Confesiunea de la Westminster –26 – Despre comuniunea sfintilor

Capitolul XXVI. Despre comuniunea sfinţilor

1. Toţi sfinţii care sunt uniţi cu Isus Cristos, Capul lor, prin Duhul şi prin credinţă, au părtăşie cu El în harul, suferinţele, moartea, învierea şi gloria Lui. Şi, fiiind uniţi unii cu alţii în dragoste, au comuniune unii cu alţii prin darurile şi harurile pe care le au fiecare şi au obligaţia de a îndeplini acele îndatoriri publice şi personale care conduc la binele comun, atât înlăuntru, cât şi în afară.

2. Este de datoria tuturor celor care se numesc sfinţi să păstreze o părtăşie sfântă şi o comuniune în închinare către Dumnezeu, în împlinirea altor slujbe duhovniceşti care îi ajută la edificarea reciprocă şi la sprijinirea reciprocă în lucrurile din afară (pământeşti), conform cu posibilităţile şi nevoile fiecăruia. Această comuniune trebuie oferită, după ocaziile puse la dispiziţie de Dumnezeu, tuturor celor care cheamă în vreun loc Numele Domnului Isus.

3. Comuniunea pe care sfinţii o au cu Cristos nu-i face în nici un fel părtaşi la substanţa dumnezeirii şi nici nu-i face egali cu Cristos în vreun fel. A afirma oricare dintre aceste lucruri este un act lipsit de reverenţă şi blasfemiator. Tot astfel, comuniunea pe care sfinţii o au unii cu alţii nu anulează sau încalcă titlul sau dreptul de proprietate pe care fiecare om îl are asupra bunurilor şi posesiunilor sale.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Confesiunea de la Westminster –26 – Despre comuniunea sfintilor”

 1. Am rasfoit putin prin dictionarul Webster sa aflu ce spune despre cuvintul Sfint. Ma opresc la –a person of great purity= o persoana de o mare puritate (morala ,etica) Va intreb Frate Danut daca cineva ar putea detine acest titlu de ,,sfint”??—exclud aici pe cei ce se chiama sfinti, datorita ierahiei sau rangului(care nu are de a face nimic cu pocainta).Aflam la- 1 Cor. 1-v.30- ca Domnul ISUS a fost facut pentru noi -intelepciune ,neprihanire, SFINTIRE si rascumparare.Sint corect daca spun ca sintem sfinti prin EL si numai atunci cind IL avem pe EL in inima noastra ca stapin si DOMN al vieti noastre.???

  Like

  1. In principiu, in traditiile istorice nimeni nu primeste titlul de ‘sfint’ datorita rangului. Exista criterii clare de sfintenie, si de impact al sfinteniei. Ceea ce nu inseamna neaparat ca ele sunt respectate intotdeauna.
   Intelegerea presupune cunoastere si, mai precis, lecturi. Teologia din spatele proceselor de canonizare este una complexa si daca n-o intelegemsi povestim ‘dupa ureche’, riscam sa ‘vorbim discutii’, adica sa pierdem vremea.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s