les droits de Dieu et les droits de l’homme sont respectés ensemble.” Cel care a stiut sa fie aproape de om si de Dumnezeu cred.

  Like

   1. Intodeauna vor fi pareri diferite. Poate ca e bine pentru ca ne provoaca sa gindim. Sigur nu trebuie confundata beatificarea cu santificarea, ceea ce se pare ca face Dl. Radu, si parte din ce a fost mi s-a parut un pic poveste de relicva dar asta a fost si la mariajul printului Angliei, impletim Evul Mediu cu lumea moderna. Trebuie recunoscut insa rolul acestui om, si pentru Dl. Radu cind am mentionat antropocentrismul am mentionat si teocentrismul. Papa Ioan Paul II a vorbit despre un antropocentrism teocentric. Adica demnitatea omului si valoarea lui principala sta in faptul ca este purtator al imaginii lui Dumnezeu, omul este Imago Dei, si ori de cite ori se produce o violenta impotriva unei fiinte umane i se face un afront lui Dumnezeu. Omul nu-si pierde imaginea nici in boala, nici in dementa, el ramine purtator al imaginii lui Dumnezeu. Aici ar fi poate de folos o discutie despre Imago Dei dar va recomand cartea lui Henri Blocher, Révélation des origines, tradusa si in romaneste, carte care trateaza bine aspectul acesta. Imago Dei nu este doar capacitatea intelectuala a omului sau toate celelalte aspecte care au fost propuse ci este insasi fiinta. Daca am ajunge, in mod practic sa il privim pe celalalt ca purtator al imaginii lui Dumnezeu cred ca am trai intr-o lume mai pacifica si, DA, asta ar glorifica pe Dumnezeu. Jean Paul II a fost si papa ecumenismului si era necesar, poate a fost prea deschis pentru dialog intereligios, veti spune, dar nu pot sa ma pronunt. A reusit sa deschide gindirea bisericii la rolul femeii, a motivat tineri la abstinenta…..

    Comparatia Dl. Radu cu ‘sfitii’ pe care ii alege dumnealui imi aminteste despre mimetismul despre care vorbeste René Girard, si chiar se practica nu numai individual dar si ca grup pentru ca ne identificam cu patratica in care ne aflam si cine indrazneste sa iasa din patratica devine o amenintare sau chiar inamic.

    Cit despre biserica Catolica in ciuda tuturor greselilor pe care l-a facut si in spatiul care ma aflu acum ar fi destul de mentionat revocarea Edictului de la Nantes, ramine un stilp de referinta pentru om. Si daca azi in unele tari occidentale, cum este Franta, nu se fac cercetari pe embrioni, este interzis sa fie mama purtatoare, este interzisa eutanasia si lista continua chiar suprinzator de mult, este pentru ca Biserica Catolica a spus, si spune NU.

    Like

 3. Sa mai adaug, scuze pentru unele greseli in comentariul precedent, ca omul timpurilor noastre, mai ales tinerii au nevoie de modele, oare nu ar putea fi Jean Paul II unul dintre ele? Si chiar o dovada a harului, ramas orfan de mama de copil, de tata mai tirziu si……
  Tinerii au nevoie de modele si prefer sa le dau pe Jean Paul II decit vedetele de sport, cinema, ca sa nu mai vorbesc de tot ce se vehiculeaza. Si apoi atunci cind biserica se manifesta poate ar trebui sa ne bucuram.

  Like

 4. Maria:
  Excelenta pledoaria dvs. Am salutat de multe ori -pe ac. blog-pozitia mult mai ferma a catolicilor in privinta sanctitatii vietii, etc, decit a protestantilor ori a noastra, evenghelicii. Regretatul papa este intr-adevar model pt tineri, ba si pt mine. Chiar daca nu inteleg eu bine beatificarea, dvs infrumusetati lucrurile. Ea nu este o biografie autorizata al acestui mare om. E mai mult decit atit. Si problema ridicata de mine ramine: certificatele de sfinti nu are nicio biserica autoritatea sa le emita. Mimetismul meu a subliniat faptul ca -cu toata respctabila-i istorie- BC nu exprima decit o parere omeneasca cu privire la un om. Prerogativele pe care si le ia BC si pe care de fapt le-a dat de mult unei pozitii ecclesiale depasesc cu mult pretentiile Evangheliei… Nu e treaba mea…
  Procedura de selectare a celor beatificati e riguroasa. Cel mai tare imi place f. ca trebuia sa fi facut o minune ce poate fi dovedita… Atita doar ca procedura a fost grabita putin pina nu dispare dorul dupa regretatul papa (e destul sa comparam cu viteza beatificarii maicii Tereza)… Poate parea nesemnificativa diferenta de viteza, sublinierea ei nu face altceva decit sa dovedeasca cit de pamintesti sunt metodele/parerile noastre. Ramin la parerea: o bografie autorizata era o chestie mult mai rezonabila.
  Apreciez eleganta discursului dvs. Sa va dea Dumnezeu o zi buna!

  Like

 5. Ramin cu bucuria ca manifestari de genul acesta au loc. Da a fost mai repede decit altele, s-a discutat un pic pe marginea acestui fapt dar nu mult. Va recomand Figaro Magazine.

  Aveti dreptate ca BC si-a arogat niste prerogative. Poate si noi evanghelicii ne-am arogat dar nu avem puterea sa le institutionalizam. Ma gindesc cu un iz de umor dar poate si de tristete la titulatura “serciciul divin” de duminica dimineata, in Romania. Nu vi se pare cam indreznent, divinul aici? Poate imi fac dusmani scriind acestea. Si sigur avem si noi sfintii nostri…… BC este de fapt o insitutie, dar o insitutie care se pronunta in domenii in care interventia ei este necesara, de ex. legile bioetice cu privire la mère porteuse, care in lumea evanghelica prin exelenta au fost adoptate si sunt practicate. Ar fi prea lunga discutia despre subiectul acesta, subiect foarte important de altfel, dar nu este spatiu aici.

  Merci pentru complemente. Au fost citeva greseli in comentariul meu si probabil sunt si in acesta.

  Pe o data viitoare

  Like

 6. Doar atit vreau sa mai adaug daca mai treceti pe aici, lucru pe care il stiti, da BC are o traditie pe linga Biblie, traditie care este importanta pentru ei. Pe de alta parte nu ma multumeste explicatia pe care o dam noi evqnghelicii sfinteniei, set apart, asa cum am fost noi toti, cei care ne-am facut sutdiile dincolo de ocean, invatati. Nu stiu insa citi ar putea explica la ce se refera aceasta. Am facut din sfintenie o lista de itnerdictii, si sigur apostolul Pavel ne da o lista numai ca ma tem ca noi ne-am ales cam ce ne place si pe de alta parte am pus putin accent pe anumite pasage din Bilibe; Matei 25:31 ff, passaj care nu este usor de explicat, Iacov cu privire la adevarata religie….. Mai avem inca un drum de strabatut si ma rog pentru har- favoare- gratie.

  Like

  1. Doar pt a fi rau, beatificarile lui IP al-lea au fost cam populiste, dupa aprecierea gazdei noastre. Asta argumenteaza in plus ca Singurul indritruit pt a beatifica si Singurul infailibil, e Dumenzeul nostru si al catolicilor…. Da’ admir regirozitatea bioetica a BC; trebuie sa stiti -probabil stiti oricum- ca si Bush care n-a fost papa si nici catolic a opus o intreaga legislatie, pierzind voturi in Congress, pt legi bioetice + avort taind fonduri guvernamentale… ceea ce n-a adus prea mult admiratie sur la Seine, avec tout sa chance…
   O situatie demna de… maica Tereza. Cind baptistul Clinton a primit-o la White House si i-a promis marea si sarea, maica a intins “degetul ei uscativ” si i-a spus “dvs d-le pres. sunteti criminal” (a propos de avorturi). Lui Clinton i-anghitit demagogia-n git… Chestie de demnitatea la maica T.
   Sunteti insa nedreapta cu “sfintenia” evanghelicilor romani pt ca opuneti teologia lor populara contra dogmaticii BC. Opuneti “doctrina” oficiala cotnra dogmatica BC si facem scor egal…
   La servici divin puteti adauga smerenia titlul de reverend ca opus celui de parinte…
   A tout a leur!

   Like

 7. Dar cel mai dezmagitor (eufemism) gest al papei mi s-a parut intentia sa de-a o declara pe maica Domnului ca a patra persoana a divinitatii si co-mintuitoare… Simtiti-va libera sa-mi combateti ignoranta cu privire la citi alti suverani pontifi vor mai fi avut aceasta idee halucinanta. Cu toata consideratia pt Preacurata Maica a Domnului si pt regretatul papa, dar extinderea Pozitiei supreme din Univers nu cred ca face parte din job-description al episcopului Romei. O spun cu tristete si indignare!

  Like

  1. Nu cred ca ideea de a o declara pe Sfinta fecioara drept co-mintuitoare este acelais lucru cu a o declara a patra persoana a Dumnezeirii, chiar daca aceasta au dorit a se intelege ignorantii evanghelici. Aceasta ar fi curata blasfemie.

   Like

   1. Eu m-am documentat si stiu bine ce vornesc. Din intimplare, nu este vorba de economie, in care m-am deprofesionalizat, ci de teologie comparata si ecumenica, unde sunt mult mai ‘acasa’. Povara dovezii este mai degraba in curtea dvs.

    Like

 8. Chestia cu povara e corecta…. ca si cu economia.
  Nu mi-a placut insa chestia cu funciara impotenta la gindire a unui anumit grup social…
  Eu am citit insa un articol serios la data respectiva…
  Or fi vrut ulterior sa dreaga busuiocul, se poate.. Nici nu stiu carui personaj de la Vatican i-a aparut ideea, dar ea a fost exprimata. M-am indignat mult prea tare pt ca sa-mi scape ideea, va dati seama. Multumesc de raspuns.
  PS- iniferent ce specialitate avem, la cele sfinte nu merge ca-n politica cu misspoken si luatu’ gurii inainte…

  Like

 9. Domnule Radu, problema cu privire la cuvintul sfint – pus de o parte – nu era o acuza, de altfel m-am inclus, sunt si romanca si evanghelica, si cind ne includem ne putem culpabiliza, mi se pare mie, si nu acuza. Oricum imi cer scuze daca v-a iritat. Ma preocupa subiectul, interpretarile date acestui cuvint, si poate voi scrie ceva dar nu mi-am terminat ce scriu despre har, gratie.
  Faptul ca numim programul de dimineata serviciul divin mi-a venit in minte in dialogul cu dumneavostra, a fost o observatie, nu o acuzatie. Dar vorbind despre dialog mi se pare ca un dialog se desfasoara in respect mutual si daca trece dincolo se poate numi altceva….. deci ma opresc aici si ma rog ca Dumnezeu sa continue sa ne acorde gratia Sa,

  Like

  1. Stimata doamna:
   Daca am depsit limta respectului cuvenit dvs imi cer scuze sincere.
   AM retinut ca sunteti evanghelica si n-am fost iritat. Nu mi se pare fair sa opui o doctrina populara contra unei dogme… Ca sa fiu sincer cu dvs mi-am cam insusit conceptia despre sfintetnie de la fratii de la Keswick (whatever the spelling) mai degraba decit de la cei de pe b-dul N. Titulescu nr…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s